A Hadtörténeti Intézet és Múzeum még tavaly novemberben 2 milliárd forintot különített el az I. világháborús hadisírok és emlékművek felújítására. A szarvasi önkormányzat is benyújtotta pályázatát és 3 millió forint támogatást nyert el. Ebből az Ótemetőben található, 29 sírkövet és egy emléktáblát magában foglaló katonai temető felújítását végzik el. A munkálatok befejezési határideje december 31.

Szarvasi hősi temető, szarvasi hősi temető, Szarvas
Egy a sokmillió áldozat közül: Sajka Maxim, aki mindössze 19 esztendőt élt. Hamvai a szarvasi hősi temetőben nyugszanak. Fotó: Lipták Judit

Mindenszentek napjára a sövénnyel körbevett temetőrészt szépen rendbe hozták, a sírköveket letakarították. Az összetört emléktábla helyreállítása még hátravan.  Az emléktáblán a következő felirat olvasható: „E temetőben nyugszik 29 hős katona, akik távol szeretteiktől, az 1914-1918. évi világháborúban részint a V.K.E. szarvasi fiókja kiegészítő kórházaiban, részint a helyben állomásozó 23. és 43. ezredek állományában hősi halált haltak. Béke poraik felett, áldás emlékükre!”

Szarvasi hősi temető, szarvasi hősi temető, Szarvas
Száz éve alusszák itt örök álmukat.
Tervek szerint a sírok felújítása után a városban működő Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és a Gyulai Szakképzési Centrum Székely Mihály Szakképző Iskolája a Rákóczi Szövetség helyi diákszervezeteivel együttműködve feleleveníti majd azt a régi szarvasi hagyományt, hogy minden október 6-án és Mindenszentek ünnepén fáklyás díszőrséget állnak a sírok mellett. A Trianoni Békekötés 100. évfordulójához közeledve a temetőt bekapcsolják majd a kegyeleti megemlékezések sorába.

Talán kevesen tudják, hogy az első nagy világégés idején Szarvason több épületben is katonai kórház működött. Erről egyebek mellett ezt olvashatjuk Cseke Gábor: ”Az idő harcokat újráz” című, az I. Világháború témakörét feldolgozó honlapján: „Magát a kórházat adakozásokból szerelték fel. Ki ágyat, ki ágyneműt, meg egyebet adott. Voltak, akik a sebesültek fehérneműinek a mosására ingyen vállalkoztak s általában oly nagy volt a buzgalom, hogy a tornacsarnoki, majd az iparcsarnoki, az izr. hitközség tanácstermében és másutt elhelyezendő kórházakat pár nap alatt felszerelhették. Szeptember 22-én az esti vonattal Orosháza felől érkezett az első 102 sebesült Szarvasra. Nagy közönség fogadta őket: „Éljenek a hős katonák!" kiáltással. Volt étel, ital, dohány – és kérdezősködés. A kórházakban elhelyezettek körüli gondoskodást Szarvas úri hölgyei teljesítették, mint önkéntes ápolónők”.

I. világháborús emlékmű, I. Világháborús Emlékmű, Szarvas
Az I. világháború különböző hadszínterein nagyon sok szarvasi katona is elesett. Emléküket Székely Károly szobrászművész 1927-ben felállított alkotása őrzi a városközpontban, a Mittrovszky-kastély előtt. Az emlékművön 1154 név szerepel, ők valamennyien az első nagy világégés szarvasi áldozatai voltak. Az obeliszk tetején kiterjesztett szárnyú turulmadár látható, amely egy kardot tart a karmaiban.

*