Az intézmény könyvtárában tartott megnyitón előbb Závogyán Judit, a Szarvasért Alapítvány elnöke, majd Hodálik Pál, Szarvas alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. A megnyitó percei után elkezdődött a megmérettetés, amely öt kategóriában zajlott: óvodások, alsó tagozatos általános iskolások, felső tagozatosok, középiskolások és főiskolások.

Versmondó verseny, versmondó verseny Szarvason, Szarvas
A verseny minden résztvevője emléklapot kapott. Fotók: Lipták Judit

Závogyán Judittól, a Szarvasért Alapítvány elnökétől (aki egyben a nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola igazgatója is) megtudtuk, hogy a verseny megszervezését egy, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázat tette lehetővé. A „Verselni Arany” pályázatot Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából írták ki.

Závogyán Judit, Závogyán Judit, Szarvas
Závogyán Judit
– Öt településről (Kondoros, Csabacsűd, Nagyszénás, Békésszentandrás és Szarvas), több mint tíz intézményből érkeztek résztvevők. A korábban megtartott házi versenyeken mintegy nyolcszáz fiatal mérte össze tudását, az óvodásoktól a főiskolásokig. Ide a szarvasi döntőbe minden intézményből csak a kategóriák első helyezettjei juthattak be – hangsúlyozta Závogyán Judit. Hozzátette: az, hogy a fiatalok mennyire szeretik a verseket, az irodalmat, nagyban függ a tanár személyiségétől. A nagyszénási iskolában például már két éve nagyon eredményesen működik az alsó tagozatosok körében az „Olvasni jó!” elnevezésű program. Ennek keretében kéthavonta kiválasztanak egy könyvet, amelyet aztán mindenki elolvas és sokat beszélgetnek róla.

Két óra elteltével a résztvevők nagy izgalommal várták az eredményhirdetést. Mint kiderült, mind az öt kategóriában nehéz dolga volt a zsűrinek, ugyanis nagyon sok kiváló szavalat hangzott el. Minden résztvevő emléklapot, a kategóriák első három helyezettjei pedig az oklevél mellé Arany János Toldijának díszkötéses példányát is megkapták. Megköszönték a felkészítő tanárok munkáját is.

Hajas Gabriella, a GySzC Székely Mihály Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanára duplán is örülhetett, ugyanis a középiskolások kategóriájában az ő tanítványai – Pap Dóra és Bencsik Miksa Mihály – szerezték meg az első két helyet.

Versmondó verseny Szarvason, versmondó verseny Szarvason
Hajas Gabriella és győztes tanítványai: Pap Dóra és Bencsik Miksa Mihály.

– Nagyon fontosnak tartom a tehetséggondozást, ezért a diákjaimmal sok versenyen veszünk részt. A tizenkét év alatt, amióta ebben az intézményben tanítok, ötször bejutottunk a Kazinczy Szép Magyar Beszéd Verseny győri országos döntőjébe. Különdíjat már kétszer kaptunk, de sajnos Kazinczy-érmet még nem sikerült hazahoznunk. Helyesírási versenyeken szintén szerepeltek már kiválóan a tanítványaim – mesélte Gabriella.

Pap Dóra, aki a középiskolás kategória első helyezettje lett, jelenleg az intézmény 12 évfolyamán, pedagógia szakirányon tanul. Mint mondta, nagyon szereti a magyar nyelv és irodalmat, rendszeresen részt vesz különböző megmérettetéseken, a Kazinczy-verseny országos döntőjébe is bejutott már.

A második helyezett Bencsik Miksa Mihály 14. évfolyamos, érettségi utáni, kereskedelem-marketing technikus képzésben vesz részt. A Szegedi Tudományegyetemre készül, ahol kereskedelem és marketingkommunikáció szakirányon szeretné bővíteni ismereteit. A távolabbi jövőre vonatkozóan is vannak már elképzelései: egyéni vállalkozást szeretne majd alapítani. Dórával együtt ő is rendszeres résztvevője a különböző iskolai rendezvényeknek, ha versmondásról vagy műsorvezetésről van szó, rájuk mindig számíthatnak.

A „Verselni Arany” szarvasi döntőjének kategóriánkénti eredményei a következőképpen alakultak:

Óvodások:

 1. Lestyan-Goda Sára
 2. Körösparti Zsombor
 3. Hóbel Maja, Urbán Lili (megosztott 3. hely)

Általános iskola, alsó tagozatosok:

 1. Kulcsár Anna Helga
 2. Rómer Nóra
 3. Vida Nóra Adél

Általános iskola, felső tagozatosok:

 1. Borbély Máté
 2. Bárány Mihály
 3. Vincze Zsófi

Középiskolások:

 1. Pap Dóra
 2. Bencsik Miksa Mihály
 3. Himer Tünde, Ugrai Dániel (megosztott 3. hely)

Főiskolások:

 1. Sörös Bernadett
 2. Lővei Lili
 3. Lakatos Lilla