A jelenlegi városvezetés megörökölt egy több évtizedes, sok helyen igen rossz állapotban lévő kerékpárút-hálózatot, amit rendbe kell tenni a biztonságosabb, kényelmesebb közlekedés érdekében. Erre a feladatra azonban napjainkban nincsenek pályázati források, most csak új szakaszok építésére lehet pályázni, mely lehetőségekkel éltek is, mondta dr. Mokán István polgármester. Azonban a felújítási munkákat sem szabad elhanyagolni, s mivel arra most nincs pályázati forrás, ezért a képviselő-testület a polgármester javaslatára folyamatosan biztosít saját forrásokat a legfontosabb felújítási munkálatok elvégzésére. Az elmúlt esztendő végén 2,5 millió forintot különített el a képviselő-testület a városi kerékpárutak aszfaltburkolatainak felújítására, melyből az idén tavasszal a Vasút utcai, a Gyulai úti, az Anti úti, az Ady Endre utcai és a Kossuth utcai kerékpárutak összességében 289,85 m2 területű szakaszon kaptak új aszfaltburkolatot Sarkadon.

Október végén pedig elkezdődött a városban meglévő kerékpárutak aszfaltburkolatai felújításának következő üteme a legrosszabb állapotú és balesetveszélyes szakaszok javítási munkálataival. A kivitelezés 3 millió forintos forrásának biztosításáról Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2017. szeptemberi ülése keretében döntött dr. Mokán István polgármester javaslatára. Tekintettel arra, hogy a már meglévő kerékpárutak felújítását a jelenlegi pályázati kiírások továbbra sem támogatják, azaz csak és kizárólag új kerékpárutak építésére van lehetőség, ezért a képviselő-testület ismét az önkormányzat saját forrásaiból biztosította a kivitelezés anyagi fedezetét, melyből Sarkadon a Gyulai úti, az Anti úti, a Kossuth utcai, az Ady Endre utcai és a Szalontai úti kerékpárutak összességében mintegy 300 m2 területű szakaszon kapnak új aszfaltburkolatot.

A polgármester azt is kiemelte, hogy az önkormányzat nemcsak a meglévő kerékpárút-hálózat fejújítására figyel oda, hanem eredményes pályázatoknak köszönhetően törekszik ezen hálózat újabb szakaszokkal történő bővítésére is. Így a korábban megnyert önkormányzati pályázatok révén új, térkő burkolatos kerékpárúttal egyesített járda épül a Kossuth utcai lámpás kereszteződéstől a Stefánia utcáig, a Kossuth utca páratlan oldalán. Továbbá a román-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében, a határon túli Nagyszalontával együttműködve folytatódik a korábban már megkezdett HURO-Bike program. A 120 millió forint értékű pályázat keretében, annak támogatása esetén Sarkad Város Önkormányzata két újabb szakasszal kívánja bővíteni a város kerékpárút-hálózatát. A benyújtott pályázatból az Éden-tavak körül épülne új, 2,25 méter szélességű, szilárd burkolatú kerékpárút, továbbá szintén ebből a pályázatból épülne meg egy újabb kerékpárút szakasz az Anti út végétől a cipzárgyári oldalon az ökörörményi szabadstrandig.