Herczeg Tamás, az intézmény igazgató-helyettese és Szigeti Csaba, a városi sport csoport vezetője köszöntőjét követően, az Ónodi 25 – Csabai lány a világ tetején fő érintettjével, Ónodi Henivel beszélgettem.

 

Gedó györgy, ónodi henrietta és palotai károly - halhatatlanok, halhatatlanok, Békéscsaba, 20171212
Gedó György (b), Ónodi Heni és Palotai Károly (galéria)

 

Amikor 1988-ban, a szöuli olimpián Egerszegi Krisztina elkezdett ragyogni, én egyből rád gondoltam, hogy te is simán domboríthattál volna ott, hiszen akkor már derekasan megkezdődött a sikerszériád. Miért nem indultál? Miért nem indulhattál?
Mert még fiatal voltam. Egy tornásznak 15 évesnek kell lennie, hogy olimpián részt vehessen; és nekem még néhány hó kellett a 15-höz.

ónodi henrietta olimpiai bajnok, ónodi henrietta, Békéscsaba, 20171212
Heni és a barcelonai ló (galéria)
Szerinted bejött volna?

Nem tudom. De ezen már nem is szoktam gondolkodni. Legalább így beértem. Végig jártam a lépcsőfokokat: idővel Európa-bajnok, majd világ-bajnok lettem... és ezek mind-mind az önbizalmamat erősítették, és szerintem ez így pont jó.

2007-ben Békéscsaba díszpolgára lettél, s ahogy a városháza folyosóján a díszpolgárok névsorát nézem, szinte egyedül te vagy, aki ezer szállal ideköthető... jó, elfogult vagyok. És tudom, senki sem kérdezte még, egyszer nem akarsz haza jönni?
Most ott élünk, ahol a családnak a legjobb: a férjem (James Haley) karrierjét az Egyesült Államokban építettük fel, a gyerekek ott születettek. Békéscsabára azonban én mindig a hazajövök. Csaba nekem mindig a hazát jelenti. Itt nőttem fel, itt él anyu. Noha ne tudom, hogy még mit hoz az élet. Talán, ha a gyerekek elvégzik az iskolát, és felnőnek.

Hármójuk közül lett valaki tornász?
Nem.

Guczoghy György és Unyatinszki Mihály, unyatyinszki mihály, Békéscsaba, 20171212
Guczoghy György és Unyatinszki Mihály,
Heni egyik edzője (galéria)
Szerencsére?

Hááát... nem. Illetve úgy vagyok ezzel, hogy bármit támogatok, amit ők szeretnek. Amúgy én voltam ez egyetlen tornász a családban. De a lányom (Annabella – 12 years old) például táncol.

Az végül is rokonszakma.
Igen. Szerencsére aktívak, szeretnek mozogni.

A többiek?
A középső gyermek (Sebastian – 10) hosszútávfutó akar lenni, sőt, még zongorázik is; a legkisebb (Christian – 7) a karate felé kacsingat.

És apuka mit sportolt?
Ő a '92-es olimpiai öttusa csapatban volt benne; és szintén ő volt az egyetlen sportoló a családjában.

(A beszélgetést követően valaki megsúgta, hogy hogy Heni a '91-es, indianapolisi vb-n a világ legszebb szemű tornásza lett. El is vesztem a szembogarában...)

ónodi henrietta és bíró csaba, ónodi henrietta, Békéscsaba, 20171212
Heni és Bíró Csaba
Ilyen esemény még nem volt Békéscsaba sportéletében –

mondta Bíró Csaba, a városi Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnöke –, hogy három olimpiai bajnok van itt egyszerre. Többek között Heni 25. évfordulója is épp azt mutatja, hogy igenis, Csabán nemcsak a jelenkori eseményeket kell megragadni, hanem vissza kell tekinteni a múltba, és onnan kell táplálkozni a jövőépítéshez. Ehhez pedig példaképekre van szükség.

Majd hamarosan megkezdődött

a Békéscsabai Sportgála. A műsor hangulatáért Szujó Zoltán sportriporter, a dallamokért Hevesi Tamás sporténekes volt a felelős.

