Már egy jó másfél hónapja zakatol a fűtésszezon, és én előre fázok a jövő évi összesítőtől, ugyanis általányt fizetünk. Mire érdemes figyelni? Alapvetően jó nekünk az, hogy gázzal fűtünk?
Úgy jó hat-hét évvel ezelőtt valóban, volt némi dilemma a földgázzal: ugye az oroszok azzal fenyegetőztek, hogy elzárják a csapot… és ez sok ember agyában rögzült.

Mármint, hogy egy másik fűtési alternatívát válasszanak? Azaz más irányba induljanak el?
Egy nagyon rossz irányba. Ugyanis mindenki azt figyelte, hogy a szomszéd mit csinál.

Klenk viktor, Klenk Viktor, Békéscsaba, 20171129
Klenk Viktor (galéria)
És mit csinált a szomszéd?
Nagyon sokan átálltak a vegyestüzelésű kazán üzemeltetésére.

Legalább a kazánkovácsok jól jártak.
Ők igen, de aközben a települések máig fuldoklanak a szmogban. Miközben tudvalevő volt, hogy az oroszok nem fogják elzárni a csapokat, hiszen nekik épp az energia az legfőbb bevételi forrásuk.

A szmoghoz visszalépve, például amikor október közepén, úgy 16 óra körül felmentünk a békéscsabai 9 emeletesre karbantartást végezni (ez az épület a rendőrséggel átlósan szemben helyezkedik el), és azt láttuk, hogy az I. kerület, azaz a kertváros nyakig úszik a szmogban, s míg a Lencsési lakótelepen meg kristálytiszta a levegő. De szerencsére a fa- és széntüzelést egyre többen kezdik mellőzni, mert többek között körülbelül 2. 800 forintról 4. 000-re emelkedett fel a fa köbméter ára, ha egyáltalán lehet kapni.

Tehát a fűtés – legyen fa, szén vagy gáz – csak mumus, minden fronton… Mi a megoldás? Az, hogy kinek mekkora gázszámlája, az nagyban azon is múlik, hogy milyen hatásfokú gáztüzelő készüléket használ. Találkoztunk olyan kazánokkal, ami az eltüzelt gáz 55 százalékát tudta csak a fűtési rendszerben hőként hasznosítani. Még mennyi ilyen lehet?

Klenk viktor, Klenk Viktor, Békéscsaba, 20171129
(galéria)
Mi a megfelelő technológia?
Igazából ma már csak kondenzációs kazánokat lehet beépíteni. Ez a hagyományos gázkazánhoz, a kéményes- vagy turbós kazánhoz képest garantáltan minimum 25 százalékot spórol meg nekünk és egyes esetekben 45 százalékos megtakarításokat is tudtunk már elérni – nem ritka, hogy valaki éves szinten, akár 100 ezer forinttal kisebb számlát fizet, mint előtte. Úgy gondolom, egy családi ház üzemeltetésének, költséghatékonyság elven kell működnie amellett, hogy súlyos környezetvédelmi vonzata is van a fűtésnek.

Békéscsabán hány százalékban alkalmazzák a kondenzációs kazánokat?
A lakásállomány körülbelül 5-10 százalékban. Azt látjuk, szépen emelkedik a számuk és az emberek bizalma kezd visszaállni a gáztüzeléshez.

Mi van, ha jön egy új fuvallat? Történetesen a televízióban, vagy bárhol egy okos pacák egy új fűtési módszerről győz meg bennünket. Akkor megint egy hátraarc következik?
Ezt a technikát 1978-ban, Hollandiában szabadalmaztatták, a REMEHA kazángyár mérnökei. Számos szakterület szól mellette: a fizika, a közgazdaságtan, a környezetvédelem és energiaforrásokkal való gazdálkodás. Lehet bármennyi pénzed, de ha egyszer elfogy az tüzelő készlet, már nem tudod megvenni. A folyamatokat lehet fékezni. Például a magas technikai szinten lévő térségekben, akár már szükség szerint legyártható anyagként tekintenek a metánra, ami ugyebár némi szennyeződéssel meghintve a földgázt jelenti. A szakma szerint a CO2–ből való metán gyártás fejlődése is várható, a technika készen van.

Hogy működik egy kondenzációs kazán?
Ez a legtisztább tüzelési formáció: csak szén-dioxid és vízgőz jön ki égéstermékként. Nincs NOx és kénsav. A legalacsonyabb az üvegház hatása. Nincs por, nincs szmog. Nem mellesleg, a ’80-as évek vége óta Angliában csak ezt a gázkazánt használják. A legkomfortosabb tüzelési mód. Nincs az a bizonyos kétszer melegedek effektus, mint a tűzifával. Talán a legfontosabb pedig a biztonság, mert a kondenzációs kazánoknál CO és CO2 mérgezésről még nem hallottunk és ez így is maradhatna.

A Klenk Energetika Kft. nemcsak forgalmazza, hanem telepíti és szervizeli is a legfejlettebb REMEHA kondenzációs kazánokat. A kazánok tüzelési beállítása műszerekkel történhet. A legjobb fűtési hatásfok elérése miatt a paraméterekhez számítógéppel lehet hozzáférni. A mérnök iroda tapasztalata szerint a REMEHA kazánok élettartamukra vetített üzemeltetési költségükben kimagaslónak tekinthetőek. Ez a magas hatásfok, a közel nulla meghibásodási mutatók és a kedvező alkatrész árak miatt lehetséges. Ajánlásuk, minden kazán éves karbantartása javasolt.