Nyugdíjazását kérte Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház korábbi főigazgatója, jelenlegi művészeti vezető. Az Origo-n megjelent nyilatkozat szerint Kerényi visszautasít minden állítást, pletykát és híresztelést, amelyek az elmúlt napokban érték, és amelyek mérgezik a társulat mindennapjait és működését.

"Hogy a nyugodt munkát biztosítsam, döntésem az, hogy a mai nappal munkáltatómtól felmentésemet kértem a Budapesti Operettszínház művészeti vezetői tevékenysége alól, továbbá nyugdíjazásomat kezdeményeztem. Szentpétervári bemutatómat követően minden erőmmel azon leszek, hogy tisztázzam magam."

Kerényi Miklós Gábort Kalmár Péter rendező Facebook oldalán nevezte meg szexuális zaklatóként Kalmár volt felesége. A poszt témája a Bors egyik cikke volt, melyben a lap azt írta, "robbanás előtt a másik színházi botrány, a szakma már tudja, ki lesz a következő".

Kalmár ezek után a blogján pár nappal ezelőtt írt egy nyílt levelet Kerényi fiának - melyben sem őt, sem az apját nem nevezte meg, azonban teljesen egyértelmű volt, kiről beszél -, aki az Operett színház vezető művésze. Ebben Kerényi durva vezetői stílusán kívül leír szexuális zaklatátos történeteket is. Kalmár hangsúlyozza, ő nem áldozat, illetve a posztból érződik az is, kettőjük közt éles konfliktus volt. Kalmár blogbejegyzése után megkerestük az Operett színházat, de akkor nem reagáltak.

Kalmár Pétert megkerestük, de nem akart nyilatkozni, viszont több forrásból úgy tudjuk, többen jelentkeztek nála történetükkel, viszont nyilvánosan még senki sem vállalta azt. Kerényi Miklós Gábor először a Facebook oldalán utasította vissza a vádakat, de azt írta, a bejegyzés nyilvánosságra hozásához nem járul hozzá. Végül Bayer Zsolt a blogjában közzétette, majd egy újabb blogbejegyzében azt írta, nála is többen jelentkeztek, hogy igaz, amit Kalmár leírt, mire Bayer számon kérte a balliberális médián, hogy miért hallgat Kerényivel kapcsolatban.

Az Operettszínházban rendkívüli igazgatósági ülés volt

Az Origo cikkében Kerényi nyilatkozata alatt megjelent a Budapesti Operettszínház hosszú közleménye is, szerint a szexuális zaklatás minden formáját elítélik, "különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg."

A zaklatási ügyek felderítésében elkötelezettek, az áldozatokat segítik, és kérik, a szükséges jogi lépéseket tegyék meg.

Október 30-án rendkívüli Igazgatósági értekezlet volt az Operettszínházban, ahol a volt és jelenlegi vezetők "rögzítették, hogy nincsen tudomásuk olyan eseményről, történésről, bejelentésről, mely a Budapesti Operettszínház működéséhez köthetően szexuális zaklatással kapcsolatos."

A színház felvette a kapcsolatot az Előadóművészi Jogvédő Irodával, és tájékoztatta a társulatot, hova fordulhat az esetleges zaklatások miatt.

"Az Igazgatóság elkötelezett a bejelentések kivizsgálásában az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartásával."

A társulat védelmében viszont azt kérik, "a konkrétumokat nélkülöző híresztelésektől tartózkodjon." A színház közölte, mindent meg akar tenni a helyzet tisztázása érdekében.

Forrás: hvg.hu