– Tanárnő, most akkor rokon vagy nem rokon?
– Ha a dombóvári ágról származik, akkor elképzelhető.

Ezt a kérdést még jó néhány éve tettem fel a békéscsabai Micheller Magdolna pedagóguslegendának, amikor Micheller Myrtill (mennyi m és l betű) bekerült a magyar pop vérkeringésébe, miközben mindig is ott volt.

Most pedig Csabán akasztotta ki az állkapcsokat.

 

Micheller myrtill és pintér tibor - meseház, meseház, Békéscsaba, 20171207
Myrtill és Tibor

 

A muri címe akár A bársonyhangú leány és a gitárzsonglőr fiú is lehetett volna. De javallom, nézzük sorjában a történéseket:

Kijön két rém szimpatikus és közvetlen fej és elkezd muzsikálni.

A gitár alsó

(ami vizuálisan a felső) e húrja egy hanggal le van engedve – d-re, így a három alsó (d-a-d) egyszerre pengetve egy erős, rockos basszust ad. (A stonesos Keith Richards is ilyen, nyitott hangolású gitárokat használ a döghöz.)

 

Micheller myrtill koncertje a meseházban, meseház, Békéscsaba, 20171207
Amikor a térdek és a vállak összeérnek

 

De valójában nem is a hangolás miatt volt szuper a játék, hanem, hogy Tibor végig pengető nélkül, ujjal játszott: a hüvelykkel tolta a basszust, míg a többivel a szólamot... és ha lehunytuk a szemünket, olyan volt, mintha két gityós lett volna a színen. (Így játszott a blues dédnagypapája, Robert Johnson is. És amikor a fentebb említett Keith úr először meghallotta Johnson munkáit, az volt a kérdése: OK., de ki a másik manus?)

És hát ugye Myrtill...

Táncolt, repkedett, mosolygott, varázsolt, fütyült, tempót tartott, tempót húzott, s olykor a lábcsin-effekteket hangpörformanszált stb.

Olyan diszkó slágereket nyomtak, amelyeket eredetiben nagyon nagy valószínűséggel sosem hallgatnék meg, de így maga volt az építkezés.

 

Micheller myrtill koncertje a meseházban, meseház, Békéscsaba, 20171207
Nicolas Marcello, a hely fotográfusa is potenciális helyre ült

 

A koncert előtt gondoltam, elhívom Micheller tanárnőt, hogy hallgassunk meg 2-3 dalt, majd stílusosan haza... de nincs mobiltelefonja, se email-címe. Egyszer azt mondta, neki bőven elég, ha a porszívót be tudja apcsolni.

Így megy ez.

(P.S.: Most, 7.22-kor kaptam a Meseház irányából a füstjeleket, hogy a buli végére szétrepedt a ház... csak hát nekem jönni kellett, mert tudod... lapzárta volt... az online-ban minden perc lapzárta.)