Az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének 61. évfordulójára emlékezve és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 28. évfordulója tiszteletére díszünnepséget rendezett az Országos Polgárőr Szövetség a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet színháztermében október 19-én. Az ünnepség keretében kitüntetések átadására is sor került. Az OPSZ Elnöksége példamutató polgárőr tevékenységükért, eredményes, áldozatkész munkája elismeréseként az „Év Polgárőre” kitüntetésben részesítette Gazsó Attilát, a Füzesgyarmati Polgárőrség vezetőjét, amelyet dr. Túrós Andrástól, az OPSZ elnökétől vehetett át.

Gazsó Attila polgárőr, polgárőr, Füzesgyarmat, Gazsó Attila, Füzesgyarmat, 20171130
A kitüntetés átvétele az országos parancsnoktól.

Gazsó Attila 46 éves, 25 éve nős és két gyermek édesapja. Vele beszélgettem a kitüntetésről, és sok minden másról is.

 

- Mióta vagy a gyarmati polgárőrségnél?

- 2011-ben szereltem le a rendőrségtől, és a következő évben, 2012-ben lettem tagja a Füzesgyarmati Polgárőrségnek, és még abban az évben elnöknek is választottak. Tehát öt éve tevékenykedem polgárőrként a településen.

- Mit tartanál a legfontosabb eredménynek, amit ezalatt az öt év alatt sikerült elérni?

- Egyrészről sikerült a taglétszámot megnövelnünk. Amikor átvettem az elnökséget 37-en voltunk, most 67 fő teljesít szolgálatot a településen. Másrészről nagyon fontos eredmény, hogy a gazdálkodásunk is jobb helyzetbe került. Itt nem a bevételi oldalon történt jelentős változás, hanem a kiadási oldalt sikerült rentábilisabbá tennünk.

- Ezt hogyan sikerült elérni?

Gazsó Attila polgárőr, polgárőr, Füzesgyarmat, Gazsó Attila, Füzesgyarmat, 20171130
A Hankooktól kapott gumikkal
- Sok összetevője van, de ami talán leglényegesebb, hogy a nagyon magas fenntartási költségű Lada Niva gépkocsit sikerült lecserélnünk egy ötéves Suzuki SX4-es gépjárműre, ami sokkal gazdaságosabban üzemeltethető, és mindenben megfelel azoknak a feladatoknak, amelyek Füzesgyarmaton és környékén előfordulhatnak, és elénk állhatnak. Ehhez a járműhöz a Hankooktól még gumikat is kaptunk, így az sem került költségbe. A megtakarításokból illetve az Országos Polgárőr Szövetség támogatásaiból és az egyéb támogatásokból tudtunk a polgárőröknek motorkerékpárt, kerékpárokat, formaruhákat és egyéb felszereléseket is vásárolni, ami szintén segíti az eredményes munkánkat. Ami szintén nagy segítség, hogy a napokban került kialakításra a helyi KMB épületében egy polgárőr iroda, valamint az épület udvarán egy garázs is a már említett gépkocsinak. Egyrészt ez azért jó, mert a város központjában van egy jó helyünk, másrészről a helyi kirendelt rendőrséggel is szorosabban tarthatjuk a kapcsolatot, és könnyebben segíthetjük egymás munkáját.

- Azért remélhetőleg túl sok munkátok nincs?

- Szerencsére Füzesgyarmat bűnügyileg nem egy fertőzött település. Ha az utolsó tyúk- és tojáslopást is beleszámoljuk, akkor tavaly volt talán 26 összesen a településen. Ezért nem szokott nyerni a térfigyelő kamerás pályázatokon, mert ahol ennyire nincs bűnözés, oda minek. Ami egyszerre öröm is, de azért jó lenne a kamerarendszer fejlesztése is.

- De azért vannak érdekes történeteid.

- Vannak, de azok általában nem Füzesgyarmathoz kötődnek. A polgárőrökkel rendszeresen átsegítünk Békés megyéből a szomszédos Csongrád megyébe a határ menti területek megfigyelésében. Ki-ki ahány emberrel tud, kettő, négy fővel. Mi általában négy embert szoktunk küldeni, mert a létszámunk megengedi. Itt általában valamilyen külterületi vendégházban kapnak szállást a polgárőreink. Itt fordult elő, hogy egy 12 órás éjszakai szolgálat után, amely során nem találkoztak határsértőkkel, a szállásra visszatérve arra érkeztek meg, hogy néhány migráns éppen a hűtőt pakolja ki, és nekik odakészített élelmet eszik. Az egyik kezében egy nagy szál kolbász. A mieink elmagyarázták nekik, hogy az sertés, de az egyik visszaszólt, hogy mindegy. A lényeg az, hogy 12 órát kinn voltak a határon, és nem találtak senkit, de a saját konyhában ráakadtak néhányra. (Felnevet) Amikor bejelentették, hogy hol fogták meg őket, persze nagy volt a nevetés. Szerintem még azóta is jókat nevetnek rajta. Persze a tetten ért embereket előállították, de maga a történet érdekes.

- Nem rossz.

- Ja, jut eszembe, volt olyan is, hogy szintén egy ilyen határ melletti szolgálatnál egész éjszaka egy gyanúsan lassan közlekedő gépkocsit figyeltek, de aztán másnap kiderült, hogy az egy másik helyről érkezett polgárőr csapat volt, és az is őket figyelte. Azóta persze megoldottuk az ilyen problémákat, mert mindig van helyi ember is a csapatban, aki kiismeri magát. Már rendőr koromban megtanították, hogy mi kell ahhoz, hogy egy idegen területen, főleg éjszaka eligazodjunk. Kell egy lehető legújabb térkép, egy jól működő iránytű, de mivel így is eltévedünk, kell egy helyi ember, aki megmondja, hol vagyunk.

- Ma már nem csupán a gyarmati polgárőrségnek vagy a vezetője, hanem egyéb feladatokat is ellátsz.

- Igen. Ez év tavaszától tagja vagyok a Békés megyei Polgárőr Szövetség elnökségének, és területi koordinátorként is tevékenykedem. Így a feladataim közé tartozik, hogy a Szeghalmi Rendőrkapitányság illetékességi területén dolgozó polgárőrségek munkáját összehangoljam, illetve tájékoztatom őket a különböző elnökségi döntésekről.

Gazsó Attila polgárőr, polgárőr, Füzesgyarmat, Gazsó Attila, Füzesgyarmat, 20171130
Együtt a Füzesgyarmati Polgárőrség és a település vezetői

- Hogyan van erre időd?

- Szerencsére a jelenlegi munkahelyemen, az Ösvény Esélynövelő Alapítványnál, ahol termelési igazgatóként dolgozom, nagyon támogató a hozzáállás, és nagyban segít az eredményes polgárőr munkában is.

- Gratulálok Attila, és kívánom, hogy ne legyen sok dolgotok.

- Köszönöm. Én is bízom abban, hogy Füzesgyarmat olyan békés település marad, mint most, és így nem túl sok dolgunk.