Képviselőtestületünk 2017. október 26-án tartott, testületi ülésén döntöttünk három, visszakerült ingatlan sorsáról. A Hősök út 63. szám alatt lévő, volt kollégium épületét forgalomképessé nyilvánítottuk, várhatóan a jövő évben értékesítjük. Meghallgattuk a 2017. Városháza Gyomaendrőd, testületi ülés, Gyomaendrőd, képviselő-testület, Toldi Balázs, Gyomaendrőd
év háromnegyed éves pénzügyi beszámolóját, amely továbbra is azt mutatja, hogy az önkormányzat, az intézmények és a hivatal is időarányosan gazdálkodnak. Döntöttünk az 5-ös számú felnőtt háziorvosi körzet szerződés-hosszabbításáról. A Dr. Petrikó Attilával kötött szerződést módosítottuk határozatlan idejűre.

Jóváhagytuk a XX. Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál programjait, illetve annak költségtervezetét. A sajt- és túrófesztivál péntek- szombat-vasárnap kerül megrendezésre a következő év áprilisának utolsó hétvégéjén. Hosszú hétvége lesz, ahol május elseje keddre esik. Pályázat benyújtásához önerő biztosításáról döntöttünk: a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum működtetésére tíz százalékos önerővel - százezer forint- lehet pályázni. Elnyerhető összeg 900000 Ft.

A korábban kiírt, járda-felújítási pályázatunkat nem zárjuk le, tovább folytatjuk. Négymillió forint értékben vásároltunk alapanyagot, amelyből eddig kb. 1,8 millió forintnyi anyag került felhasználásra. Közel ötszáz méter hosszan javítjuk a járdákat közösen a lakossággal. Maradt még anyag, továbbra is érkeznek igények, ezért a Városüzemeltetési Bizottság javaslatára meghosszabbítjuk a pályázatot, határozatlan idejűvé változtatjuk.

A bejelentések között nagy örömmel számolhattam be arról, hogy október 16-án a Békés Megyei Önkormányzat Település- és Területfejlesztési Bizottsága ülésezett, és a TOP második körére benyújtott pályázatokat értékelték. Az értékelés során városunk tizenegy pályázatából tízet pozitívan bírált el a Településfejlesztési Bizottság. Ez még nem jelenti azt, hogy ezeket a pályázatokat megnyertük. Ez azt jelenti, hogy javaslatot tett a bizottság az irányító hatóság felé, hogy támogassa ezeket a pályázatokat.

-          Első körben támogatta a gyomai piactér megújítását és részben fedetté tételét. 74 millió forintos keretösszeggel bíró pályázat, amelyben a piac lefedésén kívül a Pásztor János-térre parkolókat, illetve járdát építethetünk.

-          A Blaha úti óvodát tornaszobával bővítjük, korszerűsítjük az épületet és a fűtést. Erre a célra 45 millió forintos keretet biztosíthat a pályázat.

-          Támogatásra került három belvíz-projektünk: a Csókás-zugi áteresz felújítása (ennek 75 millió forint a költségterve). A Fűzfás-zugi áteresz a felújítása (95 millió forint), illetve a Kodály utca és a Hídfő között megvalósítandó kerékpárút belvízelvezetésének a terveit is támogatta a bizottság (ez 70 millió forint). Ebből következik, hogy támogatta a kerékpárút építését is a Kodály utca, illetve a Hídfő utca között. Ez 108 millió forintos projekt. Ehhez kapcsolódik a Selyem úton a kerékpársáv kijelölése is.

-          Támogattak három energetikai felújítást. A Pikó Béla utcában lévő háziorvosi rendelők energetikai korszerűsítése: napelemek elhelyezése, külső nyílászáró-csere, külső hőszigetelés, belül pedig akadálymentesítés, illetve a belső burkolatok cseréje, illetve fűtéskorszerűsítés. Ez 35 millió forintos beruházás. Az endrődi részen a háziorvosi, fogorvosi, illetve az ügyeleti rendelő energetikai korszerűsítése: a műszaki tartalom hasonló, mint a gyomai részen. Napelemek elhelyezése, nyílászáró-csere, külső hőszigetelés, fűtés-korszerűsítés és belső átalakítás. Ez 42 millió forintos beruházást jelent. A Kis Bálint Általános Iskola Fő úti épületének az energetikai korszerűsítése 91 millió forintos pályázati felújítás. Itt nincs nyílászárócsere, mert korábban már megvalósult. Külső hőszigetelés, napelemek elhelyezése, illetve fűtéskorszerűsítés tartozik a pályázathoz.

-          Támogatta a bizottság a gyomai városrész főterének megújítását 250 millió forint értékben. Hasonló műszaki tartalommal bír, mint az endrődi városrész főterének felújítása. A Szabadság-tér, illetve a Hősök útjának a Zöld Város projekten belüli felújítását tartalmazza.

-          Napelem-park projektet nem egy koncentrált helyen valósítanánk meg, hanem több intézményünk tetejére helyeznénk el napelemeket, amivel energia-megtakarítást, tudunk elérni, gazdaságosabbá téve az intézményeink működését. Ennek a keretösszege 91 millió forint.

Ebből a tizenegy pályázatból áll össze a második körös TOP-os felhívásra begyújtott pályázatainknak. Összege 980 millió forint körül van. Ez nagyon nagy lépés lesz a településünk életében. A már nyertes, korábbi TOP-os pályázatainkkal és a CLLD pályázatban a művelődési ház felújításával kiegészülve, nagyon korrekt és kerek pályázati csomagot sikerült megnyernünk. A pályázatok szinte minden egyes önkormányzati intézményt érintenek: az egészségügyet, a közművelődést, az oktatást, a közlekedést, a közlekedésbiztonságot. Ha az EFOP-os pályázataink is sikerrel járnak, akkor jelentős fejlődés érhető el településünkön. Ezek a pályázatok segítenek abban, hogy a korábban elmulasztott fejlesztések megvalósulhassanak. Segítségükkel városunk élhetőbb településsé válik, növekszik a Gyomaendrődön élők komfort- és biztonságérzete. Arra törekszünk, hogy vonzóbbá tegyük a települést: új munkahelyteremtések, új beruházások irányába. Ez lesz az új cél képviselő-testületünk előtt, hiszen azokat a szociális, közművelődési, illetve oktatási fejlesztési célokat, amelyeket korábban kitűztünk magunk elé, remélhetőleg a következő évben, de legkésőbb 2019-ben sikerül elérnünk.

Értesültünk arról is, hogy a Kis Bálint Általános Iskolának 480 m2-es sportudvar kialakítására nyertünk majdnem 20 millió forintot. Ehhez az önkormányzat hárommillió forint önerővel járul hozzá. 23 millió Ft összegből megvalósulhat egy öntött gumiburkolattal ellátott sportudvar, kiegészülve kapukkal, kosárlabdapalánkokkal, röplabdahálóval.

Toldi Balázs polgármester