Sárréti értéktár konferencia, szeghalom, Kertészsziget, Bucsa, Füzesgyarmat, Sárrét értékei, Füzesgyarmat, 20171211
Hangulatos és zenés tárlatnyitás
A konferencia a regisztráció után egy tárlatnyitással kezdődött, amelyen egybegyűjtötték az említett négy település legfontosabb, emblematikus értékeit, és mindezek fotóit roll plakátokon állították össze, hogy a konferencia résztvevői megtekinthessék azokat. Közben és a konferencia teljes időtartama alatt a helyi ízeket lehetett kóstolgatni a kürtös kalácstól, a mézen és a finom süteményeken át a jóféle kolbászokig.

Az a megtiszteltetés ért, hogy Tőkésné Gali Mónika, a rendezvény egyik főszervezőjének baráti felkérésére én nyithattam meg ezt a szülőföldemről, otthonomról, szűkebb pátriámról szóló tárlatot Kovács Ágnes közreműködésével, és ahogy a nyitóceremónia végén, Ági vezényletével közösen elénekeltünk egy sárréti gyűjtésű népdalt, megkezdődhetett maga a konferencia, amelyet Mónika nyitott meg.

Mind a tárlatnyitásnak, mind a konferencia egészének a Hotel Gara Szitás Erzsébet terme adott otthont, és ebben a méltó környezetben mutatkozhattak be a települések.

Sárréti értéktár konferencia, Kertészsziget, Bucsa, Füzesgyarmat,  Szeghalom, Sárrét értékei, Füzesgyarmat, 20171211
A házigazda is bemutatkozott
Kertészszigetet maga a polgármester, Csordás László mutatta be, míg Bucsa látványosságait, a polgármester távollétében Harmati Gyula képviselő tárta a szép számmal egybegyűlt közönség elé. Szeghalomról Kele József helytörténeti szakember beszélt, majd a házigazda Füzesgyarmat anyagát Ibrányi Éva alpolgármester asszony prezentálta a jelenlévőknek.

A települések bemutatkozása után Incze Lászlótól, a Csánki Dezső Helytörténeti Egyesület elnökhelyettesétől láthattunk egy szép előadást a sárréti vízi világról, hiszen a Sárrét egykori értékeiről szóló találkozón nem maradhat ki a pákászok kultúrájának, mindennapi életének bemutatása. A későbbiekben Huszár Róberttől, a Füzesgyarmati Lovasbarátok Egyesületének elnökétől a füzesgyarmati lovassport múltjáról és jelenéről, valamint Kun Edit teológustól, festőművésztől hallhattunk egy emelkedett hangvételű, szép előadást a vadászat, a lélek és a természet kapcsolatáról.

A konferencia egyik fénypontjához le kellett oltani a villanyokat, ugyanis egy remekül összeállított filmen mutatták be a négy település történetét és látványosságait. A film elkészítése Incze László és fia, ifj. Incze László keze munkáját dicséri. A szép és látványos filmet az alábbi linkre kattintva meg is tekinthetik.

Épített örökségek a Körös-Sárréten

A konferencia hivatalos része ezzel le is zárult, de nem maradtunk látnivaló és program nélkül, ugyanis a szomszédos vadászteremben megnyitották a dr. Kun Edit csodálatos természeti festményeit bemutató és felvonultató kiállítást a témához illően vadászkürtszóval és természetesen néhány méltató szó mellett. Az említett méltató szavakat Bránya Jánostól, a Békés Megyei Vadászszövetség és Vadászkamara kulturális bizottsága elnökének tolmácsolásában hallhattuk. Az egykori Zala Szépe (Nem lehetett oly rég, hiszen még most kapna tőlem egy erős voksot) valóban csodaszép képekkel érkezett a sárréti településre, és a figyelmünkbe ajánlotta a nemrég elkészült karácsonyi falinaptárát is, amelyet a festményeiből állítottak össze.

Sárréti értéktár konferencia, Kertészsziget, Bucsa, Füzesgyarmat,  Szeghalom, Sárrét értékei, Füzesgyarmat, 20171211
Kiállításmegnyitó vadászkürttel
Összességében elmondható, hogy számtalan érdekességgel találkozhattak a jelenlévők, és még nekem, tősgyökeres sárrétinek is nyújtott új információkat a konferencia. Megtudhattuk, hogy Szeghalmon nyitotta meg kapuit az ország első cserkész internátusa, hogy itt található az ország egyetlen négyhajós református temploma, hogy milyen csodák láthatók Füzesgyarmaton, Bucsán vagy Kertészszigeten. Huszár Robitól megtudhattuk, hogy a Ben Hur forgatásánál magyar lovakat hajtott Charlton Heston, és hogy Gyarmaton készült kocsikkal hajtanak a Nemzeti Vágta versenyein. De Kóti Árpád színművész emléke is felidéződött, aki Bucsáról lépett fel a világot jelentő deszkákra, és lett a Nemzet Színésze.

Nyilván ez csak néhány izgalmas érdekesség mindabból, amit az előadások anyagából kiszemezgethettünk magunknak. Számomra nagy élményt nyújtott a teljes program, jó volt ott lenni, jó volt a részesének lenni.