Ahogy vezetted az edzést, némi déjá vum volt: egy kicsit visszaköszönt Gregor Laci bácsi szigora.
Igen?!! Hát ennek nagyon örülök, mert éppen ez volt a célom, ugyanis a decemberi övvizsgára készülünk Laci bácsihoz és próbálom a gyerekeket ehhez a hangulathoz, szigorhoz szoktatni. Egyébként azt gondolom, hogy az én sikereimhez is hozzájárult az ős szigora, amit én is próbálok követni – kisebb, nagyobb sikerrel.

Debreczeni dezső - kick-box világbajnok, debreczeni dezső, Békéscsaba, 20171204
Dezső bácsi, köszönjük! (galéria)
Az ember azt hinné, hogy a vb után szivarozva beülsz a hintaszékbe és...

Két hete, vasárnap délután (az interjú november 28-án készült) érkeztünk vissza Pestről, és hétfő reggel már tanítottam, mi több, este két edzésem is volt, szóval pihenésre tényleg nem sok idő jutott.

A legutóbb, amikor beszélgettünk, még szó sem volt arról, hogy tatamira lépsz. Honnan jött ez a nagyszerű ötlet?
A kick-box mastsersen csak 41 év fölött lehet elindulni. És egy jó éve Király István, a szövetségi kapitány és Gregor László is folyamatosan azt kérdezi, hogy „Dezsőkém, miért nem indulsz?". Továbbá az is az indulás mellett szólt, hogy itthon rendezték a világbajnokságot. 2005-ben, amikor Szegeden rendezték a világbajnokságot, amelynek nagyon jó hangulata volt, nagyszerűen éreztem magam, és ezt szerettem volna újra átélni.

Először is a nyáron elkezdtem futni. És tudtam, hogyha az állóképességem rendben van, akkor nincs nagy gond, mert 3-4 hét elég lesz a technikai felkészülésre. Majd elmentem a tatai edzőtáborba, ahol már érzetem, hogy akár lehet keresni valóm is a versenyen.

Debreczeni team, debreczeni team, Békéscsaba, 20171204
A Team egyrésze (galéria)
Ahol a magyarok nagyon szépen domborítottak.

Egy hatalmas mezőnyben: közel 60 ország 2200 versenyzője indult, az oroszok mögött másodikok lettünk az összesített éremtáblázaton, ami tényleg gyönyörű teljesítmény.

Hány kilóban mérlegeltél?
-74 kg-ban indultam. Noha sokáig 57 volt a súlycsoportom, most ehhez is kellett vagy 5-6 kilót fogyasztanom.

Hányan indultatok?
Tízen, azt gondolom, hogy ahhoz képest, hogy masters volt, elég jó kis mezőny jött össze.

Laci bácsi részletes tudósításaiban olvastam, hogy derekasan meglepted a tavalyi Európa bajnokot. Nem is tudta, hogy ki vagy?
Nem, mert a mastersen két féle versenyző indul. Az egyik, aki 30 éves korában kezd sportolni; a másik, pedig gyermekkorában, mint én. Így nem ismerhetett. Ráadásul manapság szinte minden mérkőzést feltolnak a Youtube-ra, de nekem még VHS-kazettákon vannak a meccseim.

Miben vagy még mindig jó?
Hát... a rúgástechnikám még mindig meglepi az ellenfeleket.

Debreczeni dezső - kick-box világbajnok, debreczeni dezső, Békéscsaba, 20171204
(még több kép)
Megy még a spárga?

Ment! Magam is meglepődtem, a meccs előtt az adrenalin simán lerántott.

És mit szóltak a gyerekek?
Az egyik legérdekesebb az, hogy vannak 6-8 éves srácok is, akikkel most foglalkozom, és lehet nem is nagyon tudják, hogy valaha versenyeztem. Mert most csak azt látják, hogy összevissza kiabálok az edzéseken és elméletben ismerem ezt a sportágat. Persze nagyon sok visszajelzés volt, hogy „wow, Dezső bácsi, még így tud rúgni?" A másik öröm akkor ért, amikor a végén azok a bírók is odajöttek hozzám gratulálni, akik addig csak edzőként ismertek, mert ugye a bírói gárda is teljesen kicserélődött az évek alatt. És nem utolsó sorban magam előtt is újra bizonyíthattam.

Akkor ez egy mesterhármas volt. Hazajöttetek, glória.
Nyilván, örült nekem mindenki; de azt vastagon aláhúznám, hogy ezen a világbajnokságon nem én voltam a fő szenzáció, hanem a három tanítványom, akikre nagyon büszke vagyok: Csák Bence, Opauszki Dávid és Bálint Zoli, akik óvodás koruk óta készültek erre a viadalra. S hiába indultam ezen a versenyen, én kifejezetten edzőként gondoltam erre az egészre. Ráadásul Zolika harmadik lett, ami a csapatom első felnőtt vb érme. Azonfelül nagyon jó érzés volt, hogy együtt készültünk, hogy a tanítványokból edzőtársak lettek.

 

Debreczeni team, debreczeni team, Békéscsaba, 20171204

 

Meg tudtad fogni őket?
Nagyon sokat segítettek, rengeteget fiatalodtam köztük – ezt mondták is végén. Jó volt az edzőtáborban is. Felkeltünk, edzés, közben nyavalyogtunk: itt fáj, ott fáj... megint edzés stb. Ráadásul a lelkemnek nagyon jót tett, hogy 10 év után ismét ott lehettem egy versenyen, visszakerülhettem abba csodás miliőbe. És meccsről-meccsre egyre jobban visszarázódtam.

Az első mindig nehéz.
Óriási stresszben voltam.

Még te is, aki szétversenyezted a gyerekkorodat?
Kemény volt. Visszajöttek a régi emlékek, és a régi állapot, ahogy szédülésig fel vagyok pörögve. Mindjárt itt a meccs, és nyilván nyugtatnom kell magam, de mégis pörögni kell. Szóval nagyon örülök, hogy visszakaphattam azt a feelinget.