A két bűnszervezet feje legalább 2011 óta „színlelt foglalkoztatási és számlázási láncolatot biztosító bűnszervezetet” irányítottak és működtettek.

Főleg őrzés- és vagyonvédelemmel foglalkozó gazdasági társaságok vették igénybe a szolgáltatásaikat, amik különböző munkák teljesítésére színlelt szerződéseket kötöttek. A színlelt szerződéskötésekkel játszották ki azt, hogy a vagyonőrök foglalkoztatása után keletkező közterheket ki kelljen fizetniük. Másrészt az alvállalkozóktól befogadott fiktív számlákkal az adófizetési kötelezettségeiket is csökkenteni tudták.

A munkavállalókat valójában a bűnszervezetek szolgáltatásait igénybe vevő gazdasági társaságok foglalkoztatták, de papíron a bűnszervezetekhez tartozó cégeknél voltak bejelentve. A dolgozók után a járulékokat sem a tényleges őket foglalkoztató biztonsági cég, sem a papírok szerinti munkáltató cég nem fizette meg. A lebukás elkerülése érdekében pedig ezeket a cégpiramis alján lévő alvállalkozó társaságokat rendszeres időközönként lecserélték.

A gyanúsítottak a közterhek meg nem fizetésével, valamint a fizetendő ÁFA jogosulatlan csökkentésével összesen több mint 2,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek a Fővárosi Főügyézsség adatai alapján.

A NAV pénzügyi nyomozói 2017. november 7-én országos akciót hajtottak végre, ekkor fogták el a bűnszervezet irányítóit és tagjait. Az összesen 115 helyszínen végzett házkutatás során a bűncselekményeket alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le, és összesen 26 gyanúsítottat hallgattak ki, akik közül 15 személyt őrizetbe vettek.

Az őrizetbe vett személyek közül 8 gyanúsított került előzetes letartóztatásba. Hét társuk esetében az ügyészség lakhelyelhagyási tilalmat indítványozott, erről pénteken dönt a bíróság.

Az ügyben NAV Bűnügyi Főigazgatósága nyomoz a Fővárosi Főügyészség fokozott felügyelete mellett.

Forrás: hvg.hu