A kiállítás megálmodóját, a szenvedélyes gyűjtőt, Túri Jánost van szerencsém régóta ismerni. Amikor arra kértem, hogy az országban egyedülállónak tekinthető kiállítását mutassa be a Hír6 olvasói számára is, azonnal bejött a múzeumba, és a rendelkezésünkre állt. Ez valószínűleg nem az én személyemnek szólt, hanem azt az elhivatottságot mutatja, amellyel ezt a tárlatot igazgatja, gondozza, bővíti.

Túri János Mundérba bújt történelem,  Szeghalom, Túri János, Mundérba bújt történelem, Szeghalom, 20171102
Kovács Gyula tűzszerész emléksarka.

Azzal is tisztában voltam, hogy nem lesz rövid beszélgetés, hiszen nem először vezet már körbe, és nem először mutatja be – sokszor magánbeszélgetésekkel egybekötött sajátos és személyes tárlatvezetéssel -, az újdonságokat, és a büszkeségeit. Ezek a beszélgetések rendre hosszúra nyúlnak, mivel Jancsinak minden egyes tárgyhoz van egy története, kalandja, amelynek jó része regénybe illő, vagy megérne egy megfilmesítést.

Túri János Mundérba bújt történelem,  Szeghalom, Túri János, Mundérba bújt történelem, Szeghalom, 20171102
Édesapám, Kincses Gyula egykori egyenruhája
Az első teremben, rögtön az első sarokban Kovács Gyulának állít emléket fotókkal, újságokkal, emléktárgyakkal. A közel tíz tragikus körülmények között, az afganisztáni küldetés alatt elhunyt szeghalmi tűzszerész emlékére a tíz éves évfordulón szeretnének valami különleges dologgal készülni, és ez az évforduló bizony hamarosan közeleg.

Alig fordulunk egy kicsit, és már Furkó Kálmán relikviáit láthatjuk magunk előtt az ejtőernyőjétől kezdve a legkülönbözőbb felszerelésekig, öltözékekig, köztük egy 35 mintájú ejtőernyős bakancsos síléccel, amelyet Furkó Kálmán a hetvenes években használt.

Átmegyünk a másik terembe, ahol egy pillanatra megállít, és rámutat egy váll lapra: - Na, Zolikám, szerinted ez micsoda? – Természetesen fogalmam sincs. – Ez a palesztin csendőröké. Ebből se sok van az országban. Ezt meg itt Szaddam Husszein katonái használták.

Túri János Mundérba bújt történelem,  Szeghalom, Túri János, Mundérba bújt történelem, Szeghalom, 20171102
Egy ezüstgombos őrsparancsnoki csendőrruha
Átmegyünk a folyosóra, ahol a tűzoltó emlékek vannak sorba a litván nagykövetasszonytól kapott egyenruhától a német bőrből készült egyenruhákig, és még hosszan sorolhatnánk. Közben rámutat egy egyenruhára: - Ezt megismered, Zoli! – Ezt kivételesen meg, ugyanis édesapám egykori alezredesi egyenruhájára mutat, és arra a hordozható telefonra, amit még ő használt. Aztán megyünk tovább, és jönnek sorra a történetek, hogy ez honnan és mikor jött, ki küldte, ki hozta be.

Ahogy a fordulóhoz érkezünk, újra jön egy történet egy első világháborús repülős bőrkabát kapcsán, amit a beküldője azért kapott, mert Németországban a Roburja ponyvájával megvédett egy Mecedest az orkánszerű esőtől. Ez az egyenruha most itt van, és ahogy Jancsi mondja, az országban ez az egyetlen ilyen. Ha valaki ilyet akar látni, el kell menni Ausztriáig minimum.

Túri János Mundérba bújt történelem,  Szeghalom, Túri János, Mundérba bújt történelem, Szeghalom, 20171102
A Szikszai Erzsébet által felajánlott egyenruha
A legrégebbi tárgyakhoz érve rámutat egy hatszáz éves török jatagánra, aztán ott állhatunk egy 1895 mintájú huszárruha előtt, majd rámutat egy tőrre: - Ez egy Napóleon korabeli tüzértiszti tőr, 1805-ös. Aki behozta, annak a nagyszülei nem tudták, hogy milyen érték, ami abból is látszik, hogy többek közt cukorrépát koronáztak vele. Most itt van, és méltó helyen van.

Odaérünk egy vitrinhez, ahol egy pillanatra megáll, és nagyot sóhajt. – Na, itt egy régi álmom vált valóra. Egykor szerettem volna szovjet tányérsapkát, lett belőle harminc, szerettem volna ilyen meg olyan tárgyakat, lett belőlük sok, de ez 26 év után teljesült, egy csendőrruha. Nem is akármilyen. Az ezüstgomb rajta azt jelenti, hogy egy őrsparancsnoké volt. Ez nem mindennapi, hiszen Szeghalmon is mindössze hat csendőr szolgált. Ennek nagyon örülök, és nagyon büszke vagyok rá, hogy itt ki tudom állítani.

Visszaérünk a nagyterembe, ahol először rámutat Mór Laci bácsi fényképére, aki híres fényképész volt Szeghalmon. Aztán odavisz egy vitrinhez, amiben egy hosszúkás, ezüstös kitűzőre mutat: - Ez Habsburgok királypárti jelvénye. Összesen húsz van belőle az egész világon. Ezt Laci bácsi Habsburg Ottótól kapta, amikor 1929-ben együtt voltak egy vízicserkész-táborban. Ez se semmi!

A következő egyenruhához, amelynél megállunk, újra jön egy történet. – Ezt a ruhát Szikszai Erzsébet hozta be. Egykor a bátyja használta. Amikor bemutattuk, három éve, ő 92 éves volt. Törékeny asszony, és ahogy ott állt a vitrin előtt, megkértem az egyik kollégát, hogy hozzanak egy széket, hogy le tudjon ülni. Erre Ő: „Hogy képzelem, hogy ő egy tiszt jelenlétében leül.” Micsoda neveltetés, micsoda tartás. Még most is beleborzongok, ha visszagondolok erre a jelenetre.

Felmutat a falra, egy 56-os lyukas zászlóra: - Azt a zászlót azzal a kéréssel hozták, hogy ne mossuk ki semmiképpen se, mert ezzel takarták le a fia holttestét, és az ott rajta a fia vére. Szóval vannak történetek.

Túri János Mundérba bújt történelem,  Szeghalom, Túri János, Mundérba bújt történelem, Szeghalom, 20171102
A Széna-tériek zószlója, a legújabb ereklye.

Aztán egyszer csak berohan az irodába, miközben hátrakiált: - Ezt mindenképpen meg kell nézned. Ez még nincs kiállítva. – Pár másodperc múlva visszajön, és egy másik 56-os zászló van a kezében. – Ez itt a Széna tériek zászlója. Most kaptam nemrégen egy szép levéllel együtt. Ezt használták a Széna tériek, et volt úgymond a hivatalos zászlójuk. Ott van rajta a vér és a puskapor. Ez még nagyon új, és nem tudom még hová tegyem, mert ez is nagyon különleges. Már Ausztráliából is bejelentkeztek, hogy eljönnek megnézni.

Közel két órát beszélgettünk, és közel sem értünk a végére, mert mindig jött egy újabb történet, amelyek tényleg filmre, filmbe illenek, és ezek mind ott rezegnek Jancsiban, Túri János tűzoltó őrnagy úrban, és láthatóan szívesen osztja meg ezeket a közönséggel, mint ahogy szívesen osztotta meg velem is. Köszönet érte. Újfent nagy élmény volt.