Az önkormányzat az UNICEF Gyerekbarát település pályázatán vett részt, melynek eredményhirdetésére ma délben került sor. Az alábbiakban olvashatják Dávid Zoltán polgármester beszédét, a programról részletesebben pedig itt olvashatnak.

Tisztelt hölgyeim és uraim!

Nagy megtiszteltetés most itt állni! Büszkeséggel tölt el, hogy Orosháza elnyerte a gyermekbarát település címet, ennél méltóbban nem is lehetne elismerni
azt az elkötelezett munkát, melyet napról napra, évről évre végezünk kollégáimmal az orosházi gyermekekért.

Egy gyermek mosolya minden fáradságot megér. S mi ezt pontosan tudjuk
az ország keleti szegletében. Ez a mérce, eszerint igazítjuk a város életét,
és teszünk meg mindent, ami csak módunkban áll a felnövekvő generációért.

Úgy vélem, Orosháza szociálisan érzékeny település, nem is olyan régen az Idősbarát önkormányzat díj volt egy fontos visszajelzés számunkra,
most újabb igazolást kaptunk, hogy jó az irány, jó az értékrend. Ezt az elismerést a városban működő szolgáltatások és az azt működtető szakemberek munkájának köszönhetően vehetem most itt át, ezért hálás vagyok valamennyiüknek. Hozzá kell tennem, rendkívül jóleső a díj, de még inkább az a tudat, hogy jól végeztük a munkánkat, hogy segíthettünk.

Azonban nem dőlhetünk hátra. Egy pillanatra sem gondolhatjuk azt, hogy mindent megtettünk a gyermekekért, a családokért, hiszen mindig van feladat e téren. Ahogyan eddig, úgy ezután is törekszünk arra, hogy a fiatalok valamennyi korosztályát megszólítsuk, programokat, lehetőségeket biztosítsunk számukra, segítsünk, ha arra van szükség, akár jó tanáccsal, akár egy tányér meleg étellel. De talán ugyanilyen fontos, hogy meghallgatjuk őket, figyelünk rájuk.

Felsorolni itt és most nincs idő mindazon intézkedéseket, melyek alapján a döntéshozók úgy látták, méltó a város a gyermekbarát címre.

Azt azonban mindenképpen érdemes kiemelni, hogy ez az elismerés nem csupán Orosháza önkormányzatáé, hanem valamennyi orosházié, hiszen városunk polgárai adóforintjaikkal hozzájárulnak többek között a szünidei étkezés biztosításához, vagy éppen tehetséggondozó program működtetéséhez, gyakorta összefognak gyermekeket segítő jó célok érdekében, emellett befogadták az SOS Gyermekfalvak nehéz sorsú fiataljait is.

Városunk civil szervezetei, vállalkozói is támogatják az intézményeket, gyermekrendezvényeket, a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat pedig kerek 20 esztendeje képviseli városunk fiatal polgárait. Büszke vagyok arra, hogy Orosházán ilyen sokan elkötelezettek gyermekeink mellett, és cselekednek értük, a jövőjükért, a város jövőjéért. Ez a díj mindannyiuké. Köszönöm.