Csasztvan Andrással, a Tessedik Táncegyüttest működtető Hagyományőrző Közalapítvány kuratóriumi elnökével a felkészülésről és az esélyekről beszélgettünk. Szó esett egy közelgő jeles jubileumról is: az együttes jövőre ünnepli alapításának 50. évfordulóját.

Tessedik Táncegyüttes, szarvasi tessedik táncegyüttes, Ismeretlen helyen

– A szarvasi néptáncosok az elmúlt évtizedek során számos minősítő versenyen, fesztiválon és egyéb rendezvényen bizonyítottak már. A mostani megmérettetés mit jelent a csapat számára?

Csasztvan András, cervinus teátrum, csasztvan andrás, Szarvas, 20160203
Csasztvan András
– A Tessedik Táncegyüttes életében többször volt már hasonló szituáció: a ’80-as években kétszer is bejutottunk az akkoriban nagyon népszerű „Ki mit tud?” televíziós fordulóiba. Egyszer az elődöntőig, egyszer pedig a középdöntőig jutottunk. Bár napjainkra már megkopott a televíziózás funkciója, azért még most is ez jelenti a legnagyobb nyilvánosságot. Tehát mindenképpen nagy öröm, hogy a Fölszállott a pávában is bemutatkozhatunk.

– Milyen táncokat láthatunk majd a szarvasi pároktól?

– Dél-alföldi koreográfiát mutatunk be, amely három tételből áll: ugrós, lassú csárdás és friss csárdás. Elsősorban Tápé és Apátfalva táncaira épül, de egy kicsit Sándorfalva táncai is megjelennek benne. Koreográfiánk érdekessége, hogy a vonószenekar mellett (Szalonna és bandája) az ugrós részben tekerőlant (nyenyere) és klarinét jelenik meg kíséretként.

– Az elődöntőben kik lesznek a versenytársaik és milyennek látja az esélyeket?

– Mi nem mérkőzni, versenyezni, hanem megmutatkozni megyünk ebbe a műsorba. Az elsőTessedik Táncegyüttes, szarvasi tessedik táncegyüttes, Ismeretlen helyen
elődöntőhöz hasonlóan most is három együttes között dől el a továbbjutás sorsa. Rajtunk kívül a salgótarjáni Nógrád Táncegyüttes és a mérai Kalotaszeg Legénytársulat lép színpadra. Az elmúlt évek fesztiváljai és minősítő versenyei bizonyítják, hogy a salgótarjáni az egyik legjobb együttes az országban. Ami a kalotaszegieket illeti, úgy gondolom, nekik azért van óriási esélyük, mert a Fölszállott a páva az erdélyi néptáncot favorizálja. Mi tizenkét olyan fiatallal megyünk, akik közül sokan hivatásos táncosok, vagy tudásuk alapján azok lehetnének, tehát szakmailag mindenképpen erősek vagyunk. Lehetséges azonban, hogy a továbbjutás kérdéséről elsősorban kultúrpolitikai szempontok alapján dönt majd a zsűri. Már az is nagy dolog, hogy a Kárpát-medence legjobb tizenkét néptáncegyüttese közé beválogattak bennünket.

– Finisben vagyunk, gondolom, csütörtökön már sűrű lesz a programjuk.

- Az egész nap próbákkal, fotózásokkal, kamerás felvételekkel telik majd. Párosaink nagyon szép ruhákban lépnek színpadra, igaz a ruhákat egyelőre sajnos hitelben készíti egy profi népviseletvarró, mivel nincs rá anyagi fedezetünk. A zsűri tagjai (két zenész, két táncos és egy énekes) szintén jelen lesznek a próbákon, így legalább háromszor látják a produkciókat, mielőtt dönteniük kell.

Tessedik Táncegyüttes, szarvasi tessedik táncegyüttes, Ismeretlen helyen

– A Tessedik Táncegyüttes csaknem fél évszázaddal ezelőtt, 1983-ban alakult. Készülnek már a jubileumra?

Tessedik Táncegyüttes, szarvasi tessedik táncegyüttes, Ismeretlen helyen
– Igen, egy nagyszabású műsorral szeretnénk megünnepelni az 50. évfordulót a Szarvasi Vízi Színházban. A próbákat már elkezdtük, sok-sok koreográfiával készülünk.

– Nehéz kérdés napjainkban az utánpótlás? Mennyire vonzza a fiatalokat a néptánc?

– Nálunk két vonalon fut az utánpótlásképzés. Egyik a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola, ahol több mint 90 növendék tanul táncolni. Közülük a felső tagozatosok alkotják a Sköcök Táncegyüttest. A másik képzési helyszín a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda, ahol mintegy 230-240 alsó tagozatos diák a testnevelés órák keretein belül ismerkedhet meg a néptánc alapjaival.

* * * * * *

A Fölszállott a páva második elődöntőjében a Tessedik Táncegyüttes tizenkét táncosa lép fel: Bakró Gabriella, Posgay Nóra, Szabó Gabriella, Nyemcsok Dorka, Nemcsényi Alíz, Csasztvan Zsuzska, Hankó Tamás, Ökrös Dániel, Oláh Márkó, Rusvai Marci, Horváth Dani és Ifj. Csasztvan András. Kísérőzenekar: Szalonna és bandája, valamint Patonai Bátor (tekerőn).  A koreográfiát Valach Gábor, az együttes művészeti vezetője állította össze. Tánckarvezetők: Ifj. Csasztvan András és Bakró Erzsébet.