A Magyar Tudományos Akadémia – emberközpontú tudomány címmel hirdetet egy programsorozatot erre a hónapra, mondta dr. Malatyinszki Szilárd, az intézmény székhelyi központi igazgatója, és természetesen mi is bekacsolódtunk ebbe a rendezvényfolyamba.

Elmondása szerint a város és térsége életében megjelenő értékek méltók arra, hogy a főiskola teret adjon ennek a hagyományteremtő kezdeményezésnek.

Malatyinszki Szilárd és Szabó Péter - kodolányi, kodolányi, Orosháza, 20171130
Dr. Malatyinszki Szilárd (b)
és dr. Szabó Péter rektor (galéria)
A délután folyamán

a közel 50 fő érdeklődő (helyi gimnazisták, középiskolások, pedagógusok) 9 előadót hallgatott meg.

Emberközpontú tudomány – nomen est omen: minden előadó lefordította, azaz emberarcúvá, fogyaszthatóvá varázsolta az előadását a fiatalabb korosztály számára.

A gyerekek biztos, hogy egy új szemléletet kapnak, folytatta, továbbá bepillanthatnak a főiskola életébe is: többek között, hogy milyen egy konferencia?, milyen egy tudományos értekezlet?, hová tudnak eljutni, ha lediplomáznak?, és ezt a munkájukban miképp tudják hasznosítani?

Megjegyezte, évente több mint négyezren vándorolnak el Békés megyéből, Dél-Békésből körülbelül 1.800-an.

Úgy gondoljuk,

fűzte hozzá, hogy ezen a folyamaton változtatni kell. Az a célunk, hogy főiskolánk ebben a térségi szerepében, egy olyan irányt generáljon – akár a tudomány, akár a kultúra területén –, amely egy pozitív jövőképet mutat a környékbeli településeknek és cégek. Bízom benne, hogy az intézmény térségi feladata egy olyan lehetőséget ad a lakosoknak és a cégeknek, hogy fölismerik ezt a fajta lehetőséget, és mellénk állnak ebben a folyamatban.

 

Kodolányi - a magyar tudomány napja, kodolányi, Orosháza, 20171130
(még több kép)