A „mezőgazdaság” mintaprogram keretében betakarításra került a közfoglalkoztatásban telepített homoktövis ültetvény termése. Összesen 1,5 tonna bogyót szedtek le, melyet egy Jászszentandráson működő, homoktövis feldolgozással foglalkozó szövetkezet vett át Közfoglalkoztatás, Gyomaendrőd, közfoglalkoztatottak, közfoglalkoztatás, Gyomaendrőd
Új virágládákat is készítettek.
feldolgozásra. Az átadott bogyóból a szövetkezet homoktövis készítményeket készített, amely visszakerülve a városba, értékesítésre kerül. Az ivóléként forgalmazott termék biogazdálkodásból származik. A homoktövis fogyasztása magas vitamintartalma miatt az egész szervezetre jótékony és fiatalító hatású. Táplálja a szervezetet a szükséges vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal. Zsíroldó hatású, fogyó- és méregtelenítő kúrák kiváló itala, elsősorban a májat regenerálja, tisztítja. Magas az antioxidáns tartalma, sejtregeneráló, immunerősítő, járványok idején fogyasztva véd a fertőzésektől, csökkenti az allergiás reakciókat (szénanátha), erősíti az idegrendszert, nyugtató, stressz oldó hatású. Elősegíti a fekélyek gyógyulását, javítja a szív funkcióit és az erek állapotát, véd a káros UV sugaraktól, kúraszerűen fogyasztva növeli a fizikai, szellemi teljesítőképességet. Az önkormányzat hosszú távú célja, hogy gyomaendrődi feldolgozó egységet hozzon létre, ezzel is munkahelyet teremtve a településen.

Befejeződött a kender betakarítása is, amelyet elsősorban vetőmagnak termeltek.  A cirok is betakarításra került, így a téli hónapokban folytatódhat a „helyi sajátosság” mintaprogram keretében a seprűkötés. Az elkészült seprűk is értékesítésre kerülnek. Végéhez ért az árvácskák, tulipánhagymák kiültetése is a városban. A közfoglalkoztatottak több ezer kétnyári virágot ültettek ki az őszi hónapokban, melyet saját kertészetükben állítottak elő. A közfoglalkoztatásban készített új virágládák is folyamatosan kerülnek kihelyezésre.

A „bio és megújuló energiafelhasználás” mintaprogram keretében kitermelt gallyak feldolgozásából jelentős mennyiségű darálék keletkezett. A darálékot és az ebből készült brikettet is értékesíti az önkormányzat. A brikett nagyon jól és praktikusan használható fűtésre.

A mintaprogramokban szereplő feladatok megvalósulásához az önkormányzat jelentős támogatást kap Belügyminisztériumtól. A Gyomaendrődi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya támogatási szerződés keretében biztosítja a foglalkoztatásához szükséges létszámot, valamint a foglalkoztatottak 100 %-os bérköltség támogatását, továbbá a feladatok elvégzéséhez szükséges eszközöket és a felhasznált anyagokat (építőanyagok, vetőmagok, szerszámok).

A mintaprogramok jelentősen hozzájárulnak a város rendezettségéhez, szépítéséhez, valamint az értékteremtésen keresztül bevételt, és megtakarítást is eredményeznek. Jól működő tevékenységük elismeréseként, meghívást kaptak a harmadik alkalommal megrendezett országos közfoglalkoztatási kiállításra Budapestre, ahol bemutathatták, hogy példaértékű a gyomaendrődi járási startmunka megvalósítása.