A ványai Kézimunka Kör tagjai nyár elején keresték meg a Koraszülöttekért Országos Egyesület Békés megyei nagykövetét, Boros Zsófit azzal, hogy szeretnének közreműködni a programban.

Boros Zsófi, Boros Zsófi, Dévaványa
Boros Zsófi (galéria)
– Két évvel ezelőtt csatlakoztam önkéntesként az egyesülethez, melynek fő célja, hogy segítse a koraszülött babákat és szüleiket. Többféle módon tesszük ezt, van ruhagyűjtő csoport, vannak, akik pici sapkákat horgolnak, takarókat, fészkeket varrnak, de a legfontosabb, hogy itt sorstárs közösségre találnak az anyukák és apukák. Az egyesület tagjainak többsége maga is érintett, tudja milyen rémülten és egyedül állni az inkubátor mellett, hetekig, hónapokig várva a csodát és ilyenkor mennyire sokat jelent egy együttérző szó, egy segítő kéz - mesélte Zsófi.

S hogy miként kerültek képbe a ványai asszonyok? Nos, a Koraszülöttekért Országos Egyesület úgynevezett „Koripokat” készít az inkubátorban fekvő babák számára. A Korip nem más, mint egy puha (és nyálálló) fonalból horgolt, speciális biztonsági követelményeknek megfelelő polip.

– Az inkubátorban fekvő babákat csupa rideg dolog veszi körül. Egyedül vannak, zsinórok, vezetékek vannak körülöttük, melyek gyakran életbentartó eszközökhöz tartoznak, így elég veszélyes, ha a babák ezekbe kapaszkodnak. A Koripok (melyeket az inkubátorba helyezés előtt természetesen fertőtlenítenek) viszont puhák, ideális első társai a babáknak, s csavart lábaiknak olyan a tapintásuk, mint a köldökzsinórnak – ecsetelte Zsófi, miközben kezében szorgalmasan forgatta a horgolótűt.

A ványai Kézimunka Kör vezetője Miléné Antós Gabriella tanítónő, a tagok között pedig néhány lelkes édesanya, nagymama és természetesen gyerekek is vannak.

Kézimunka kör, kézimunka kör, Dévaványa
Gabriella horgolni tanítja a kislányokat
– A napköziben kezdtünk először horgolni a 2. osztályos lányokkal. Annyira megtetszett nekik, hogy idén szeptemberben létrehoztunk egy szakkört. A felnőtt szakkört ekkorra már életre hívtuk Szabó Marikával, kezdetben a művelődési házban, szeptember óta pedig a gyerekek szakkörével együtt a Ványai Ambrus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Vastelepi épületében tartjuk a foglalkozásokat, minden héten egy alkalommal. A gyerekek nagy örömmel horgolnak, gyakran készítenek egymásnak is ajándékokat, például sálat, kendőt, poháralátétet. A mai foglalkozáson éppen azt sajátítják el többen, hogyan kell tökéletes körformát horgolni – mesélte Gabriella, amikor ellátogattunk a szakkör szerda délutáni foglalkozására.

Miközben a kislányok egy része már profin alkotott önállóan, mások a horgolás alapjaival ismerkedtek, az édesanyák, nagymamák a koraszülött babák számára készülő polipokkal foglalatoskodtak. Ahogyan azt Boros Zsófitól megtudtuk, augusztusban már nem kellett más megyétől segítséget kérni, hanem egy negyedévre való „helyi” Koripot tudtak átadni a gyulai Pándy Kálmán Kórház gyermekosztályán belül működő perinatális intenzív centrumnak (PIC).

Kézimunka kör, kézimunka kör, Dévaványa
Lázas munkában a lányok: Kinga, Nati és Petra (galéria)

 

Bővebb információval és a világnap részletes programjával kapcsolatban keressék a Facebook.com/koraszulottcom oldalt.