Czirják csaba jazz, Czirják Csaba, jazzgitár, Szeghalom, 20171031
Csabi lefogja a zsé hangot
„A jazzben az a csodálatos, hogy ha sikerül összehangolódnunk a partnerekkel, akkor gyakorlatilag mindegy, hogy milyen hangot fogunk meg a hangszeren, csak az a lényeg, hogy jól fogjuk meg, és azután minden jó.” – mondta Csabi a koncert szünetében, amikor künn az udvaron füstölögtünk, és a muzsikáról, a muzsikájukról beszélgettünk.

- Hibáztam – mondja -, elfelejtettem a koncert első felét felvenni, pedig csak egy gombot kellett volna megnyomni.

- Miért akarod felvenni? – kérdeztem én naivan.

- Ebből tanulunk. Koncert közben sokszor annyira elvisz minket a zene, meg a hangulat, annyira felmegyünk zsébe, hogy nem mindig halljuk ki az esetleges apróbb hibákat.

- Azon a szinten, ahol te vagy, még vannak hibák?

- Mindig vannak. Persze ez a közönség számára észrevehetetlen, de az ember mindig igyekszik tökéletesíteni magát, a technikáját, egy-egy akkordot. Amikor visszahallgatom, akkor veszem észre, hogy Úristen, hol jártam már megint. De hát ez a műfajból adódik. A jazz egy improvizatív műfaj, és annyira el lehet szállni, hogy sokszor nehéz visszatalálni az alap motívumhoz. Ha jó az összhang, akkor ez persze megoldható. Koncert közben folyamatos kontaktusban vagyunk egymással, követjük egymást, és így együtt tudunk rezegni.

Czirják csaba jazz, Czirják Csaba, jazzgitár, Szeghalom, 20171031
Tolja a ritmusszekció is
- Mi az apropója a koncertnek?

- Ha nagyon apropót akarunk találni, az lehetne, hogy most készül a lemezünk, és ezeket a dalokat mutatjuk be közönség előtt. A mai estére is kilenc olyan számot hoztunk, ami az új lemezen fog szerepelni. A stúdiófelvételekkel már megvagyunk, de még apróbb csiszolások kellenek, hogy olyan legyen, amilyenre mi szeretnénk.

- A Markolábbal zártok most is?

- Nem. Inkább valami balladát teszünk a végére. Nem akarjuk lesokkolni nagyon a közönséget, mert azért egyszerre túl tömény, és valami könnyebben befogadhatóval zárunk.

Valóban így is volt. A két részletben előadott kilenc dal után egy kellemes jazz-balladával zárták az estét a Vidrában összegyűlt közönség előtt. Persze azért a záró nótában is eljutottak zséig, és egy elképesztően magas színvonalú produkcióval rukkoltak elő újra a sárréti közönség előtt a trió tagjai: Bögöti Ádám, nagybőgő, Czirják Tamás, dob és természetesen Czirják Csaba zenekarvezető és gitáros.

Reméljük, hogy sok ilyen remek koncerttel kápráztatnak el még bennünket. Köszönet a kellemes estéért Csabiéknak, és köszönet Kovács Ágicának a képekért és a minőségi társaságért.