A vállalkozás megalapítása (1993. szeptember 1.) előtt Nagy Ferenc a Szarvasi Vasipari Kft. dévaványai telephelyén dolgozott rádió és televízió műszerészként. Amikor a Vasipari megszüntette ezt a szolgáltatási tevékenységet, úgy döntött, saját lábára áll.

Nagy Ferenc, Ekuna Kft., Ekuna Kft., Dévaványa
Az Ekuna Kft.-nél ma már a legkorszerűbb gépeken dolgoznak - mutatja a cégvezető, Nagy Ferenc. Fotók: Such Tamás. (Galéria)

– Lépésről-lépésre fejlesztettük a céget. Először csak egy 60 négyzetméteres telephelyünk volt itt az Árpád utcában, majd egymás után vásároltuk meg a környező ingatlanokat. Ma már 2000 négyzetméter az üzem területe (2 szinten), ebből 400 négyzetméter a raktár. Mintegy 100 féle elektronikai termék összeszerelését végezzük, 105 alkalmazottal. A céget 20 éve feleségemmel, Adéllal együtt irányítjuk – avatott be a részletekbe az ügyvezető. Ekuna Kft., Ekuna Kft., Dévaványa
Több, mint százan dolgoznak az üzemben.

– Közelednek a 25. évfordulóhoz. Megünneplik majd?

– Igen, tervezünk a közeljövőben egy kirándulást Pécs és a villányi borvidék környékére. Az üzem valamennyi dolgozóját elvisszük, két autóbusszal megyünk a kétnapos utazásra. Annak idején a 20. évfordulót is hasonlóan ünnepeltük, Eger környékére és a Hortobágyra mentünk.

– Konkrétan milyen termékeket szerelnek össze és kik a megrendelőik?

– Német-magyar vegyesvállalatról lévén szó, elsősorban németországi megrendelésre dolgozunk, a magyar piac mintegy 10 százalékos részesedést képvisel. Kapacitásunk 100 százalékban le van kötve, s reményeink szerint ez továbbra is így marad, mivel az elektronika a jövőben egyre inkább meghatározza majd az emberek életét. Bekapcsolódtunk a robottechnikába is, kamerákat szerelünk össze, licenc alapján.  Idén áprilisban, a Tompa utcában kialakítottunk egy új telephelyet, ott ötféle pedikűrgépet szerelünk össze. Németországba szállítjuk, ahonnan aztán a világ minden tájára eljut. Az áruszállítást saját gépjárműveinkkel végezzük, három gépkocsink (3,5 – 9 tonna közöttiek) gyakorlatilag folyamatosan úton van.

Ekuna Kft., Ekuna Kft., Dévaványa
Alkalmazottaik között a nők vannak többségben. (Galéria)

– Voltak a cég életében nagyobb hullámvölgyek?

– A 2007/2008-as gazdasági válság időszaka volt a legnehezebb. Akkor sok embert el is kellett bocsájtanunk, de szerencsére később vissza tudtuk venni őket. Az eredményekért mindig meg kell küzdeni, s ez így is van rendjén.

– Tavaly pályázati támogatással százmilliós fejlesztést valósítottak meg (erről lapunk is beszámolt: http://hir6.hu/cikk). Azóta történt-e jelentősebb beruházás? Ekuna Kft., Ekuna Kft., Dévaványa
Részegységekből lesz az egész.

– Éppen küszöbön áll: novemberben egy háromdimenziós minőségellenőrző gépet állítunk munkába. Ehhez 50 százalékos pályázati forrást sikerült szereznünk.

– Dévaványán több fémipari vállalkozás van, s úgy hallottam, időnként szakemberhiánnyal is küzdenek. Önöknél mi a helyzet ezen a téren?

– A szakemberek jó részét mi magunk képezzük, gondoskodunk beiskolázásukról. Egyelőre nincs gond az utánpótlással. Alkalmazottaink nagy része helybeli, de Gyomaendrődről, Szeghalomról és más településekről is járnak hozzánk dolgozni.

– Támogat-e az Ekuna Kft. helyi rendezvényeket, közösségi célokat?

Nagy Ferenc, Ekuna Kft., Ekuna Kft., Dévaványa
– Igen, rendszeresen támogatunk különböző rendezvényeket, alapítványi kezdeményezéseket. Jómagam 12 éven át voltam önkormányzati képviselő (1990-2002 között), de a tiszteletdíjamból egyetlen fillért sem vettem fel, azt mindig közösségi célokra ajánlottam fel. S hadd említsek meg egy minden bizonnyal szokatlan dolgot: úgy másfél évtizeddel ezelőtt cégünk vállalta két kárpátaljai lány magyarországi továbbtanulásának teljes költségét. Szállást, teljes ellátást, 4 órás munkát (és természetesen fizetést is) biztosítottunk nekik két és fél éven át. Egyikük könyvelői, a másik pedig vámügyintézői végzettséget szerzett, ma is Magyarországon élnek, tartjuk velük a kapcsolatot. Nagyon meghatódtam, amikor Beregszász Megyei Jogú Város Önkormányzata köszönetképpen díszpolgári címmel tüntetett ki.