Az ünnepélyes átadáson dr. Mokán István polgármester kihangsúlyozta, hogy Sarkad életében rendkívül fontosak a városban működő civil szervezetek, így a hozzávetőleg 800 fős tagsággal rendelkező horgászegyesület is, amely évek óta példaértékűen működteti az önkormányzattal szoros összefogásban a település ékszeres dobozának tekinthető Éden-tavakat. Ennek mentén a polgármester arra is kitért, hogy az önkormányzat önállóan és a horgászegyesülettel közösen fejlesztések egész sorát valósította meg a tavak környezetében, sőt a közeljövőben további beruházások egész sora fog megvalósulni, melyek anyagi fedezetét már megnyert pályázatok biztosítják.

Az idén egy modern úszómedencével, napozó terasszal és grill terasszal gazdagodott az Éden tavi gyermek- és ifjúsági tábor, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programra benyújtott, turisztikai fejlesztéseket támogató pályázat eredményeként a következő esztendőben az Éden tavaknál található szigethez egy újabb gyaloghidat helyez el önkormányzatunk, melyhez kapcsolódóan megépítjük a gyaloghídhoz vezető utat, valamint parkolókat alakítanak ki, a szigeten pedig egy 150 fő befogadására alkalmas, fedett közösségi teret hoznak létre. A vízi turizmushoz kapcsolódóan 20 db kenu és 10 db csónak befogadására alkalmas csónakházépítül az Éden tavak szomszédságában. A két tó közötti területen egy 3 szintes kilátó is épül, míg az Éden-tó MOL benzinkúthoz közel eső gyepes területén szép színfoltként egy 8*8 méteres filagória épül.

Természetesen ezzel nem ért véget az újabb tervek és a beadott pályázatok sora, mivel a román-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében, egy már benyújtott pályázat támogatása esetén a tavak körül 2,25 méter szélességű, szilárd burkolatú kerékpárutat építene ki az önkormányzat a Körös utca elejétől indulva, a tavakat megkerülve, a Hargita sétányon át a Gyulai útig.

Mintapélda az Éden-tavak környékén tapasztalható beruházásdömping az önkormányzat és a helyi civil szervezetek közötti gyümölcsöző együttműködésre, zárta gondolatait dr. Mokán István, hiszen a közös cél Sarkad fejlődése! A polgármester hozzátette, hogy a városvezetés továbbra is elkötelezett támogatója és kiszámítható partnere a Sarkadon működő mintegy 50 civil szervezetnek. Azok működését évi 6-7 millió forintos anyagi támogatással segítik, részt vesznek azok rendezvényein, s támogatják is a programokat, továbbá a civil szervezetek által benyújtott pályázatokat is menedzselik, adott esetben az elnyerhető forrást megelőlegezik vagy a szükséges önerőt is biztosítják a közös, jó célok megvalósítása érdekében.