Az elmúlt időszakban a világ (egyik) legokosabb emberének tartott asztrofizikus, Stephen Hawkig több, az emberiség jövőjére vonatkozó igen sötét jóslatot tett közzé. Szűk egy évvel ezelőtt a mesterséges intelligenciával kapcsolatban emlegetett világvégét, idén májusban pedig azt mondta, az emberiségnek 100 éve van hátra (a Földön). Most egy újabb sötét jóslattal állt elő, ami ugyan hosszabb távú probléma, eddig azonban a legsúlyosabb.

Hawkng egy pekingi előadáson jelentkezett be, és arról beszélt a közönségnek, hogy a túlfogyasztásnak, a túlnépesedésnek, valamint a túlzott energiafogyasztásnak köszönhetően a Föld egy "tűzgolyóvá" fog válni úgy 600 év múlva – számolt be róla az IFLScience. A kijelentését természetesen nem kell szó szerint érteni, ám a globális felmelegedés előbb-utóbb lakhatatlanná teszi majd a bolygót.

Hawking szerint a túlélést az olyan projektek jelentik, mint a 100 millió dollárból fejlesztett Starshot nevű űrszonda, ami a hozzánk legközelebb eső naprendszer, az Alpha Centauri felderítésére szolgál. A projektet Stephen Hawking, valamint Jurij Milner orosz milliárdos közösen jegyzik, az eszköz pedig 20 év alatt érné el a célját.

Forrás: hvg.hu