Többek között a rendezvény vendége volt Sárfalvi Péter, az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága, helyettes államtitkára; Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának alelnöke, olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnok öttusázó; Guczoghy György, a Magyar Torna Szövetség képviselője, olimpiai bronz-, világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok tornász; valamint helyi potentátok.

 

ónodi henrietta és unyatinszki mihály, ónodi henrietta, Békéscsaba, 20171212
Misó bácsi megveszi - középen Heni édesanyja

 

Majd Ónodi Henrietta egyik edzőjének, Unyatinszki Mihály tornász mesteredzőnek és Kormos Mihálynak, a Békéscsabai Röplabda SE szakmai igazgatójának átadták a Békéscsaba Sportjáért kitüntetéseket

Azt követően a város három élő olimpiai bajnokát (Gedó György ökölvívó, Ónodi Henrietta tornász és Palotai Károly futballista) beválasztották a Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai közé. (Kézlenyomatikat meg is örökítették a jövő számára; Prekop János művész-tanáremer segedelmével.)

És a gála:

Az év békéscsabai sportolónője Márton Anita, a Kopp Békéscsabai AC súlylökője lett, az Év Békéscsaba edzője címet Anita felkészítője, Eperjesi László nyerte el. Az év békéscsabai sportolója Baji Balázs lett (edzője, ifjabb Tomhauser István).

 

Békéscsabai sportgála: kovács barbara, csabai sportgála, Békéscsaba, 20171212
Az atléták - középen Kovács Barbara

 

Elismerésben kapott Bohus Richárd, a Békéscsabai Előre Úszó Klub versenyzője (a díjat Ricsi édesanyja vette át).

Az év utánpótláskorú leány sportolója

a vívó Petri Renáta lett (edzője, Galli Zsolt). Az év utánpótláskorú fiú sportolója Apáti Bence, a Kopp Békéscsabai AC középtávfutója lett, (Tóth Sándor mesteredző keze útjándomborított).

A Év Sportvezetője Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnöke (a díjat Kormos Mihály, a klub szakmai igazgatója vette át). Az Év csapata a Békéscsabai RSE.

Az Év Fair Play-díjasa Pavuk Tira atléta (edzője, Urbanikné Rosza Mária).

 

Békéscsabai sportgála: az úszók, csabai sportgála, Békéscsaba, 20171212
A csabai úszók egy csoportja

 

Az Év Békéscsabai Parasportolója Zsilinszki Orsolya úszó (trénere, Lantosné Jámbor Nóra). Továbbá díjat kapott Mihály Réka, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club futója (Rékát Tóth Sándor mesteredző készítette fel).

Azonfelül díjat kapott Kovács Barbara

gyalogló, és edzője Germán Tibor, Bogdán Annabella gerelyhajító, Novák Natália futó és Szebegyinszki Richárd diszkoszvető (mindegyikük a Kopp Békéscsabai AC versenyzői).

Valamint díjat kaptak Kazár Dóra és Szabó Réka vívók, a Békéscsabai Lakótelepi SE sportolói, és edzőik: Debreczeni Dezső, Dohányos András és Hricsovinyi Károly (Karcsi bácsi).

 

Hricsovinyi károly, lovas istván és gregor lászló, csabai sportgála, Békéscsaba, 20171212
A "lakótelepiek": Hricsovinyi Káról (b2), Lovas István és Gregor László

 

***

Noha Ónodi Heni 2007-ben lett Békéscsaba díszpolgára, a díjat azonban a következő esztendő áprilisában vette át.

Épp aznap este, a városi blues clubban játszott Póka Egonnak, az ex-Hobo Blues Band basszsugitárosának a rocktriója.

És épp a szünetben érkezett meg James (Jimbó), Heni férje egy barátjával. Majdan Jimbó felment a színpadra, és a világ legtermészetesebb módján el kezdett Egonnal angolul értekezni a Marshall-erőlködők világáról.

Amikor a nagyszellemek találkoznak.

 

Békéscsabai sportgála: a vívók, csabai sportgála, Békéscsaba, 20171212
És a bonusz-fotó - a vívó hölgykoszorú

 

Such Sándorné Rácz Ildikó Mária és Ónodi Heni, ónodi henrietta, Békéscsaba, 20171212
És az első edzőjével, Rácz Ildikó Máriával - akiről oly keveset énekelnek
a szakértők...