Az első előadás tapasztalatairól, benyomásairól és a folytatásról kérdeztem Dr. Takács Zsófiát, az esemény szervezőjét és koordinátorát.

Dr. Kádár Annamária, Füzesgyarmat, dr. Kádár Annamária, Füzesgyarmat, 20171116
Feketén-fehéren a gyermeknevelésről.
- A család a legfőbb mozgatórugó,– kezdte válaszát Dr. Takács Zsófia -, a legfontosabb láncszeme egy jól működő társadalomnak, ezért ha hatást kívánunk gyakorolni a közvetlen környezetünkre, a közösségünkre, akkor a családokat kell megszólítani, a legkisebb láncszemnél, a családnál kell elkezdeni.

- Hogyan jött az ötlet, és hogyan jött Dr. Kádár Annamária?

-  A nyáron Tusnádfürdőn voltunk, és Dr. Kádár Annamária is tartott előadást. Sajnos mi ezt már nem tudtuk megvárni, mert hamarabb el kellett jönnünk, de szerencsére megismerkedtem ott Herczegné Számel Annamáriával, aki elmondta, hogy tervezik Békéscsabára meghívni a pszichológusnőt. Elérhetőséget cseréltünk és meghívott a rendezvényre. Elmentem az előadásra, és nagyon tetszett. Nem csupán hasznosnak tartottam, hanem egy valódban tartalmas és szórakoztató program volt. Az Egyensúly AE Egyesületnek egya "Védőháló a családok egyensúlyáért" EFOP-1.2.1. elnevezésű pályázatnak köszönhetően lehetősége van több előadást és programot is megszervezni – amelyek valóban nagyon hasznosak, és több közülük hiánypótló is -, és ez a pályázat lehetőséget biztosít arra is, hogy vidéki településekre is kiközvetítsék azokat. Herczegné Számel Annamáriának köszönhetően (amit ezúton is köszönök neki) Füzesgyarmaton is megvalósulhat néhány előadás, program a pályázat keretén belül.

Dr. kádár annamária, Füzesgyarmat, dr. Kádár Annamária, Füzesgyarmat, 20171116
A szervező, Takács Zsófia és férje, a polgármester
- Kisgyermekes családanyaként nyilván közel áll hozzád a gyermeknevelés témája, de hogyan fogadták a gyarmatiak az első előadást?

- Nagyon jól. Nagyon sokan kíváncsiak voltak a borongós időjárás ellenére is Dr. Kádár Annamáriára, sokan ismerik, olvastak már róla, tőle, és mindenki tudott magának hasznos információkat gyűjteni. Közvetlen stílusának, jó humorának, és kiváló előadókészségének köszönhetően a résztvevők kikapcsolódtak az előadása alatt, persze amellett, hogy értékes információkhoz, hasznos tapasztalatokhoz jutottak. Az előadás témája: „Önbecsülés és küzdőképesség megalapozás gyermekkorban” volt, amelyből számos olyan impulzust kaphattunk, amelyet továbbvihetünk a magunk családjába, a pedagógusok a nevelési munkájukba, hivatásukba.

- Mi lesz a folytatás?

- A tervek szerint a következő két program szakmai műhely lesz szakemberek részére. Eközben én magam is részt veszek majd egy képzésen szintén az Egyensúly AE Egyesület szervezésében pályázati finanszírozásban, amelynek sikeres elvégzésével én magam is hozzájárulhatok majd előadásokkal értékes és valóban hiánypótló tudás átadásához.

- Milyen hasznos tanács adható ezután az előadás után a szülőknek?

- Nehéz lenne egy tanácsot kiemelni, az biztos, hogy érdemes Dr. Kádár Annamáriát megismerni, műveit olvasni.  Interneten keresgélve találtam egy tízparancsolatot, amit ő állított össze a szülőknek. Ezek röviden, tömören összefoglalják, amiket érdemes mindig szem előtt tartani a szülőknek.

1. Légy gyerekes! Ez sokat segít nekem a felnőtté válásban.

2. Fogd meg-, és engedd el a kezem! Mindegyiket akkor, amikor kell.

3. Élményeink, emlékeink, szertartásaink, rítusaink a legnagyobb közös kincseink. Legyen időd az apróságokra!

4. Kérlek, ne hasonlíts senkihez! Én én vagyok, és így vagyok jó.

5. Higgy bennem, bízz bennem! Hited hamuban sült pogácsaként kísér vándorutamon. Nem a te álmaidat váltom valóra, hanem a sajátjaimat. Tudj örülni ezeknek!

6. Én vagyok a te királylányod, királyfid. Értékes vagyok! Kérlek, szeress feltétel nélkül!

7. A legnagyobb ajándék, amit adhatsz, az idő a véges életedből, és hogy mellettem állsz, amikor szükségem van rád.

8. Mesélj nekem nagyanyámról, nagyapámról, önmagadról, gyermekkori élményeidről! Ahhoz, hogy repülni tudjak, szükségem van gyökerekre is!

9. Mutasd ki az érzéseidet, beszélj róluk, oszd meg velem, mi az, aminek örülsz, mi az, ami fáj. Így én is legyőzhetem a belső sárkányaimat.

10. Legyen türelmed kivárni munkád eredményét! Sokszor úgy gondolod, hiábavaló volt, de ez nem igaz, csak pillanatnyilag tűnik úgy.

+1

Ne aggódj, hogy mi lesz majd velem, ha nem leszel! A meséiden, történeteiden, emlékeiden keresztül mindig élni fogsz bennem.

Dr. Kádár Annamária, Füzesgyarmat, dr. Kádár Annamária, Füzesgyarmat, 20171116
Szülök, nagyszülők, gyerekek, pedagógusok. Vegyes volt a közönség összetétele