Egyre több olyan webshop jelenik meg, amely azt a célt szolgálja, hogy ellopja a vásárlók adatait, vagy hogy megkárosítsa őket. Ezek az online oldalak abban különböznek egy-egy neves webáruháztól, hogy igen egyszerű a kinézetük, és nagyon olcsón árulják a termékeket – mondta Solymos Ákos, a Quadron Kibervédelmi Kft. szakértője az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: a csaló oldalakra  jellemző az is, hogy nincs például utánvétes opció, csak kártyával lehet vásárolni. A csalók azt használják ki, hogy a vásárló nagyon olcsón szeretne hozzájutni az általa kiválasztott termékhez, ezért megadja kártyaadatait – a vásárláskor a pénzt leveszik, és az adatait is ellopják.

A szakértő arról is beszélt, hogy ilyen esetben feljelentést kell tenni a rendőrségen, és a bank felé is jelezni kell a csalást.

A banki átutalást (ahol bankszámlaszámot szükséges megadni) online vásárlás esetén érdemes alaposan átgondolni, mivel e tranzakció mögött áll a legkisebb jogi védelem.

Solymos Ákos azt mondta, az okoseszközök némelyike képes megfigyelni környezetét, ezért érdemes tüzetesen elolvasni a készülék leírását, hogy megtudjuk, mennyire hatol be a privát szféránkba a megvásárolt termék.

Ugyanez igaz a hangvezérelt eszközök esetében is, melyek „figyelik” a körülöttük zajló beszélgetéseket.

A gyártók azt állítják ezekről az eszközökről, hogy biztonságosak, ám sokszor elavult technológiákat használnak, és sok termékről bebizonyosodott, hogy feltörhető – mutatott rá a szakember.

Az ATM-es kártyamásolás veszélyeire is felhívta a figyelmet a szakértő: mint mondta, főleg a piacok környékén jellemző ez a fajta csalás. Mindig vizsgáljuk meg a kártyaolvasót, és ha kétségeink támadnak, inkább keressünk egy másik automatát. Ha nem kapjuk meg a pénzt, az automatán feltüntetett telefonszámon azonnal jelezzük a problémát – mondta Solymos Ákos.

Forrás: hirado.hu