Mennyire ciki ma egy fogszabályozó?
Egyre kevésbé. Sőt! Ma már főleg a lányok színes rögzítő gumival hordják a rögzített készüléket, illetve matrica és élénk színezés dukál a kivehető fogszabályzó mellé. Ezzel a készülék akár az egyéniséget kifejező kiegészítővé is válhat. Kellemetlenséget inkább aktív sportolóknak okozhat, hiszen egy rögzített fogszabályozó zavarhat egy focistát, kézilabdást, küzdősportost is edzés vagy játék közben.

Dr. nagy györgy, dr. nagy györgy, Békéscsaba, 20171030
Dr. Nagy György
Például, ha ráteszi a fogvédőt?

Esetükben inkább az a baj, ha tisztességesen szájba verik, akkor a fogvédő nem védi meg sem a száját, sem a fogszabályozó készüléket; mindkettő tönkre mehet.

Amíg hordja, inkább menjen el kajakozni!
Például! Vagy javítsa az állóképességét: zsákolással, futással, ugráló kötelezéssel, stb.

Általában mennyi ideig hordja az emberfialeánya a készüléket? Vagy ez rossz kérdés volt?
Csak annyiban, hogy ez nagyon esetfüggő: itt is, mint minden más orvosi ellátásban léteznek protokollok a kezelésben. Előfordul, hogy az eltérés rendeződik fél év alatt, de az esetek többségében, több éven keresztül is hordani kell készülékeket.

Korábban hallottam, hogy az USA-ban már léteznek olyan pszichológusok, akik kifejezetten azokat a tiniket kezelik, akiknek tökéletes a fogazatuk, ergo nem kell szabályozót viselniük.
Nyilván ez azzal is összefügghet, hogy az Egyesült Államokban és Nyugat- Európában nem egy olcsó mulatság, az a család, aki ezt megengedheti magának jó anyagi körülmények között él.

Akkor ez már státuszszimbólum.
Igen. De ezt a fogyasztói közegben kell értelmezni: emelkedtek az esztétikai elvárások, a fiatalok számára a fogak szépsége ma már ugyan olyan fontos, mint a tiszta bőr, vagy a karcsúság. A társadalom is intoleránsabbá vált ez iránt, hiszen a munkahelyen is elvárják, hogy ápolt legyen a kolléga fogazata. A beszéd és a mosoly a kommunikáció és az önkifejezés eszköze, ugyanakkor a szabályos fogazatnak szerepe van a tiszta beszédhangok képzésében is.

Dr. nagy györgy, dr. nagy györgy, Békéscsaba, 20171030 Ebből a szempontból Hollywood a sorvezető: ott már a hőskorban is szép volt mindenkinek a foga. Mit csinálnak? Fogpótlást vagy koronát tetetnek fel?
Számtalan technika létezik a héjkerámiától a fogszabályozásig. Sok ismert személyiség használt, vagy használ ma is fogszabályzó készüléket: Beyonce, Cristiano Ronaldo, Dakota Fanning, Gwen Stefani, Justin Bieber, vagy Harry herceg, hogy csak a legismertebbeket említsem.

Johnny Depp ötezer forintos fogkrémmel mos fogat.
A szépség és az egészség nem azon múlik. Helyes fogmosási technikával, fogselyem, interdentális fogkefe és szájvíz használatával bárki vetekedhet vele.

Melyek a tipikus foghibák?
Általában jól körülírható szabálytalanságok vannak: a fogak helyzeti rendellenessége, számbeli eltérése, formai hibája, illetve a két állcsont, vagy fogsor elhelyezkedésében, találkozásában meglévő szabálytalanság, harapási eltérés és ezek kombinációi okozzák a legtöbb orvoslásra váró problémát.

Ez mind öröklöttség.
A hibák egy része igen. De az eltéréseket két nagy csoportra osztjuk: vannak a genetikus, öröklött eltérések, és vannak úgynevezett szerzett eltérések – ilyen például, ha valaki sokáig szopja az ujját, kialakíthat magának egy deformációt.

Dr. nagy györgy, dr. nagy györgy, Békéscsaba, 20171030
Dr. Nagy György és majdnem
dr. Nagy György a spiccen
Melyik korosztály fordul meg leginkább Önnél?

Óvodáskortól felnőtt korig vannak páciensek a rendelésünkön. Legnagyobb számban a 10-16 éves korcsoport jelentkezik. Bizonyos eltérések kezelése egyébként ebben az időszakban a leghatékonyabb, hiszen az állcsontok fejlődésének befolyásolására csak a növekedés közben van lehetőség.

Melyik társadalmi réteg kopogtat?
Tulajdonképpen bármelyik, mert 18 éves korig a TB fizeti a kezeléseket; ez olyan, mint a szemüvegnél, csak a készüléknek van térítési díja.

***

És akkor most átülünk a kajakba... (Ez kábé olyan, mint amikor a '90-es években Torgyán doktor, mint vidékfejlesztési miniszter bement a Nap TV-be, és a Fradi elnökeként jött ki. Na, jó, a mi esetünk némileg más. Szerencsére.)

Mióta vagy a békési kajakosok elnöke?
1998 óta, de a mi klubunk az egyetlen Békés megyében, amelyik kenusokat is nevel. Illetve szerénytelenül megjegyzem, hogy amikor jó húsz éve átvettem az egyesületet, alig voltunk kéttucatnyian, most pedig egy jó izmos utánpótlás bázissal rendelkezve, több mint 100 gyerekkel foglalkozunk. 2015-től Békéscsabán fiók-klubunk is működik, sok szeretettel várjuk az evezés szerelmeseit.

Dr. nagy györgy, dr. nagy györgy, 20171030
Kattints rá! Megnő a kép
Azt még Kálmán Tibitől (Békés alpolgármestere, amúgy a klub ügyvezetője, másik motorja) hallottam, hogy 1975-ben alakultatok. Gondolom, te is már kicsi korodban vízre szálltál.

Nekem '75-ös tagkönyvem van.

No!
Ugyanis az akkori Békési Mezőgazdasági Szakközépiskola székhelye adta a klub bázisát, ahol a nagypapám volt az igazgató, és Izsó Gábor (Békés polgármestere) pedig a testnevelő tanár. Így nyilván az igazgató úr kis unokáját is szívesen várták; és bizony 10 évesen már lapátoltam.

Milyen eredményeid voltak?
Egy jó erős másodvonalbeli kajakos voltam, de azt tudni kell, hogy egy korosztályban voltam Gyulai Zsolttal, Csipes Ferivel... tehát egy bitang erős évfolyam volt. Majd amikor az egyetemre kerültem, befejeztem a versenyzést. Azonban sohasem szakadtam el a víztől, az evezés szeretetétől. Visszaköltözve Békésre masters bajnokságokon veszek részt. Tavaly a masters négyesünk, 200 méteren, az Országos Bajnokságon második helyezést ért el.
(Érdekességként, Gyuri fia szintén a szegedi egyetem fogorvosi karára jár... és ő is kajakozott.)

Mi volt az egyesületetek fejlesztési iránya az utóbbi időben?
Több lépcsős csónakház rekonstrukción és bővítésen vagyunk túl. Megújult az eszközparkunk, azaz sokkal több és jobb minőségű hajóval és felszereléssel rendelkezünk. A 2017-es évben a klub az országos eredményrangsorban a 19. helyen végzett. Természetesen van hova fejlődni, de úgy érzem, van is mire építenünk. Kialakult egy stabil edzői háttér, amely garantálja a minőségi munkát.

Fogszabályozás - halloween, halloween, 20171030
Sok boldogságot!