Füzesgyarmat Város Képviselő-testülete a 2017. augusztus 19-én az Államalapításunk tiszteletére megrendezett ünnepi testületi ülésen Demján Ilona festőnőt a „Füzesgyarmat Város Kultúrájáért” díjban részesítette, kiemelkedő művészeti tevékenységének elismeréseként.

Demján Ilona festőnőt nincs aki ne ismerné Füzesgyarmaton, hiszen helyi születésű, itt él, dolgozik, alkot. A név mögött ott van az ember is, a maga teljes valójában, és ha a szemébe nézünk, akkor megláthatjuk azt a különös fényt, amely csak az alkotó emberek sajátját, és azt a hatalmas energiát, amelynek köszönhetően immáron körülbelül 4500 festményt alkotott magának, Füzesgyarmatnak és a világnak.

A Festészet napja alkalmából megnyílott tárlata ezt a címet viselte: „Ragadd meg a napot egy ecsetvonással”. És ő bizony megragadta a szó mindkét értelmében, az időbeliségben és a térbeliségben is, hiszen alkotásai időtlenek, az örökkévalóságnak szólnak, és ott van benne az a fény és az az energia, ami csak a központi égitestünkből ragyoghat.

Egészen kisgyermek kora óta fest, rajzol. Mesél róla, hogyan rajzolt illusztrációkat komolyzene hallgatása közben. Nem tanulta a mesterséget, hanem autodidakta módon vágott bele a képzőművészetbe, de talán ez előnyére is vált, hiszen mindig a saját útján járhatott, még ha ez sok munkával és kísérletezéssel is járt. Példaképként Munkácsy Mihályt említette, és az ő nyomában szeretett volna járni, mint ahogy stílusában a kezdeti időszakban így is tett. Az alkotás folyamata izgatja, és sokszor előfordul, hogy festés közben – ahogy ő mondja - átkerül egy másik dimenzióba, és észre sem veszi, hogy elkészült a mű. Egy álma volt, még a kezdeteknél, hogy egyszer annyi képkerete legyen, hogy ne tudjon elférni tőlük a szobában, és ez mára beteljesült, egy másik nagy alkotói álom azonban még nem, hogy megfesthesse városa krónikáját egy hatalmas képsorozatban a nádasok mítoszokkal teli világától napjainkig, de ehhez azonban – az ő elmondása szerint -, el kell szakadnia attól a realisztikus ábrázolástól, amelyben most alkot. Kívánjuk neki, hogy mindannyiunk örömére sikerüljön ezt is megvalósítania. Az erő, az energia és az alkotói kedv láthatóan megvan hozzá.

Kincses Zoltán