A kétfrontos Érték-Tér (kívül-belül zajlottak az események) egyik, hanem a legnépszerűbb pontja a kukorica (kézi) morzsoló volt.

 

Mezőberényi érték-tér, érték-tér, Mezőberény, 20171027
Guba helyett kukoricáztak (galéria)

 

Többen inkább le is mondtak a mákos gubáról, a nem mindennapi elfoglaltság, azaz a morzsolás érdekében.

Mezőberényi érték-tér: kőrösi mihály, érték-tér, Mezőberény, 20171027
Kőrösi Mihály (képek)
Továbbá a település két nemzetisége a sajátos finomságaival lépett színre: a szlovákok töltött káposztával, a németek húspástétomos katonákkal; azonfelül meg lehetett csudálni a Famíliatészta termékeit és az Orlai életmű-kiállítás standját, valamint számtalan kézműves és ügyességi játék várta a gyerekeket.

Kőrösi Mihály,

nyugalmazott magyar-történelem szakos pedagógus, az Értéktár Bizottság elnöke elárulta, mindig is az volt a szíve csücske, ha egy új értéket, régi alapon hoznak létre, ezáltal szinte minden, amit a nap folyamán láthatunk: szappanfőzés, töltött káposzta, házi méz vagy a mákos guba.

(A hagyományoktól eltérően, most visszafele vetítjük a képeket: ugyanis eddig bent voltunk a vásárcsarnokban, és most kiléptünk a piactérbe.)

A csarnok előtt remek háziasszonyok házi szappant főztek – a nagymamáik receptje szerin; és kint volt a kihagyhatatlan szalmabála-falú értéklabirintus-falu is, amelyben ottlétünkkor épp Siklósi István egy ad hoc idegenvezetést tartott a megérkező gyerekeknek (a labirintusban 8 kategória 108 értékét lehetett a kitűzött fotókon megtekinteni).

 

Mezőberényi érték-tér: siklósi istván, érték-tér, Mezőberény, 20171027
Siklósi István mesél (galéria)

 

A polgármester elmondta, a város számára fontos, hogy az idelátogató óvodások és iskolások is megismerkedjenek a helyi kincsekkel; s fölöttébb annak örül, hogy a gyerekek mennyire

jól érzik magukat a térben.

Hozzátette, noha az anyarendezvény 16.00 óráig tart (09.38-kor beszélgettünk), de 19 órakor Zavada Márton, egy berényi elszármazott fiatalember egy különleges tűzijáték-show-val teszi kerekebbé a napot. (Ha sietsz, még láthatod.)
Még kora délelőtt is nehéz volt szabadulni.

A rendezvényt az önkormányzat és Település Értéktár Bizottság szervezte; együttműködő partnere az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ volt. Vendégek: Bélmegyer, Békés és Doboz települések voltak.