Csaknem hat évtizedet dolgozott, 67 ezer forint a nyugdíja – árulta el Koós János a Blikknek. Nem ő az egyetlen művész, akinek ilyen alacsony összeget utalnak. Például Demjén Ferenc korábban azt mondta: 48 ezer forintot kap havonta. A Művészeti Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint egy új járadékrendszer megoldást jelenthetne – tudósított a szombati RTL Híradó. Koós János úgy fogalmazott: a nyugdíja „egy röhej”.

A szabadfoglalkozású művészeknek, így az énekeseknek csak 1975-től volt lehetőségük arra, hogy szolgálati időt szerezzenek. Ezért nehezebb elismertetniük, pontosan hány évet dolgoztak, és nyugdíjba vonulniuk is nehezebb. Pedig a járulékokat vonták tőlük.

Demjén Ferenc az RTL Híradónak korábban azt mondta: minden egyes fellépése után levonták a nyugdíjjárulékot a gázsijából, papírt is alá kellett írniuk, így sokáig azt hitték, valamiféle nyugdíjuk csak lesz majd öreg korukra.

A szabályok azonban változtak időközben, és a nyugdíjmegállapításnál csak az 1988 óta eltelt évek számítanak. Akkor ráadásul sok művész kényszervállalkozó lett. Demjén Ferenc legalább koncertezik, és ki tudja egészíteni minimális nyugdíját. Sok idősebb művésznek azonban nincs erre lehetősége, ezért dolgozik új megoldáson a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége.

Gyimesi László elnök szerint a cél az, hogy az érintettek méltányossági alapon valamilyen nyugdíjkiegészítést kapjanak. Nem hagyományos társadalombiztosítási, hanem valami „járadékjellegű” megoldást keresnek. Akár a jogdíjak egy részét is fordíthatnák nyugdíjkiegészítésre – tette hozzá.

Az RTL Híradó megkérdezte az ügyben illetékes minisztériumot, hogy állnak az egyeztetések, de a szombat esti adásig nem válaszoltak a tárcától.

Forrás: hvg.hu