Náthás, novemberi reggel volt, mi több 13-a, amikor is Békéscsigabigából elgurultam Szentetornyára (a mini település 1946-tól Orosházához tartozik), hogy megcsodáljam Ficsor Zoli (és nem Zoltán!) mézeskalácsházában pulzáló süti-torta (fagyi nem volt, mert november van) finomságait.

Ficsor Zoli és a Mónik - cukrászmester, ficsor zoli, Orosháza, 20171114
A Mónik és Zoli (galéria)
Komolyan mondom, beindította a hetet; nem kell ide pszichológus vagy pap (amikor otthonról eljöttem, a családom még aludt, így tőlük még alig-alig kaptam némi visszacsatolt impulzust; Balázsék meg nagyon heherésztek a 104-en – max. csak nekik volt hepi a hétfő). Zolival a tervezett negyedórás beszélgetésből lett vagy másfél.

Ebben a mézeskalácsházban laktok?
Nem, szemben. Ez amúgy egy 310 esztendős épület; mi 1985-ben vettük meg. A szüleim a TSZ-ben dolgoztak, majd amikor kitört a sertéspestis járvány, eladtuk az összes – természetesen egészséges – disznónkat. És akkor édesapám feltette a kardinális kérdést: „mit szeretnél kisfiam? Lada Szamarát vagy házat vegyünk?" És én 13 évesen a ház mellett döntöttem.

Tyú! Manapság meg egy csomó fiatal csóka BMW-vel jár, miközben albérletben lakik az anyukájával.
Tehát... először egy fagyizót csináltunk: édesanyám az üzletben tevékenykedett, én délelőtt Musztafa Szulimánnál voltam cukrász tanuló, délután pedig hátul fagyasztottam a fagylatot.

Csoki-puncs-vanília.
Dehogy! Nekünk 10 tégelyes fagylaltpultunk volt. Majd a szakiskola elvégzését követően még lehúztam két évet Szuli bácsinál, és 1991. november 2-án anyával megnyitottuk a cukrászdát.

Kezdetben a napi vendégek, majd a viszonteladók voltak a partnereink, azt követően jöttek a lakodalmak, majd egyre több... és egyszer csak szólt egy szervező, hogy egy 270-ős tortát kell feladni, de ő nem meri.

Nem meri feladni?
Van egy zsúrkocsi, amelyen egy hatalmas tortát végig kell tolni a tánctéten – ezt hívjuk feladásnak.

 

Ficsor Zoli cukrászmester, ficsor zoli, Orosháza, 20171114
Vidámság van (galéria)

 

És azért nem merte feladni, mert félt, hogy megcsúszik?
Általában sosem azzal van baj, hogy egy részeg manus beleesik a tortába, hanem a gyerekektől kell tartani, mert ők fogócskáznak, boldogok, felhőtlenek stb. Tavaly, amikor az egyik helyszínen épp az utolsó két szeletet vágtam, belezúgott egy kissrác a zsúrkocsiba... így 30 év alatt először végre sikerült megvágni a kezem.

Ficsor Zoli van a cukrászkabátodon. Ez már egy brand. Mi a rejtélyed?
Nincs emögött semmi, 30 éve Ficsor Zoli vagyok, sőt, 45, és az is szeretnék maradni. Ebből alakulhatott ki, hogy egyre többen ismertek meg bennünket és a termékeinket.

Mekkora volt a legnagyobb történés: 600 fős?
Kétezres! És egy négy méter negyvenes tortát készítettünk. Emellett rengeteg lakodalmat csinálunk; sőt, Mónikával, a feleségemmel is egy lagziban jöttünk össze.

Szóval a cukrász egy olyan szolgáltató, amely egy este több tortát is fel tud szolgálni több helyszínen, mint a közreműködő.

 

Ficsor Zoli cukrászmester, ficsor zoli, Orosháza, 20171114

 

No, de a tortákat el kell készíteni!
Igen, általában pénteken hajnalban bejövök, kiszállítom a körömet, és a menyasszonyi tortákat addig gyártom, amíg kész nem vagyok.

Van, hogy max. két órát sem alszol?
Számtalanszor megesik, hogy jönnek a kollégák szombat reggel nyitni, és én még itt dolgozom.

Nyaralás?
Három nap januárban, három nap október, mert akkor esküdtünk.

A szabi alatt van munka-elvonási tüneted?
A feleségemmel már másnap azt mondjuk, hogy elég lett volna két napra jönni.

Miért?
Mert hiányzik a megszokott életvitelünk.

 

Hunyadvári József, Ficsor Zoli & Mónika, hunyadvári józsef, ficsor zoli, 20171114
Ezer évig élnek - Hunyadvári József mesterfővéllyel (Szabó Ákos felvétele)

 

Visszajön ez a rengeteg befektetett munka?
Itt jön vissza (mutat a szívére). Szeretem a szakmámat, és azt, hogy közvetlen kapcsolatban lehetek az emberekkel. Például vasárnap is bementem az egyik nagyáruházba alapanyagot venni: a vásárlás uszkve 20 percig tartott, és vagy másfél órába, hogy elbeszélgettem az ismerősökkel. Némelyiknek már a lányának is én csináltam az esküvői tortáját.

***

Ficsor Zoli októberben a Békés Megyei VOSZ által szervezett XII. Békés Megyei Príma-díjátadón kiváló vállalkozói díjat kapott; a 2016-os év Esküvői Cukrásza lett.

Elmondása szerint a felesége, gyermeke és kiscsapata nélkül nem érte volna el az említett sikereket.