Lassan nem lesz olyan terület, ahol a mesterséges intelligencia ne éreztetné hatását – és ezt a lehető legjobb értelemben mondjuk annak ellenére, hogy olyan tudósok, mint Stephen Hawking óva intenek tőle. Ezúttal a csillagászok számára hozott sikert az a mesterséges intelligencia, amit többek között a Google, a Facebook és a Tesla is használ.

Phys beszámolója szerint a göringeni, a nápolyi és a bonni egyetem kutatói egy új eljárást fejlesztettek ki a gravitációs lencsék felkutatására, ami történetesen a mesterséges intelligencián alapszik. A graitációs lencse az a jelenség, amikor a tér egy különösen nagy tömegű objektumának gravitációs ereje képes elgörbíteni a mellette elhaladó fény útját, így kvázi lencsehatást vált ki.

A gravitációs lencsék felkutatására azért van szükség, mert a csillagászok ennek a segítségével bukkanhatnak rá a világűr jelentős részét kitevő sötét anyagra. A munka azonban komoly precizitást igényel: a szakembereknek több ezer képet kell kiválogatniuk, ami "egyedül" nem menne, így világszerte önkéntesek segítenek nekik. Eddig viszonylag azonos ütemben zajlott a képek válogatása és az új képek készítése, a fejlődő teleszkópok azonban annyi képet készítenek, amennyivel nem lehet lépést tartani, így segítségül hívták a mesterséges intelligenciát.

A csillagászok most ahhoz a neurális hálózathoz nyúltak, ami segített a Google-nek legyőzni az embert a Góban, segít felismerni a Facebooknak, hogy mit ábrázol az általunk feltöltött kép, illetve a Teslának, hogy ilyen menő önvezető autókat építsen. A gépnek több millió, a gravitációs lencsét ábrázoló képet mutattak meg, hogy később képes legyen azokat felismerni.

Sikerült. Bár a mesterséges intelligencia kezdetben 761 objektumot gondolt gravitációs lencsének, több esetben is tévedett, de még így is 56 újat sikerült felfedeznie. Ezeket azonban még Hubble űrteleszkóp is megvizsgálja majd, hogy biztosan azt találta-e meg a gép, amit kellett.

A rendszer egyelőre még nem tökéletes, a kutatók célja ugyanis az, hogy később már teljesen magától, hiba nélkül legyen képes a mesterséges intelligencia azonosítani a gravitációs lencséket.

Forrás: hvg.hu