Fehér Tímea, a Békéscsabai Jókai Színház színésznője ezt a történetet mesélte el a színész klubban, amikor teljesen eredeti módon megkérdeztem tőle, mikor tudatosult benne, hogy színésznő akar lenni.

Fehér Tímea, fehér tímea
Fehér Tímea

- Cseppnyi izgalom nem volt bennem, egyszerűen élveztem, hogy mindenki engem néz, hogy mindenki engem hallgat – emlékezett vissza erre az előadására. - Ettől a pillanattól kezdve egyszerűen vágytam rá, hogy lássanak, hogy hallgassanak engem. Igen, már hétéves korom óta színésznő akartam lenni.

- Egy hétéves kislányra azért még elég sok életmeghatározó élmény várt. Ezek szerint egyiknek sem sikerült eltérítenie az elhatározásától?

- Nem, végig ragaszkodtam gyermeki álmomhoz. Vonzottak a versek, amikor csak tehettem verseket olvastam, a tanulás helyett is. Középiskolában, a gyulai Erkel Gimnáziumban érettségiztem. Tinédzserként versolvasással reagáltam örömeimre és bánataimra. Minden hangulatomhoz találtam verset. Lenyűgözött a sokszínűségük, a bölcsességük, a játékosságuk, egyáltan minden, ami vers volt.

- Csak olvasta a verseket, vagy elő is adta őket?

- Csak olvastam, de amelyik nagyon tetszett, azt meg is tanultam. Csak úgy magamnak. Közben észre sem vettem, de igényes lettem a szép beszédre. Tanáraim persze felfedezték, indultam is Kazinczy-versenyen, egy alkalommal meg is nyertem a városi döntőt.

- Akkor érettségire minden összeállt ahhoz, hogy a színművészeti főiskolára felvételizzen. A hétévesen eldöntött pályaválasztás, együttélés a versekkel, irodalmi és előadói sikerek a középiskolában…

- Mégsem jelentkeztem. Egyszerűen nem mertem megpróbálni. Féltem. Úgy éreztem nem vagyok még felkészülve erre a feladatra. Egy évet szántam arra, hogy tanuljak, fejlődjek. Aztán beadtam a felvételi kérelmemet.

- Mi történt?

- Sok örömöm nem volt benne, már az első rostán kiestem.

Fehér Tímea, fehér tímea
Hippolyt a lakáj, Schneiderné szerepében, partnere Reviczky Gábor

- Most mégis itt van…

- Igen, mert akkoriban indult Békéscsabán a színészképzés, ahová felvettek. Gáspár Tibor osztályába kerültem. Nagyon komoly munkát végeztünk négy évig. Tibor kemény kézzel bánt velünk, szélsőséges érzelmek között éltünk végig. Mégis nagyszerű időszaka volt életemnek, csak sokkal később értettem meg, hogy mennyit tanultam tőle és tanártársától Bartus Gyulától.

- Aki nem mellesleg a férje lett.

- Igen, és ez rögtön döntőnek is bizonyult a következő évekre nézve, hiszen hamar megszületett közös gyermekünk Botond (18). Akkor Miskolcon éltünk, és én otthon voltam a kisfiammal. Négy év után hazajöttünk a Jókai Színházba. Engem rendezőasszisztensként alkalmaztak.

Fehér Tímea, fehér tímea
Törvénytelen randevú, Gobette szerepében, partnere Benkő Géza

- Nem kifejezetten színészi munka…

- Nem bizony, és nem is bírtam túl sokáig.

- Hogyan tud változtatni a helyzetén egy rendezőasszisztens, aki színész akart lenni?

- Fogalmam sem volt arról, hogy mit tehetnék. Fekete Péter igazgatósága kezdetén egyenként leült mindenkivel átbeszélni a helyzetét. Akkor jött egy sugallat, ahogy mentem az igazgatói iroda felé. Beléptem az ajtón, és hagytam, hogy a gondolat utat törjön magának. Kertelés nélkül kimondtam, hogy szerepet szeretnék, hogy bizonyíthassak!

- Ilyen egyszerű volt?

- Én nem tudom, hogy ez egyszerű volt-e vagy sem, de tény, hogy Stendhal Vörös és fekete darabjában megkaptam Eliza szerepét.

- Nem volt nyílegyenes az útja a színpadig. Mikor kezdtek elmaradni a kanyarok?

