Kisfiúként mi fogott meg a legjobban a méhészetben?
Mai szóhasználattal élve, a méhészet körüli feeling: elsősorban, hogy édesapámmal lehetek; azonfelül a pergetés, a keretek hordása, a fedelezés stb. és hogy a természetben lehetek. Ma is ugyan az érzés tölt el, amikor a méheimmel vagyok. Egy egészen más dimenzió, ha fogalmazhatok így. Ilyenkor „kikapcsolok”, és legyen bármilyen nehéz is az adott munka, teljesen feltöltődök.

Gondolom, gyerekszemmel varázslatos volt a ruhája is.
Akkoriban csak egy kemény hálóból készült álarc védte a méhészeket, amely úgy nézett ki, mint egy vívósisak.

Árgyelán János - méhész, árgyelán jános, Gyula, 20171128
Árgyelán János (galéria)
Kesztyű sem?

Semmi. Az volt a divat, hogy klott gatyákban dolgoztak.

Nem féltek?
Nem, de nyilván egy méhészkedés után úgy nézetek ki, mint a profi boxolók. Eleinte én is messzebbről követtem a folyamatokat, majd egyre közelebb merészkedtem. De sajnos alig voltam 16 éves, amikor apám elhunyt. Ráadásul épp abban az esztendőben volt egy nagy atkafertőzés, és a méhei mind elpusztultak. Fiatal fejjel, nem gondolkodtam a folytatásban.

Mikor tértél vissza?
A nősülést követően.

Mi azalapszakmád?
Autóvillamossági műszerész, majd elhelyezkedtem az áramszolgáltatónál, s szimultán elvégeztem a főiskolát. Közben, ahogy mondtam, hobbi szinten, apám nyomvonalán én is belefogtam a méhészkedésbe. Eleinte 5 családom volt, ma már 110.

Ez már jelentős állomány?
Mondjuk úgy, hogy ez egy közepes méhészetnek számít, amit a szakmai tanácsadói munkám mellett csinálok.

Méhecskék, méhecske, Gyula, 20171128
A főszereplők és a képek
Mikor döntöttél, hogy szakmát váltasz?

2009-ben. Az OMME épp akkoriban írt ki a Békés megyei méhészeti szaktanácsadó munkakörre egy pályázatot, amelyet megnyertem.

Mi volt a kritérium: gyakorlat és diploma?
Gyakorlat és méhészesti képesítés – ugyanis korábban megszereztem a méhész szakmunkásvizsgát, illetve a tavalyi évben a mesterlevelet.

Most épp a fogadóóráid után érkeztem. Mivel keresnek meg az emberek?
Szinte mindennel, ami a méhészettel kapcsolatos.

Idősek, fiatalok?
Zömmel fiatalok, de minden korosztályból.

Ha a fiatalok kíváncsiak,akkor van remény! De mégis, mi a baj a magyar mézzel?
Nem a mézünkkel vannak gondok, hanem hogy jelenleg csak nyomott áron tudjuk értékesíteni, Azt tudni kell, hogy a magyar méztermés – amely évi 20-25 ezer tonna között mozog – 70 százalékát külföldön értékesítik. Ezzel szemben, az EU-ba érkező zömében olcsó és silány minőségű mézek letörik az itthoni árakat.

Honnan jön a fő veszély?
Leginkább a Távol-Keletről. Onnan két féle méz érkezik. Az egyik, amelyik látott méhecskét és virágot, de nem jó minőségű, mert a kínai méhész nem várja meg, hogy a méh beérlelje a mézet: hígan kipergetik, és úgy viszik be egy üzembe, ahol ezt a híg nektárt besűrítik, hőkezelik.

Akkor ez volt a rosszabbikból a kevésbé rossz.
A másik, amikor egy üzemben enzimekkel, szirupokkal, pollenekkel állítják be pontosan a méz paramétereit… és ez mind bekerül az Unióba, és derekasan leveri az árainkat. A méz a világon a harmadik termék, amit a legjobban hamisítanak. Egyeseknek irtózatosan nagy üzlet. Ráadásul, ami a mi nagy problémánk az, hogy fogyasztásban az uniós átlag alatt vagyunk, miközben hazánk méz-nagyhatalom.

Árgyelán János - méhész, árgyelán jános, Gyula, 20171128
(galéria)
Lehet bojkottálni az ázsiai termékeket?

Erdős Norbert EP-képviselő úr munkássága révén, azt szeretnénk elérni, hogy rákerüljön az üzletláncok polcain lévő mézekre, hogy pontosan honnan is származik az adott portéka.

Eddig mi volt ráírva?
Hogy uniós és nem EU-s mézek keveréke. De hogy mit jelent az, hogy nem EU-s? Hogy Kínából, Argentínából vagy éppen Vietnámból származik? Azt nem tudjuk. A magyar ráadásul egy jó minőségi termék, amely nemegyszer a kinti silány minőségű mézek javítóméze.

Nemrégiben az egyik méhész ismerősömnél német turisták jártak, és miután megkóstolták a mézét, csak hüledeztek, hogy ilyen az akácméz? Hiszen amit a boltokban vásárolnak, annak se íze, se bűze.

A 8 éves fiunkat mi azzal inspiráljuk, hogy Dzsudzsák Balázs is minden reggel megeszik egy mézes kenyeret.
Bizony. És hát minden méznek megvan a jótékony hatása.

Méhész konténetek, méhészet, Gyula, 20171128 De lépten-nyomon azt halljuk, hogy milyen drága az egészséges élet.
Az üzletláncokban egy üveg, 85 dekás akácméz körülbelül 2.200.- forintba kerül, miközben a piaci termelők is ugyanannyiért árulják az egy kilós a terméküket, amelyet garantáltan méhek készítettek.

Ettől függetlenül én azt látom, hogy most sokkal többet beszélnek a mézről, mint mondjuk öt éve: több a TV-reklám, mi több, hamarosan itt dübörög a Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál.
Nyilván több fronton tudatosítjuk, hogy minél többen fogyasszanak termelői magyar mézet. Ismerjék meg a jótékonysági hatásait: amelyből nem épül be a szervezetbe a cukor, nagy az energetizáló hatása – ezért jó a dzsudzsákos példa –, főleg a repceméz az értékes, mivel nagyon magas a szőlőcukor tartalma.

Számodra mit jelent a méz?
Inkább maga a méhészet a fontos. Amikor megkaptam ezt az állást, többek között elmondtam, hogy hálás vagyok a sorsnak, mert az csinálhatom, amit szeretek.

És édesapád keze vezet. Gyermekeid követnek?
Anikó leányom pszichológus és szerződéses katona a Kecskeméti Repülőkórházban; a fiam,aki szintén János,egy árufuvarozó cég dolgozik, de neki is megvan a méhész végzettsége. Természetesen nagyon szeretném, ha tovább vinné, mert a méhészek egyik kudarca az, ha nincs, aki átvegye tőlük a szakmát, kvázi a birodalmat, amelyet évtizedekig építettek. Ezt a díjat édesapám emlékének ajánlom, hiszen Ő indított el ezen az úton.

 

Árgyelán János - méhész - vosz, árgyelán jános, Békéscsaba, 20171128