A Tizedik Lencsési Kolbászgyúró Versenyen a felkért, a lakótelepen működő intézmények és civil szervezetek tagjaiból álló csapatok 10 kilogramm húsból készítették a csabaicumot, a kolbászt. Miközben a reggeli óráktól és a verseny ideje alatt 650 adag székelykáposzta előkészítése és főzése zajlott a sátorban.

Tíz éve, amikor az első Kolbászparádét

megrendezték, nem fogadták kétkedve a lakótelepiek, hogy kvázi egy disznótort hoznak ide?, kérdeztem Takács Pétert, az intézmény vezetőjét, aki válaszában elmondta: egyáltalán nem, mint ahogy a mai rendezvény is azt a szándékot bizonyítja, hogy lakótelepi környezetben megidézzük az egykori András napi disznótorok hangulatát.

 

András napi kolbászparádé a lencsésin - takács péter és ferenczi attila, kolbászparádé, Békéscsaba, 20171202
Balázs Dávid, Takács Péter, Balázs Dalma és dr. Ferenczi Attila (galéria)

 

Ez sikerült is, folytatta, hiszen egyrészt a nagyteremben a Lencsésin működő intézmények, kisközösségek csapatai gyúrnak, azonfelül megidézzük a disznótorokhoz kötődő hangulatot, a kóstoltatást – egykor, a hagyományos disznótorok végén az emberek kóstolót küldtek a rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek. Képletesen mi is ezt tesszük, mintegy 650 adag székelykáposzta és kolbász kerül kiosztásra.

Azt követően a nagyteremben

meglestem a gyúrókat – a teljesség igénye nélkül idecitáltam néhányat:

Kérdésemre, hogy mi a plusz a Lencsésiért Kulturális és Sport Egyesület készülő kolbászában, Komoróczky József, a csapat szóvivője elmondta, azonfelül, hogy igazi csabai ízeket viszünk bele, a lelkünk.

 

András napi kolbászparádé a lencsésin - nyugdíjas klub, kolbászparádé, Békéscsaba, 20171202
A derűs nyugdíjasok - Valachné Eszter balról a második (galéria)

 

Majdan a következő asztalnál a Lencsési Nyugdíjas Klub vezetőjét, Valachné Esztert faggattam.

Mit szimbolizál a kék alapon pöttyös nyaksál? Annak idején a hobósok ilyet, a ricsések pedig piros alapon fehér pöttyös kendőt hordtak.
Mivel nyugdíjasok vagyunk, ezért választottuk a kék színt, amely a derűt sugározza.

De hát Nagy Feró is nyugdíjas.
De mi már váltottunk.

Van bukéja a kolbászuknak?
Egy nagyon erős, Csabait készítünk.

Továbbá megtudtam, a közösségi házban működő Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör tagjainak eszük ágában sincs vegakolbászt készíteni, hiszen elmondásuk szerint csak a Csabai a kolbász.

Ezen a nyomvonalon haladva, Luptovicsné Zsuzsa, a Lencsési Paleolit Klub vezetője is úgy vélte, hogy semmivel sem szabad elrontani a hagyományos Csabai kolbászt, illetve ők füstölt paprikával spékelték meg az összhangot.

 

András napi kolbászparádé a lencsésin - lencsési általános, kolbászparádé, Békéscsaba, 20171202
Csonki Béla (bácsi) a hajtűkanyarban - hajtókában a hajtókarnál  (galéria)

 

Csonki Béla (bácsi) a Lencsési Általános Iskola oszloposa már kora hajnalban letolta a torkán az első páleszt, miután leszúrták a 300 kilós kocát, amelyet a rendezvényen fel is dolgoztak. Ez persze egy jó nagy fillentés, de az ő szájából jól hangzott. Ám tény, Béla bátyó derekasan megdolgozta jobb karja izmait miután a kolbásztöltő hajtókarát marokba fogta 10-től 12-ig.

Végül a bajnokcsapat,

a József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület (JALTE), de akkor még ezt nem tudtam/nem tudták, hogy ők nyernek... A csopkép előtt Lovas István elnök arról mesél, hogy milyen finom kulárét gyártanak (a kuláré a legvastagabb kolbász, amelyet, ha átlósan leszelünk, akkor beterít egy szelet vajas kenyeret). Amúgy keveset beszélt a csapat. Szerények, mint a bajnokok.

 

András napi kolbászparádé a lencsésin - jalte, kolbászparádé, Békéscsaba, 20171202
A JALTE: Lovas István napszemüvegben

 

Végül-végül dr. Ferenczy Attilához, a József Attila Lakótelepi Településrészi Önkormányzat elnökéhez fordulok:

Miben más az idei Parádé, vagy épp az a zamata, hogy hagyománykövető?
Valóban, eleve az volt a cél, hogy ezzel a rendezvénnyel hagyományt teremtsünk. És ami számomra nagyon érdekes, hogy mindenki Csabait gyúr, és mégis, egyik kolbász sem egyforma.

Ráadásul mindenki a sajátjára esküszik, hogy ő csinálja az igazit.
Az a legfontosabb, hogy mindenki a házi szokásokat, a hagyományokat viszik tovább, ami manapság nem utolsó.

Debreceniként Önnek mi tetszik a Csabai kolbászban?
Hogy köménnyel fűszerezik; míg a gyulaiak borssal. (Közben Huszár Endre, a helyi kertbarátkör elnöke is bekapcsolódiott a beszélgetésbe, szerinte, amikor a tótok a Felvidékről idejöttek/megérkeztek, azért nem használtak borst, mert nem ismerték.)

Eredmények:

I. József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület
II. Lencsési Közösségi Ház Nyugdíjas Klubja
III. Mohácsy Mátyás Kertbarát Kör

A Lencsési Közösségi ház különdíja: a Lencsési Általános Iskola 

 

András napi kolbászparádé a lencsésin, kolbászparádé, Békéscsaba, 20171202
És akik...