Az ételdoboz-akció idén augusztusban kezdődött. Egy budapesti segítőkész baráti társaság Smudláné Fazekas Margit vezetésével elhatározta, hogy megalapítja a Re-Formáló Egyesületet. A cél az volt, hogy segítsenek azokon az embereken, akiknek a napi ételadag beszerzése is nagy gondot jelent.

Enni adok ételdoboz, Enni adok ételdoboz, Szarvas
A szarvasi ételdobozt vasárnap délben szerelték fel. A képen balról Smudláné Fazekas Margit, a budapesti székhelyű Re-Formáló Egyesület elnöke. Fotók: Lipták Judit

– Az első dobozt augusztus végén helyeztük ki a főváros XXII. kerületében. Azóta több városból is megkerestek bennünket, Szarvas a kilencedik helyszín – tudtuk meg Smudláné Fazekas Margittól a (bejegyzés alatt álló) Re-Formáló Egyesület elnökétől. Mint mondta, eddigi tapasztalataik nagyon pozitívak. Maguk is meglepődtek azon, hogy milyen tökéletesen működik a dolog. Pékségek, zöldségesek, magánemberek rendszeresen ajánlanak fel élelmiszereket. A nagyobb mennyiségekért az egyesület önkéntesei házhoz is mennek.

Kondacsné Varga Erika, Enni adok ételdoboz, Kondacsné Varga Erika, Szarvas
Kondacsné Varga Erika
Az, hogy Szarvason is kihelyezhettek egy ilyen ételdobozt, elsősorban Kondacsné Varga Erikának és a hozzá csatlakozó önkénteseknek köszönhető.

– Egy hónapja az interneten olvastam először a Re-Formáló Egyesület kezdeményezéséről. Mivel jómagam a szociális szférában dolgozom, így tisztában vagyok azzal, hogy Szarvason sok a rászoruló, akiknek nagy segítséget jelenthetne egy kis élelem – mondta Kondacsné Varga Erika. - Felhívásomra egymás után jelentkeztek az önkéntesek, így most 12-en tudtuk vállalni azt, hogy a jövőben gondoskodunk a doboz tisztán tartásáról, s igyekszünk újabb segítőket, támogatókat szerezni. Ami már biztos: keddtől kezdődően a Szarvas-Cipó Kft.-től napi szinten kapunk péksüteményeket. Több más vállalkozással is tárgyalunk, reményeink szerint a támogatók köre jelentősen bővül majd.

Kondacsné Varga Erika hozzátette: a lakosságot arra kérik, hogy a jövőben ne dobják ki a szemétbe a magmaradt ételeket, hanem hozzák el az Enni adok – Enni kapok dobozba. Gyümölcsöket, tartós élelmiszereket, befőtteket, házi készítésű lekvárokat, de akár főtt ételeket is tehetnek bele. Fontos, hogy a főtt ételeket mindig csak egyszemélyes adagokba porciózzák, s a megfelelően lezárt dobozkákra írják rá, hogy milyen étel van bennük és az mikor készült. Az egyesület önkéntesei felügyelik az ételdoboz tartalmát, ügyelnek arra, hogy az mindig tiszta legyen, s csak friss élelmiszerek legyenek benne.

Enni adok ételdoboz, Enni adok ételdoboz, Szarvas
Az egyesület vezetői és a szarvasi önkéntesek csapata, köztük Lázár Zsolt evangélikus esperes (balról, éppen szelfizés közben).

Kérésre a szarvasi önkéntesek akár házhoz is mennek a nagyobb felajánlásokért. Aki jelentősebb mennyiségű élelmiszert kíván adományozni, az keresse Kondacsné Varga Erikát a 06-70/ 884-7052-es telefonszámon.

Enni adok ételdoboz, Enni adok ételdoboz, Szarvas
Az ételdoboz átadását vasárnap egy ingyenes ételosztással kapcsolták egybe, melyet ezúttal is az Ótemplomi Szeretetszolgálat szervezett. Nyolcszáz adag székelykáposztát mértek ki.