Olvasónk 18 éve lakik a békéscsabai Bankó András utcában, ahol a jó két évtized alatt egyszer sem zajlott útfelújítás – míg a szomszédos, Dr. Petényi László utcában az utóbbi öt évben kétszer is.

 

Dr. Petényi László utca, petényi lászló utca, Békéscsaba, 20171210
A jó - Dr. Petényi László utca (galéria)

 

Azonfelül az utcájuk rettenetesen tele van kátyúval.

A dolog pikantériája,

hogy közel két hete egy nagyon sajátos módszerrel kátyúztak a szakemberek: zöld festékkel körbefújták a hibás területeket, ahova be kell tömködni a speciális keveréket. Azt követően jött a művelet: 1-2 négyzetméteres foltokat terítettek le.

Bankó András utca kátyúi: dr. Dános Kornél, katyu, Békéscsaba, 20171210
Dr. Dános Kornél
A probléma azonban az, mondja, hogy az eredeti úttesthez viszonyítva ezek a foltok 2-3 centiméterrel kiemelkednek az eredeti felszíntől; ergo a korábbi jó úttest felülete tűnik most a kátyúnak. S ha valaki kocsival végighajt az utcán, úgy érzi, hogy a régi, ép burkolat a kátyú, tehát így nem sok értelme volt a műveletnek.

Talán föl kellene festeni zöld festékkel az egészet, és akkor talán egyenletes lenne az útszakasz, állapítja meg.

A másik gond, meséli, noha a közelmúltban az utca páros oldalán a járdát megcsinálták, de ha végigmegyünk rajta, az végestelen-végig hosszirányban meg van repedve.

***

Mindezzel kapcsolatban a békéscsabai Városüzemeltetési Osztálytól ezt a választ kaptuk:

„Az útfelújításokkal kapcsolatosan azon utcák burkolatának vettük előre, amelyeknek az alaprétege nem annyira erős, így próbáltuk a meglévő burkolat teljes összerepedéstől megvédeni, mivel előbb-utóbb kikátyúsodna, tönkremenne, és nagyobb beavatkozásra lenne szükség.

 

Bankó András utca kátyúi, katyu, Békéscsaba, 20171210
A rossz - Bankó András utca (galéria)

 

A kátyúk 1-2 centiméterrel a meglévő burkolat szintjétől való kiállása, a tömörödést követően, idővel a meglévő szintre beáll.

A békéscsabai Bankó András utcában 2016. május 25-én volt járdajavítás."

(Hamarosan a kivitelező felülvizsgálja az adott járdaszakaszt.)

 

Bankó András utca kátyúi - repedés a járdán, bankó andrás utca, Békéscsaba, 20171210
Járdarészlet a Bankón