A Körös-parti város piacának nagy részét már jó tíz évvel ezelőtt lefedték, de jócskán maradt még szabad terület. Most ebből további 200 négyzetméter került tető alá, köszönhetően annak a több mint 10 millió forintos támogatásnak, melyet a Startmunka mintaprogram keretein belül nyert erre a célra az önkormányzat.

Szarvasi piac, szarvasi piac, Szarvas
Kétszáz négyzetméternyi elárusítóhely fölé került szép tető. Fotók: Lipták Judit

Hétvégi piaci körutunk során árusokkal és vásárlókkal egyaránt beszélgettünk az új fejlesztésről. Néhány apróbb kritika is elhangzott ugyan, de alapvetően mindenki örül a változásnak.

– Az nagyon jó, hogy nem ázunk, nyáron pedig nem tűz majd a fejünkre a nap, csak az a baj, hogy nagyon huzatos ez a csarnok. Annyira összezsúfolták az asztalokat, hogy alig férnek el a vevők köztünk, a területet pedig nagy kavicsokkal szórták fel, ami tönkreteszi a cipőket – fogalmazta meg észrevételeit a 83 esztendős Augusztinyi Mihályné Jutka néni, aki csaknem negyedszázada árusít rendszeresen a szarvasi piacon. Néhány száz négyszögöles földjén húgával és annak családjával együtt termelik meg a paprikát, paradicsomot, cukkinit és mindenféle más zöldséget.

Szarvasi piac, szarvasi piac, Szarvas
Augusztinyi Mihályné Jutka néni évtizedek óta árulja a saját földjén megtermelt zöldségeket a szarvasi piacon. Sok visszajáró vevője van, egyikük kedvesen meg is jegyezte: ilyen aranyos árustól öröm vásárolni!

Pribelszki Márton szerint nemcsak szükséges volt ez a beruházás, hanem látványosra is sikerült.

Szarvasi piac, szarvasi piac, Szarvas
Pribelszki Márton
– A fából készült csarnoktető nagyon szép, tetszetős. Sokkal kulturáltabban néz ki most már a piacnak ez a része is, s szerintem biztonságosabb is ilyen rendezett környezetben árusítani, – mondta Pribelszki Márton, aki ezúttal nem a zöldséges standok, hanem a lángossütő felé vette az irányt. Mint mondta, az itteni lángos mindig nagyon finom.

Több vásárlót megkérdeztünk arról is, milyennek találják a felhozatalt a szarvasi piacon. Néhányan elmondták: legszívesebben azoktól az idős árusoktól vásárolnak, akik láthatóan nem piacra termelnek, csupán kiskertjükből hozzák ki a kevés felesleget. Így nagyobb az esély arra, hogy olyan zöldségekhez juthatnak, amelyeket nem vegyszereztek.

– Évtizedek óta járok erre a piacra, valamikor még én is árusítottam. Régen jóval nagyobb Szarvasi piac, szarvasi piac, Szarvas
Salgó Istvánné Jutka néni
volt a felhozatal, mert más volt az emberek életmódja. Sokan tartottak tehenet és disznót a környező tanyákon, s a piacra hordták a húst, tejet, tejtermékeket – idézte fel a múltat Salgó Istvánné Jutka néni. Hozzátette: a szarvasi piacra most is érdemes kijönni, sokféle áru van és jó a minőség. Ő például mindig itt vesz zöldséget, gyümölcsöt, nem a szupermarketekben. Ami pedig a piac lefedését illeti, arról úgy nyilatkozott: mivel mindenki fizet helypénzt, így sokkal igazságosabb, ha mindenki egyformán tető alatt van. Mint mondta, legjobbkor történt meg a csarnoképítés, mert nemsokára beköszöntenek az esős őszi napok.

A szarvasi önkormányzat tervei szerint a piac fejlesztése hamarosan folytatódik. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében ugyanis csaknem 130 millió forint támogatást nyert a város egy helyi termelői piac megépítésére. Az egykori papír-írószer bolt helyére tervezett kétszintes épület jövő nyár elejére készül el, s ott a hét minden napján árusíthatják majd portékájukat a szarvasi és környékbeli termelők.

Szarvasi piac, szarvasi piac, Szarvas
A Komép Városgazdálkodási Kft. standján a közfoglalkoztatási program keretében megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket, valamint kézműves termékeket lehet vásárolni.