Napjainkban a HIV-fertőzés már nem halálos ítélet. Ha a betegség megléte a korai stádiumban kiderül, akkor megfelelő kezelés mellett a fertőzöttek teljes életet élhetnek. Az elmúlt 15 évben ugyan csökkent a betegek száma, de attól még messze állunk, hogy megnyerjük a csatát a fertőzéssel szemben.

Lassan negyven éve tart a küzdelem

Az Egészségügyi Világszervezet 1988-ban nyilvánította az AIDS elleni küzdelem napjává december elsejét, a betegséget 1981 óta jegyzik különálló kórként. Sokan a mai napig nem tudják mi is a különbség a HIV-fertőzés és az AIDS között. A HIV a humán immundeficiencia vírusa, egy kórokozó. Aki HIV-pozitív vagy HIV-beteg, az megfertőződött a vírussal, hordozza azt, de a legtöbbször tünetmentes és nincs panasza.

HIV-kórtörténet

Az AIDS a HIV-betegség végstádiuma, amikor a HIV az évtizedek alatt teljesen legyengíti az immunrendszert, és az emberi test így elveszíti természetes ellenálló képességét. A vírusról az első feljegyzések a 20. század első évtizedeiből származnak. A feltételezések szerint a majmok immunrendszerét károsító SIV-vírus a 20-as és 30-as években lépte át a fajok közötti határt. A betegséget a közép- és nyugat-afrikai vadászok kapták meg, akiket vagy fertőzött majmok támadhattak meg, vagy fogyaszthattak a beteg állatok húsából.

Ezután évtizedekig csend volt a kórról, majd 1981-ben New Yorkban nyolc fiatal homoszexuális férfinál diagnosztizáltak idős korban bőrbetegséget, a Kaposi-szarkómát, és szinte ezzel egyidejűleg Los Angelesből is jelezték, hogy öt, ugyancsak meleg férfi szenved a tüdőgyulladás egy ritka fajtájában. A fenti történések kongatták meg az amerikai egészségügyi hatóságoknál a vészharangot, és a furcsa esetek nyomába eredtek.

Az AIDS elnevezés – amely magyarul szerzett immunhiányos tudategyüttest jelent – 1982-ben terjedt el a köztudatban. Ugyanebben az évben egy 20 hónapos csecsemő halt meg a kórban, aki egy vérátömlesztés során betegedett meg. Ekkor derült ki, hogy a fertőzés nemcsak szexuális úton terjed, hanem a fertőzött személy vére, vérkészítménye vagy szövete is lehet vírushordozó.

Az első HIV elleni gyógyszert 1987-ben engedélyezték, amely csak lassította, de nem állította le a vírus fejlődését. Az orvostudomány fokozatos fejlődésével napjainkra lehetővé vált, hogy megfelelő gyógyszeres terápiák alkalmazása esetén a fertőzöttek teljes életet élhessenek és még gyermeket is vállaljanak, de a végső áttörésre még várnunk kell. Az UNAIDS felmérése szerint a HIV-fertőzöttek kétharmada Afrikában él, a betegség leggyorsabban Indonéziában terjed.

Fontos a körültekintés és a rendszeres szűrővizsgálat

A vérrel szennyezett tűk használata vagy a mesterséges megtermékenyítés, sőt még az anyatej is rejthet veszélyeket. De ezek kockázata az utóbbi években alaposan lecsökkent. A véradók és a vért kapók is biztonságban érezhetik magukat, mivel 1986 óta kötelezően szűrik HIV-re az összes véradót, valamint szervdonort, az egyéb nemi betegségben szenvedőket is.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a rendszeres, szűrővizsgálatokon való részvételt. A szűrések az ország minden megyéjében elérhetők, díjmenetesek, és nem utolsósorban anonimak. A vizsgálatra jelentkezőnek elegendő egy jelszót megadnia, amely a nevét helyettesíti, majd a szűrőközpontokban az egészségügyi szakemberek leveszik tőle a vizsgálat elvégzéséhez szükséges vért. Sőt még azt megválaszthatják, hogy 7–14 napon belül miként közöljék velük az eredményt, személyesen, telefonon vagy e-mailben.

A tájékoztató füzetekben is az olvasható, hogy tartós partner megléte esetén is érdemes félévente felkeresni a rendelőket. Aki pedig gyakrabban váltogatja partnereit, annak negyedévente érdemes megjelennie a szűrőpontok bármelyikén. Itt fontos még megjegyezni, hogy a vírus nem kapható el a mindennapos érintkezések során. Attól valaki még nem lesz fertőzött, hogy közös WC-t vagy tányért használ egy beteggel, sőt a közös medencében fürdés sem jelent kockázatot.

Lényeges még, hogy a gyermekek is időben kellő szexuális felvilágosításban részesüljenek, és ne tudatlanul és meggondolatlanul vágjanak bele a szerelmi életbe. Egy félresiklott éjszaka, egy rosszul megválasztott partner egy egész étere szóló pecsétet nyomhat egy fiatalra.

Élet a HIV után

Ma már megfelelő kezeléssel akár 70-80 éves kort is elérhetnek a betegek. Sőt, amennyiben a vírus kimutathatósági határ alatt van, és rendszeresen szedi a fertőzött a gyógyszereit, megvan az esélye arra, hogy egészséges utódot nemzzen vagy hozzon a világra.

Forrás: hirado.hu