A Lencsési Közösségi Ház és az intézményben működő Márvány Fotóműhely, valamint a Csaba TV immár 12. alkalommal hirdette meg a Békéscsabai Digiporáma Fesztivált, amely anno egy úttörő kezdeményezés volt, és azóta is az országban egyedülálló esemény, mondta Takács Péter.

Takács péter, takács péter, Békéscsaba, 20171125
Takács Péter
Az intézmény vezetője hozzátette, ahogy teltek az évek, egyre nagyobb felfutása lett ennek történetnek, egyre több fotós gondolta úgy, hogy megméreteti magát.

Az utóbbi években

azonban azt tapasztaljuk, folytatta, hogy némileg visszafogottabb az érdeklődés. A társrendezőkkel konzultálva azonban úgy gondoljuk, az országos egyedülállóságra való tekintettel valamilyen módon fenn kívánjuk tartani a fesztivált.

A digiporáma kifejezést először Eifert János fővárosi fotóművész használta a digitális ciklus küszöbén, míg a slideshow technikára (zenére csúsztatott képek) épülő fesztivált azonban 2006-ban a békéscsabai Lencsési Közösségi Ház vitte első ízben a nagyterme falai közé.
A verseny lényege, hogy maximum 5 perces, zenei aláfestésű képsorozatokkal lehetett pályázni.

Azt követően Gál Csabával, a Csaba TV szerkesztőjével, a zsűri örökös tagjával beszélgettem.

Állítólag az első Star Warst részben a jó zene vitte el; szerinted mennyire befolyásolja az audiális hatás a képi üzenetet?
Mivel ez egy digiporáma körülbelül 50-50 százalék.

Amikor az amcsi-limcsi filmeknél bekeverik a vonósokat, nem egyszer a sírással küszködünk.
Ha ebből a szempontból nézzük, akkor 80-20, azaz 80 százalék a hang javára. Azonfelül egy jó képsort egy rossz zenével nagyon tönkre lehet vágni; de egy jó képsor az már egy 80 százalékos készültségi szint – és teljesen jó zenével akkor 100-as.

 

Gál csaba, csidér bálint és szőke jános - digiporáma, digiporáma, Békéscsaba, 20171125
Gál Csaba, Csidér Bálint és Szőke János

 

Tehát maga a kép és a hang aránya nagyon sokat számít. Fontos, hogy milyen képátúsztatásokat használ az alkotó, mert például, ha egy selymes sima átúsztatást alkalmaz, akkor lehetőleg lágy muzsikát keverjen alá.

***

A zsűri tagjai: Csidér Bálint E-Mafosz, ES-Mafosz fotóművész (Szolnok); Szőke János A-FIAP fotóművész (Szeged); Gál Csaba szerkesztő, Csaba TV

Eredmények:

I.díj: Szabó Ferenc (Biatorbágy) – Az igaz ember hitből él
II.díj: Varga Csaba (Székesfehérvár) - Félálomban
III.díj: dr. Jantyik Tibor (Békéscsaba) – Holdkeltétől napnyugtáig

Lencsési Közösségi Ház különdíja: Nagy Sándor (Békéscsaba) – A torony

 

Machlik gergő és nagy sándor - digiporáma, digiporáma, Békéscsaba, 20171125
És a Dj-mozigépészek: Machlik Gergő és Nagy Sándor