- Egy évvel később, amikor megkaptam Arisztophanész: Lüzisztraté ókomédiájában Kalonikéfeleség szerepét 2009-ben. Zenés vígjáték volt. Tulajdonképpen ez hozta meg számomra az igazi áttörést, pontosabban ezután az előadás után kaptam színész státuszt. Sokáig ki sem mertem mondani…

Fehér Tímea, fehér tímea
Kovács Edit és Fehér TÍmea

- Mondják, az ember életének első tíz évében eldől a sorsa. (Három az a tíz, de ez is bizonyítja, hogy csak a gyermeki akarat képes valóra válni – a szerző.)  Jött a fáklyás menet?

- Milyen fáklyás menet?! Színész lettem, de nem sok munkával. Kevés szerep jutott, egyre többször éreztem feleslegesnek magam. Jöttek a tipródások, az érzelmi hullámvasutak. S akkor megint jött a sugallat.

- És az igazgatói iroda. Felteszek egy ismerős kérdést: hogyan tud változtatni helyzetén egy keveset foglalkoztatott színész?

- Beléptem az igazgatói irodába és azt mondtam: nőt, nőket akarok játszani! Nem főszerepek miatt vagyok itt, egyszerűen szerepek miatt. És eljött 2012 szeptembere…

- Amikor is?

- Amikor is a színház műsorra tűzte a Hippolyt, a lakáj című darabot. Rendező Eperjes Károly, a főszereplő Reviczky Gábor. Két Kossuth-díjas művész. Fekete Péter engem ajánlott Schneiderné szerepére. Hát megkaptam a női szerepet. Azt csak utólag tudtam meg, hogy volt egy olyan opció is, hogy egy hét próba után lecserélnek, ha nem felelek meg!

- Tökéletesen megfelelt, erről a telt házas publikum minden előadás estéjén meggyőződhetett.

- Valójában már a próbák alatt is meghatározó élményeim voltak. Ekkor értettem meg, hogy miért ragaszkodott bizonyos dolgokhoz annak idején Gáspár Tibor. Eperjes instrukciói szó szerint megegyeztek azzal, amit Tibi tanított. Boldogságot éreztem, mert értelmet kapott minden, amit addig tanultam.

- Már régen nem csak státuszában színész, színészi feladatai is megsokasodtak. Mesedarabok, drámák, zenés játékok, komédiák, mindenhol jár Önnek szerep. Hogyan találja fel magát ebben a sokszínűségben?

- Hiszem, hogy a szerep, amit kiosztanak rám, valahol megvan bennem, de ezzel együtt támaszkodom a rendezőkre.  Tudom azt is, hogy egy színész soha sincs készen, hiszen minden új szerep nulláról indul. A sok játék tapasztalata persze felhalmozódik bennem, emiatt a szerepformálás is mindig tudatosabb lesz. Erre pedig nincs recept.

Fehér Tímea, fehér tímea

Fehér Tímea lesz a női főszereplője a Békéscsabai Jókai Színház 2017. október 24-i bemutatójának, Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című darabjának. Ő lesz Karnyóné. Kanyarokkal tarkított életútja már évek óta egyenes nyomvonalon halad. Azért lett színész (mert gyermekkorában elhatározta, és csak a gyermeki akarat képes valóra válni – a szerző), mert sokféle érzés van benne, sok kérdés foglalkoztatja, sok benne a kétely, rengeteg közölni valója van, szenvedélyes alkotó ember.

A színházi plakátoknak különös üzenetük van, ezeket az üzeneteket a plakát betűnagyságokkal, képekkel közvetíti. A főszereplők látszanak a legmesszebbről, ahogy csökken a szerep jelentősége, úgy csökken a színész nevének betűnagysága is. Vannak darabok, melyek plakátjain a legfontosabb, legismertebb szereplő arca is megjelenik, mert ő garancia arra, hogy kiváló előadást kínál a színház nézőinek. Az özvegy Karnyóné plakátjáról Fehér Tímea néz ránk…

Fehér Tímea fontosabb szerepei:

Eliza – Vörös és fekete

Fjokla Ivanovna – Háztűznéző

Lotta – Színházkomédia

Schneiderné – Hyppolit, a lakáj

Lucietta – Chioggai csetepaté

Eleonóra – Tangó

Gobett – Törvénytelen randevú

Karnyóné – az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak