A sajtótájékoztatón elhangzik – fogalmazott dr. Rákóczi Attila, a kormányhivatal főigazgatója a rendezvény előtt –, hogy a meghívott szervezetek számára milyen erőforrások állnak rendelkezésükre – akár humán, akár eszköz oldalról. Az előzetesen megküldött napirendi pontok alapján szóbeli kiegészítéseket lehet még tenni. A lényeg, hogy elérhetőségi és létszámadatok kerülnek közlésre, ami esetén egy kialakult helyzet mentésében részt tudnak venni

az érintettek.

Hozzáfűzte, fontos még, hogy a tél eleve kockázatokat rejthet: kialakulhat egy hófúvás, vagy nagyobb mennyiségű hó eshet le, és nyilván a lakosság védelme érdekében minden szükséges intézkedést meg kell tegyünk azért, hogy mindenki tudja, ebben a helyzetben hol van a helye és milyen teendői vannak. Egészen odáig lemenve, hogy például a melegedők hol vannak kijelölve, hogyan lehet őket kinyitni, illetve hány fő befogadásra alkalmasak.

 

Hajdú gábor (b), dr. rákóczi attila és gulyás lászló, kormányhivatal, Békéscsaba, 20171122
Hajdú Gábor (b), dr. Rákóczi Attila és Gulyás László (galéria)

 

***

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kötelékébe 6 hivatásos tűzoltó-parancsnokság (Békéscsaba, Mezőberény – katasztrófavédelmi őrssel, Gyula, Orosháza, Mezőkovácsháza, Szeghalom, Szarvas), valamint 3 önkormányzati tűzoltóság (Tótkomlós, Békés, Gyomaendrőd) összesen 22 darab fecskendővel és 13 különleges szerrel rendelkezik.

A 18 önkéntes tűzoltó egyesület

(melyekből az alábbiak rendelkeznek gépjárműfecskendővel vagy különleges szerrel: Battonya, Tótkomlós, Füzesgyarmat, Köröstarcsa, Mezőberény, Csorvás, Sarkad, Kötegyán, Nagymágocs, Henc Antal – Békés város) összesen 10gépjárműfecskendővel és különleges szerrel rendelkezik.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatósága a mentőosztagok feladatkörének operatív ellátásához szükség-, és (vagy) előzetes utasítás és egyeztetés alapján az adott helyszín és helyzet ismeretében a Magyar Közút Nzrt. az általa üzemeltetett legmegfelelőbb mentőeszközt biztosítja.

 

Kiss andrás tűzoltó ezredes, kormányhivatal, Békéscsaba, 20171122
Kiss András (j) tűzoltó ezredes beszél

 

Az értekezleten az alábbi szervezetek képviselői jelentek meg:

Békés Megyei Rendőr-főkapitányság; Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete; MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred; Országos Mentőszolgálat Délalföldi Regionális Mentőszervezet; Magyar Államvasutak Zrt., Pályavasút Üzemeltetési Főigazgatóság, Területi Igazgatóság; Magyar Máltai Szeretet-szolgálat Dél-Alföldi Régió; Magyar Közút Nonprofit Zrt., Békés Megyei Igazgatósága; Dél-Alföldi Közlekedési Központ; E. ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt., Közép-Régió, Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt., Keleti Gázüzem; NKM Áramhálózati Kft., Békéscsabai Üzemeltetési Régió; Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály; Békéscsaba Megyei Jogú Város és a járás Helyi Védelmi Bizottságok