A Magyar Postánál súlyos a munkaerőhiány – írták a napokban a lapok.

A Magyar Postánál vannak betöltetlen álláshelyek, ám ha a magyar gazdaság egészét vagy más nagyvállalatot nézünk, akkor a cég nincs nagy bajban; jelenleg mintegy ötszáz ember hiányzik a harmincezer főt alkalmazó cégnél, amely igyekszik betölteni ezeket a pozíciókat – mondta el Panulin Ildikó, a Magyar Posta Zrt. szóvivője a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

A szóvivő elmondta: a logisztika területéről négyszáz ember hiányzik, illetve az egyéb területeken (például az ügyfélszolgálat, de az informatika is beletartozik) pedig 100 betöltetlen állás van. Hozzátette: Nyugat-Magyarország területén kiemelkedően magas a létszámhiány, de ugyanez jellemző Közép-Magyarországon is.

Panulin Ildikó hangsúlyozta: folyamatos a toborzás és a felvétel, illetve ha szükséges, akkor munkaerő-kölcsönző szolgáltatásait is igénybe veszik. Több lépést tettek annak érdekében is, hogy növeljék a logisztikai kapacitást – húzta alá, hozzátéve, hogy a nagyobb weboldalaktól már most kértek előrejelzést, hogy az ünnepek előtt mekkora mennyiségre számítsanak.

A karácsony előtti 4-5 hétben dupla annyi az átlagos csomagmennyiség: ez azt jelenti, hogy egy normál napon 60-70 ezer, karácsony előtti időszakban több mint 120 ezer is lehet a kézbesített csomagok száma – jelentette ki a szóvivő.

Panulin Ildikó arról is beszélt, hogy a távol-keleti megrendelésekkel az a gond, hogy sokan ingyenes szállítást kérnek, ezt pedig a kínai posta is a legolcsóbb kategóriaként értelmezi, így több esetben „összevárnak” több konténert, ami így hetekkel is megnövelheti a várakozási időt. Sok termék esetében vámeljárást kell indítani, amely még inkább meghosszabbítja a kézbesítés idejét – fűzte hozzá.

A karácsonyi időszakra egyébként a Magyar Posta ünnepi csomagpontokat hoz létre 12 nagyvárosban. Ezeket főként bevásárlóközpontok parkolóiban helyezik majd el, és hosszú nyitvatartással, hétfőtől vasárnapig várják majd a postai dolgozók a szolgáltatásokat igénybe vevőket.

Hogyan rendeljünk külföldről?

Egyre többen rendelnek különböző internetes portálokon keresztül árut. A megrendelt áruk beszállítása jellemzően valamilyen postai szolgáltatón keresztül történik, a postaforgalomban érkező küldemények kezelését a Magyar Posta Zrt. látja el.

Aki csomagot rendel külföldről, figyelnie kell arra, hogy a webáruház szállítási időre mit határoz meg.

Egyes webáruházaknál ingyenes szállítás nem kérhető.

Rendelésnél nagyon fontos, hogy pontos címet tüntessünk fel, és lehetőleg az otthonit, ne a cégeset, mert sok esetben a futár nem adhatja át a recepciósnak a csomagot, csak az eredeti címzettnek. Ha már megérkezik az áru külföldről Magyarországra, onnantól pár nap alatt (2-4 nap) kézbesítik a címzettnek.

Bizonyos csomagok kiszállítása akkor problémás, ha levélként adják fel. A levelet pedig a postai kézbesítő viszi ki és nem a futár. A kézbesítő viszont nem köteles kivinni a címzettnek, ha nem fér el a táskájában.

Leopold Róbert pénzügyőr őrnagy szóvivő a műsorban elmondta: vámfizetési kötelezettség csak az unión kívüli országokból rendelt csomagok esetében merülhet fel.

22 euró alatt nincs fizetési kötelezettség, 22 és 150 euró között nincs vámfizetési kötelezettség, csak a 27 százalékos áfát kell kifizetni. 150 euró felett van vámfizetés, hiszen ekkor a tarifális vámtételt is figyelembe kell venni – magyarázta Leopold Róbert. Hozzátette: vámköteles termék például egy 175 eurós sportcipő, amelynek esetében 8 százalékos vámtétellel és 27 százalékos áfával kell számolni, de például egy tablet esetében 0 százalék a vám, vagyis csak áfát kell fizetni.

Hogy el lehessen igazodni a különböző termékek vámkezelésében, a Nav.gov.hu honlapon elérhető egy tájékoztató az internetes vásárlásról – hívta fel a figyelmet az őrnagy.

A posta végzi a vámkezeltetést, ha vámköteles az áru, a posta előre kifizeti, megelőlegezi a címzettnek a terhet, amit majd kézbesítéskor ráró.

A vámkezelés abban az esetben nagyon rövid (nagyjából 23 perc), ha minden információ megvan hozzá: a pontos árumegnevezésre, pontos értékre és a címzett elérhetőségére van szükség.

Alkalmanként szúrópróbaszerű ellenőrzést végeznek, hogy a feltüntetett áru-érték megegyezik-e a valóssal, de az nagyon ritka, hogy emiatt fel kelljen bontani egy csomagot.

Hogy gyorsítsuk a vámkezelést, a postának előzetesen megküldhetők azok az adatok, amelyek a folyamathoz szükségesek.

Vannak bizonyos korlátozások, amik behozatalához külön engedély szükséges, például bizonyos gyógynövények, nem eredeti termékek. A címzettet nem büntetik abban az esetben, ha ilyen terméket rendel, mert a forgalmazót illeti büntetés, de a termék árát elbukhatja, mert nem fogja kézhez kapni a megrendelt csomagot.

Forrás: hirado.hu