A három és fél évvel ezelőtt megnyílt étterem már akkor is úttörőnek számított mind Gyulán, mind a megyében. Oláh Imre üzletvezető úgy fogalmaz: megreformálták a menüs étkeztetést. Napi ajánlatukkal – ahogy ők nevezik – ugyan a tehetősebb réteget célozzák meg, de azért ne gondolja senki, hogy milliomosnak kell lenni ahhoz, hogy valaki náluk fogyassza el az ebédjét. A szokásos menü árakhoz képest ők pár száz forinttal többért három fogásos, á la carte minőségű ételeket szolgálnak fel azoknak, akik az étkezést nem letudni akarják, hanem megadják a módját időben és minőségben egyaránt, esetleg munkaebéd keretében fogyasztják el.

Várkonyi Bisztró és Bár, várkonyi bisztró és bár, Oláh Imre, Gyula, 20171101
Oláh Imre, üzletvezető

Oláh Imre úgy tapasztalja, hogy mióta megnyitottak, a versenytársaknál is tapasztalható az átalakulás és a fejlődés, melynek végső soron a vendégek lesznek a nyertesei.

Filozófiájuk az első pillanattól kezdve változatlan: minőségi ételt minőségi alapanyagokból. A friss zöldségeket és a tőkehúsokat mind helyi termelőktől szerzik be; a marhahúst például Újkígyósról, Lehoczky Mátyás szürkemarha-tenyészetéből, aki kizárólag nekik vág. Ők nem paníroznak előre, nem fagyasztanak, minden friss, ráadásul a napi ajánlat és az á la carte fogásai is ugyanabból a kiváló minőségű alapanyagból készülnek.

Várkonyi Bisztró és Bár, várkonyi bisztró és bár, Gyula, 20171101

Galéria itt!

Az üzletvezető arról is beszélt, hogy míg mások előszeretettel vállalják túl magukat és tesznek tizenoldalas étlapot a vendégek elé (márpedig ennyiféle ételt egészen egyszerűen nem lehet frissen készíteni és megfelelő minőségben tárolni), ők jóval kisebb választékkal dolgoznak. Megvannak a bevett ételek, melyekhez időről-időre újabb főszakács ajánlatok társulnak. Ezek az ételek túlmutatnak a megszokotton, kikandikálnak a komfortzónán túlra, de a visszajáró vendégek már kifejezetten várják, milyen újdonsággal találkozhatnak legközelebb. Vajon távol-keleti ízek lesznek? Esetleg valamilyen olasz tésztakülönlegesség? Vad? Hal? Vagy valamilyen magyar étel kicsit újragondolva? Egyben biztosak lehetnek: bármi lesz is, az friss lesz, minőségi és isteni finom.

Várkonyi Bisztró és Bár, várkonyi bisztró és bár, Gyula, 20171101

Az „És mire a legbüszkébb?” kérdésre a felelet egyértelmű: a vendégek visszajelzéseire. Történetesen arra, hogy a 2014. márciusi nyitás után néhány hónappal már a Népszabadság Top50-es listáján szerepeltek, a következő két esztendőben az ittjajartam.hu-n kiváló minősítést kaptak, ahogy a nemzetközi TripAdvisor oldalon tavaly és idén is. Oláh Imre azt mondja, számukra ez a legnagyobb elismerés, hiszen ezek az oldalak mind anonimak, nem jár jutalom egy-egy jó értékelésért, így valóban érdektől mentesek és hitelesek. De a nem anonim oldalakon is remek: a Facebookon 4,9, míg a Google-on 4,7-en áll az értékelésük. A vendégek visszajárnak: a náluk ebédelők hétvégén a családjukkal együtt térnek vissza és a Várkonyiban tartják a kisebb-nagyobb összejöveteleket is.

Azt, hogy három és fél év alatt idáig jutottak, nem a szerencsének köszönhetik, hanem kitartó és alázatos munkájuknak. A magukkal szemben támasztott magas elvárásoknak, a folyamatos elégedetlenségnek és a hitnek, hogy lehetnek jobbak és még jobbak. Ez hajtja őket előre.