A látogatás a miniszter által idén áprilisban megkezdett Nemzeti Parki Termék Körút részét képezte. Ennek keretében dr. Fazekas Sándor az ország mind a tíz nemzeti parkját felkeresi. A cél az, hogy felhívja a figyelmet a nemzeti parkok értékeire, azon belül is a védjegyes termékekre.
A KMNPI Körösvölgyi Látogatóközpontjában megtartott rendezvényen a város képviseletében megjelent és köszöntőt mondott Babák Mihály polgármester. Természetesen a védjegyes termelők közül is többen eljöttek. A vendégek megkóstolhatták a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködő védjegyes termelők által előállított finom szalámikat, sajtokat, mézeket, lekvárokat.
Fazekas sándor, Békéscsaba
Dr. Fazekas Sándor
Dr. Fazekas Sándor beszédében hangsúlyozta: meg kell becsülnünk azokat a termelőket, akik nem állományjavítók és ízfokozók hozzáadásával próbálják eladhatóbbá tenni a termékeiket, hanem a nemzeti parki területeken termesztett, természetes alapanyagokból készítenek finom és egészséges élelmiszereket. A néhány évvel ezelőtt megkezdett program eredményeként ma már 216 gazdálkodó több mint 900, Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott terméket állít elő.
A védjegyrendszer részleteit dr. Rácz András helyettes államtitkár ismertette meg a hallgatósággal. Mint mondta, Magyarország területének egyharmada természetközeli állapotban van, ami rendkívül jó aránynak számít az Európai Unióban. A tíz hazai nemzeti park 300 ezer hektár védett terület kezeléséről gondoskodik, ennek mintegy felét saját maguk, másik felét pedig bérlők (összesen 2000 gazdálkodó) bevonásával gondozzák.
- A Nemzeti Parki Termék Védjegy bevezetésével az volt a célunk, hogy bővítsük a termelők piaci lehetőségeit, szélesebb körben megismertessük termékeiket, nem utolsó sorban pedig segítsük őket abban, hogy helyben, saját lakóhelyükön tudjanak boldogulni – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a védjegy használatára azok válhatnak jogosulttá, akik védett, vagy Natura 2000-es területen megtermelt alapanyagokból, helyi munkaerő bevonásával állítják elő termékeiket. Mind a tíz nemzeti parkban működik egy Nemzeti Parki Tanúsítványi Bizottság, amely dönt a védjegyek odaítéléséről. A védjegyes termékek között szerepelnek szalámik, kolbászok, mézek, lekvárok, pálinkák, borok, sörök, sajtok és egyéb tejtermékek, kézműves termékek és szálláshelyek is.
Dr. Tirják László, a KMNPI igazgatója elmondta: a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság több mint 7500 hektárnyi bio minősítésű gyepterülettel rendelkezik. Az innen begyűjtött, bebálázott szénát egyelőre csupán téli takarmányként hasznosítják, de a jövőben akár védjegyes termékek alapanyagául is szolgálhatna. A védett területekről gyűjtött gyógy- és fűszernövényekből például ételízesítő pellet, a különböző réti szénákból pedig gyógytöltetű párna készülhetne.
A már védjeggyel rendelkező termelők közül ketten kaptak lehetőséget arra, hogy röviden bemutassák termékeiket. Bencsik Mihály a Szarvasi ATTA Kft. vezetője a cégük által gyártott Szarvasi Túzok Sört mutatta be. Ehhez az italhoz a Körös-Maros Nemzeti Park dévaványai területi egységében, 40 hektáron termesztett sörárpát használják alapanyagként. Dani János aranykoszorús gazda a Makó melletti Montág-pusztán legelteti juhait, a juhtejből pedig különböző termékeket állít elő. Hagyományos recept alapján készített juhgomolyája és juhtúrója az idei OMÉK-on a HIR (Hagyományok – Ízek – Régiók) védjegyet is kiérdemelte.
A rendezvényen egy új termelő, a szarvasi Krizsán Tibor, természetvédelmi fürjtojás készítő is átvehette a Nemzeti Parki Termék Védjegyről szóló oklevelet. Krizsán Tibor két terméke kapta meg a védjegyet: az egyik a főtt, pácolt fürjtojás paradicsomos olajban, a másik pedig a főtt, füstölt fürjtojás fokhagymás ízesítésű olajban.
A találkozó záróeseményeként a vendégek egy állófogadás keretében a nemzeti park állatállományából származó szürkemarhából készült ételeket és egyéb finomságokat kóstolhattak.
Forrás: kmnp.hu