Mindenki gazdálkodó volt a családodban?
A nagyszüleim igen, a szüleim azonban pedagógusok voltak. Apám tanítóként kezdte Kamuton, anyám pedig képesítés nélküliként; s ha apám, mint nagy verselő, egy kicsit is megnyikkan 1956-ban, akkor valószínű, hogy nem találkozott volna anyámmal... Nekik az első és utolsó munkahelyük az iskola volt. Később édesapám tesi-biosz szakos lett, illetve igazgató-helyettes, később igazgató, anya kémia-matekos, és ő lett az osztályfőnököm.

Földesi istván - gyúrpusztai kft., földesi istván, Kamut, 20171123
Földesi István (galéria)
Nem lehetett könnyű. Rossz gyerek voltál?

Abszolút szabálykövető: édesanyámat Ilonka néninek, édesapámat tanár bácsinak hívtam.

És otthon?
Otthon nem. Eközben az anyai nagynéném a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen tanított, és miután alapvetően van egy erős természet utáni vonzalmam, a Rózsa gimit követően utána mentem. Majd 1985-ben általános növénytermesztő agrármérnökként diplomáztam.

Két dolog határozta meg az életemet: a nagyszüleimmel való kapcsolat és a gödöllői társaság, akikkel még az egyetem előtt 11 hónapig előfelvételisek voltunk a katonaságnál. De nem nagyon hajlított meg a sereg, mert gimis koromban a Vandháti utcai kollégiumban laktam. Kemény volt a kolesz, de kellett is. Nem bántam volna, ha a fiaim is megismerték volna azt az élethelyzetet.

Gyerkőcök?
A lányunk 31, és a két fiú: 29 és 24 évesek.

31?
Elkezdtük időben, nem volt semmi mellékvágány.

Helyi lányt vettél el?
Igen. És szép sorban jöttek a gyerekek: Réka HR-es egy nagy cégnél, Pisti velem dolgozik a családi vállalkozásban és egy kicsit később Marci pedig néptánctanár és prímás.

Dombi ildikó és földesi istván, földesi istván, Kamut, 20171123
Idősebb Földesi István és Dombi Ildikó
Honnan a muzsika szeretete?

Ha apám, nem tanító, akkor kántor lett volna.

Jaj... most esett le, tavaly, amikor 30 éves volt a kamuti néptáncegyüttes, beszélgettem apukáddal. És azt mesélte, úgy toborzott a csupa lányos csapatba fiúkat, hogyha valamelyik elmegy egy próbára, kap egy 5-öst tesiből.
Volt ott sok minden... Tehát 1985-ben a Kamuti Béke TSZ-nél kezdtem, mint növénytermesztési ágazatvezető, közben volt még egy fél évem a seregből, de 1987 januárjától már nem volt megállás.

Akkoriba úgy hívták Békés megyét, hogy az ország éléskamrája.
Azok is voltunk. Itt a Tsz tartott el mindenkit; az volt a kicsit fals szlogen, hogy „a kamuti embernek innen kell megélni a Tsz-ből". Az ezres lélekszámú faluból jó 400-an dolgoztak a szövetkezetben, munkába járni innen máshová buszjárat híján nem lehetett.

Majd jött a Tsz-ek mumusa, a rendszerváltozás.
Jó nagy balhék voltak: földkárpótlás, földárverés, földfoglalás... alapvetően kirántották a földet alólunk.

Botyánszki róbert és földesi istván - gyúrpusztai kft., földesi istván, Kamut, 20171123
Botyánszki Róbert telepvezetővel (képek)
Annyira jók a kamuti földek?

A 30-as értékű aranykorona fölött már jó a minőség, de itt átlagban 41.6-esek. És jöttek vagy ezerrel a kárpótlásra jogosultak – egy csomó szélhámossal egyetemben.

Hogy mentetted meg a Tsz-t?
Sehogy. Az első vonalas vezetők mind elmentek, mert megijedek a kárpótlástól. Majd tapasztaltabb szakember híján engem, a 31 éves agronómust kértek fel a vezetői pozícióra. „Pista, ha nem váltál ki, csinálj valamit!", bíztattak. Ezer bajunk volt, de 1992. december 18-án lezajlott a váltás.

