Immáron hetedik alkalommal került megrendezésre Dévaványán a Kádár Ferenc Népzenei és Néptáncverseny, Dévaványa Város Önkormányzata és a Dévaványai Folkműhely Egyesület szervezésében, amely az elmúlt években országossá, sőt határon túlivá nőtte ki magát. A verseny névadója a település szülöttje Kádár Ferenc, aki mestere volt a furulya faragásának, valamint egyedülálló hibátlansággal játszott nádsípon. Ennek tökéletes megszólaltatásáért 1958-ban elsők között kapta meg a Népművészet Mestere címet. Az ünnepélyes megnyitón Dévaványa város alpolgármestere Kiss Károly, illetve az egyesület elnöke, Erdei Attila mondott beszédet, bemutatásra kerültek a zsűritagok, majd ezt követően kezdődtek meg a versenyek.

 

A Dévaványai Általános Művelődési Központ színháztermében a hangszeres verseny, a hangverseny teremben pedig az énekes verseny folyt.  A hangszeres verseny zsűritagjai Birinyi József népzenész, népzenekutató és Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész voltak, az énekes versenyen pedig Bárdosi Ildikó népdalénekes, Juhász Erika népdalénekes, illetve Maczkó Mária Magyar Örökség díjas népdalénekesek előtt mutathatták meg tudásuk legjavát a versenyzők. Vasárnap a néptáncosok versenyére került sor, szintén párhuzamosan, két helyszínen zajlott. A színházterem színpadán a csoportos produkciók, a hangverseny teremben pedig a szólisták versenghettek a zsűri előtt. A néptáncverseny napján Strack Orsolya ,,Örökös Arangyöngyös” táncos, táncpedagógus, Kökény Richárd Harangozó Gyula-díjas, ,,Örökös Aranysarkantyús” táncos, koreográfus, illetve Szilágyi Zsoltné Ujlaki Marianna és Szilágyi Zsolt néptáncpedagógusok érdeklődő tekintetei pásztázták a versenyprodukciókat.

A Dévaványai Általános Művelődési Központ termei és színpadai színültig megteltek a versenyzőkkel, kísérőkkel és az érdeklődőkkel, hiszen az idei évben a látogatottság rekordot döntött, mindkét napon elérte az ezer főt.  A Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete jóvoltából az udvaron megnyílt a Folkkocsma, ahonnan kivetítőről lehetett nyomon követni egy ízletes, helyi receptúra alapján készült lekváros kifli elfogyasztása közben a műsort, illetve helyi és környékbeli kézművesek termékeit is meg lehetett vásárolni. A verseny célja, hogy évről-évre olyan fórumot biztosítson a részvevők számára, amely egyaránt helyet ad a műkedvelőknek, valamint a professzionális szinten tanuló versenyzőknek az évszázadok alatt kialakult népművészeti kincsek továbbörökítéséhez, legértékesebb elemeinek hagyományhoz hű megőrzésének.

Jövőre is várunk mindenkit szeretettel!