– A vállalkozás megalapítása előtt forgalmi szolgálattevőként dolgoztam a Volánnál, később a helyi termelőszövetkezet szállítási vezetője lettem. Mindig vonzott a mezőgazdaság, apám is ezen a területen dolgozott – mesélte Szűcs Tibor, amikor leültünk beszélgetni a város déli peremén fekvő telephely irodájában. Hamar kiderült, hogy az immár 25 éves egyéni vállalkozást nem egyedül, hanem feleségével és fiával együtt vezeti. Igazi családi vállalkozás az övék: Szűcs Tibor irányítja a mezőgazdasági részleget (merthogy ez áll a szívéhez legközelebb), felesége a pénzügyeket intézi, fia pedig a fuvarozási és szállítmányozási tevékenységet tartja kézben.

Szűcs Tibor(fuvarozó), Szűcs Tibor fuvarozó, Dévaványa
Szűcs Tibor (balról) egyedül kezdte, de ma már feleségével és fiával együtt vezeti a vállalkozást. Fotók: Such Tamás (galéria)

A tágas telephelyen ottjártunkkor egyetlen gépjármű sem pihent, de ez így is van rendjén: a kocsiknak menniük kell ahhoz, hogy a vállalkozás jól működjön. S mennek is, mert megrendelésből nincs hiány.  Odafelé többnyire gabonát, visszafelé pedig vasat és más árukat szállítanak.

– Fiatal és korszerű a járműparkunk, a legidősebb autónk 2012-es. Billenős, nyerges billenősSzűcs Tibor(fuvarozó), Szűcs Tibor fuvarozó, Dévaványa
Gépparkjuk új, korszerű (még több kép)
és önkihordós szerelvényekkel egyaránt rendelkezünk. Ömlesztett gabonákat, valamint big bages és palettás árukat is szállítani tudunk. A raktározáshoz és átrakodáshoz egy 3500 és egy 1500 tonna kapacitású tárolóval rendelkezünk – sorolta a vállalkozás paramétereit Szűcs Tibor. Hozzátette: mindig csak saját erőből fejlesztettek, ez sikerük titka. Dolgozóikat pedig igyekeznek jól megfizetni, így megmaradnak náluk és persze jól is végzik a munkájukat.

– A fuvarozói tevékenység nagyon sokat változott az elmúlt húsz évben. Ma már költségeink legjelentősebb részét nem az üzemanyag, hanem az úthasználati díjak teszik ki. Utóbbira árbevételünknek mintegy 25-30 százalékát fordítjuk.

Szűcs Tibor(fuvarozó), Szűcs Tibor fuvarozó, Dévaványa
Saját gépekkel művelik a földet.
Ami a vállalkozás másik profilját, a növénytermesztést illeti, arról Szűcs Tibor elmondta: 500 hektár (részben saját tulajdonú, részben bérelt) földön gazdálkodnak és mintegy 350 hektáron végeznek szolgáltatói tevékenységet. Elsősorban őszi búzát, őszi árpát, fénymagot, káposztarepcét és napraforgót termesztenek. Mindehhez saját, korszerű gépekkel rendelkeznek, amelyekkel bérmunkát (talajmunkákat, betakarítást, gabonatisztítást stb.) is végeznek a környező kisebb földtulajdonosok számára. Felvásárolják, vagy igény szerint raktározzák, tisztítják és minősítik a kistermelők terményeit, a növényvédő szerek, műtrágyák és vetőmagok tekintetében pedig integrációs tevékenységet is folytatnak.

Szűcs Tibor(fuvarozó), Szűcs Tibor fuvarozó, Dévaványa
Szűcs Tibor fuvarozó cégének telephelye, madártávlatból (galéria)