Hova mentél volna?
Bárhova: bankba, tanítani, önállóan gazdálkodhattam volna stb. De a váltáshoz nem volt bátorságom.

Utólag megbántad?
Mást csinálnék.

A szíved szólt a Tsz mellett?
Nem. Én kamuti ember vagyok, akinek a szülei is itt élték le az életüket és sokat tettek az itt élőkért.

Nagy mihály lászló és földesi istván, vosz, Békéscsaba
Nagy Mihály Lászlóval,
a megyei VOSZ elnökével
Akkor mégis csak a szív?

Akkor a szív. A tőke és a bátorság hiányzott, hogy elinduljak.

Most nehezebb elindulni.
Igen, mert a tőkealapok már le vannak osztva. És azokat a disznóságokat, amit megcsináltak... azt hittem, hogy az akkori szélhámosok mind börtönben végzik.

Mikor normalizálódott a helyzet?
1993-94-ben a földeket nagyrészt kiadtuk kárpótlásra, adóságunk nem volt, mi több, sikerült behajtani a kintlévőségeinket. Egy jó hat évig stabilan, akkor már Kamuti Béke Mezőgazdasági Szolgáltató Szövetkezetként működtünk, és mindenki azt hitte, hogy itt a Kánaán. De közben már éreztem, hogy így nem fog menni, mert egyre kevesebb volt a bérelt föld, és túl sok az alkalmazott. Majd az 1999-es soros elnökválasztáson a polgármester is elindult, és nyert.

Nehezen viselted?
Nagyon rossz volt, mert szívvel-lélekkel csináltam. 2000-ben felügyelőbizottsági tagnak visszaválasztottak, de hiába mondtam, hogy mit kellene tenni, nem figyeltek rám. Majd a következő ülésen, valaki azt mondta, „nem kell ez nekünk, számoltassuk fel!" Szomorú volt a helyzet. Az egyik barátom azzal vígasztalt, hogy „Pista, ha bukni akar egy vállalkozás, ne feküdj elé!" 2001-ben a Tsz-vagyonból 200 milliót odaadtunk a felszámolónak, ő pedig eladta a vagyonelemeket a későbbi Kft.-éknek.

Földesi istván - gyúrpusztai kft., földesi istván, Kamut, 20171123 Mi lett volna megoldás?
Ha átalakítjuk a szervezetet, és lecsökkentjük a létszámot, így simán a mienk maradtak volna az eszközök és a telep. Amikor leváltottak, „engem többet nem tesznek ki, úgy hogy éjjel-nappal dolgozok valamiért" felütéssel egyéni vállalkozó lettem. Emellett úgy voltam vele: ne hagyjuk, hogy a felszámolás hírére mindenféle idegenek idejöjjenek, és egyszer csak csináljanak egy szemétfeldolgozót.

Először is meg kellett menteni a 3 darab lineár öntözőberendezést, mert ha a felszámoló másnak adja el, akkor azokat elviszi. Ezért megalakítottuk a Kamuti Öntözési Szolgáltató Kft.-t, 80-an, és megvettük a lineárokat. Akkor már azt mondták az emberek, „hogyha már elhittük neked Pista, hogy így kell csinálni, akkor legyél Te az ügyvezető!" Ez 2002-ben volt. És hogy guruljon az élet, egy év múlva 32 magánszemély, és két cég megalapította a Kamut-Gyúrpusztai Kft-t.

Addig hol voltatok?
Megtűrt minket a felszámoló. Béreltük az irodákat. A felszámoló szerencsére nem akarta megtömni a zsebeit, de azért jó nyolc évig zajlott a felszámolás.

Szerinted miért kaptad meg a kiváló vállalkozói díjat?
Talán azért, mert a kis és közepes termelők között – ez közel 200 fő – megteremtettem azt az együttműködést, amely hosszútávon szükséges. A telepen 15-20 főt foglalkoztatunk; továbbá fenntartható módon működik egy cég, amely szolgáltat a tagjainak, és a környékbeli termelőknek.

Földesi marci prímás (b), földesi márton, Kamut, 20171123
Földesi Marci - a bal szélen kontrázik