Honnan ez a jazz-szerelem?
Anno, 2002-ben Gyucha Csabival találtuk ki, hogy a jazz lehet az a műfaj, ami Békéscsabáról hiányzik, de igény volna rá és a Békési úton jól meg tud ülni.

Akkoriban a diszkó a belvárban dübögött, a magaskultúrának pedig a peremvidéken jutott hely – tudom, forró pite a perem jelző.
Szerintem ne nevezzük peremvidéknek, mert simán 10 perc alatt ide lehet érni a kis utcákon, újra átélve a régi Csaba fílingjét.

Veres kriszta - meseház,  veres krisztina, Békéscsaba, 20171126
Meseház Kriszta (galéria)
Főleg, hogy útba esik Pipa is.

És szemben a Kotró, a kihelyezett büfénk... A Békési út 24. szám alatt kerültek megrendezésre a koncertek, a nyári szép időkben pedig Meseház udvarán. Jelenleg a téli időszakban a Meseszobában „bújunk össze" havonta egy-egy koncert erejéig, majd a jó idő beköszöntével csakis a szabad ég alatt.

Melyik volt az első jazz banda, aki eljött hozzátok?
A csabai származású Pataj Gyuri és népi, azaz jazz zenekara. Azt követően pályáztunk, pályáztunk, pályáztunk, hogy legyenek bulik.

Tanultad a pályázatírást?
Sok minden tudományt felszed magára az ember az évek során... A Jazz-csütörtök a Meseházban 15. jubileumi évadát, a Cseh Tamás Program utódja, a Hangfoglaló támogatja, aminek feltétele, hogy a koncertek belépődíjas rendezvények legyenek. Innen jött az ötlet, hogy legyen egy kétszázas a belépő, ez korunk bélása.

Adj egy bélást, haver!
A kétszáz forint körülbelül arányban van a 35 évvel ezelőtti két forintossal.

Visszatérő vendégek?
Dresch Quartet, Grencsó Kollektíva, Eichinger Tibi formációi, Erdélyből az Égvilág, az Impro-víziók, Vajdaságból a Juhász zenekar. Mindenki szeret Békéscsabán zenélni, mert nagyon jó a befogadás. Értő zenehallgató és rendkívül közvetlen a csabai közönség.

És amikor itt volt Tim Ries, a Stones egyik szaxisa a Meseház udvarán... és elkezdett szakadni...
És egy perc alatt átcuccoltunk a 24-be... Mindenki fogott valamit: a székét, zsíros kenyerét, cintányért stb. A feszült pillanat, amikor álltunk Nemes Lacival, ő hangosította a koncertet, hogy rá adhatja-e az áramot, mennyire lett vizes a keverő. De akkor még volt hova menni... Nekem attól lett sok ősz hajszálam, hogy vajon jó idő lesz a szabadtéri koncertre, vagy mit csinálok, ha nem?

Sátor?
Egyszer kipróbáltuk, de lenyomja a hangot. Arra azonban nagyon büszke vagyok, hogy amikor meghirdetünk egy-egy murit, még ha ismeretlen is, bíznak bennünk, az értékrendünkben és kíváncsiak, eljönnek az emberek.

 

Meseház udvara, meseház, Békéscsaba, 20171126
Háromgenerációs nézőtér (galéria)

 

És mint egy Stones koncerten: legalább három generációs a nézőtér.
A középiskolástoktól a nyugdíjasokig, de vannak egészen kicsi gyerekek is. Akkor négy.

Akiket az FM rádiók még nem homogenizált.
Ha belegondolsz, aki 2002-ben 5 éves volt, ma már felnőtt.

Otthon mit hallgatsz?
Semmit. Mindent. Ahogy jön.

A csönd a legszebb muzsika.
Szeretem. És annak nagyon örülök, hogy részem lehet egy jazz-szaxofonos bázis megalakításában, működtetésében, ami szintén több szállal kötődik a Meseházhoz. Tóth Sándor világklasszis szaxofonos csabai tanítványai jam session keretében mutatkoznak be, egy őrült estén hamarosan. Küldök meghívót.

Várom! És ami elsősorban csuda ezekben a grosszókban, hogy a nemzetközi színvonaltól kinyílik a szemed, a borostád súrolja a parkettát... És hát az arcok... Hányszor felteszem a kérdést néhány fejtől: „ember, te még élsz?". Miközben ugyanúgy ő is Csabán lakik, csak vagy húsz éve nem láttam. Ez egy igazi gyűjtő hely: jó körben, azonos érdekeltségű rokon lelkek.
De van átfedés a jazz és a filmek között is. És szerintem ez nem is magas-, hanem inkább underground kultúra. Itt egy olyan eseményen veszel részt, amitől úgy érzed, hogy kincsre leltél, más vagy mint az átlag, nem csak megkínáltak és elveszed, hanem a jelenléteddel teszel is azért, hogy működjön, hogy legyen.

 

Veres kriszta - meseház, meseház, Békéscsaba, 20171126

 

A Csík már nem annyira underground.
Jártak hozzánk ők is nagyon szívesen, amíg még nem voltak ennyire híresek; de a Most múlik pontosan-t követően már kinőtték a Meseház udvarát. Alapvetően itt nem elsősorban kényelmesek, inkább izgalmasak a koncertek: összeérnek a térdek, a vállak, klubhangulat.

Simogathatod a hangokat.
A muzsikusok ott zenélnek karnyújtásnyira, ez egy plusz élményt is ad; nyilván nem ideális, nincs meg a szokásos komfortzónád... De épp ezt próbáltuk átfordítani, hogy ne rosszabb, hanem jobb legyen.

(Jobb lett, Kriszta!)

***

A következő Jazz-csütörtök december 7-én lesz a Meseházban 19 órától: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duo muzsikárézik.

 

Meseház - Tamás, meseház, Békéscsaba, 20171127
Pálinkás Tomi, aki a csatornazajt is kiszűri