Szaloncukrokkal, karácsonyfadíszekkel, édességekkel, ajándéktárgyakkal megpakolt asztalok között ülünk le beszélgetni a Baráti Kör Kossuth utcai székházában az egyesület elnökével, Zsapkáné Csasztvan Zsuzsannával. Hagyomány már, hogy az egyesület minden decemberben jótékonysági vásárt szervez, ezért a lázas készülődés.

Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna, Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna, Szarvas
Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna 2012. óta tölti be a Szarvas Város Barátainak Köre Egyesület elnöki tisztségét. Fotó: Lipták Judit

– Mielőtt a jótékonysági vásárról beszélnénk, ejtsünk néhány szót az egyesületről. Melyek a legfontosabb céljaik?

– Elsősorban a közösségépítés a város javára és szolgálatára. Igyekszünk felkutatni azokat az embereket, akik helyzetüknél, beosztásuknál fogva segíteni tudnának nekünk. Szeretnénk az értelmiségieket jobban bevonni – egyelőre sajnos nem sok sikerrel. Ez elég nagy gondot jelent, mert ha többen lennének, akkor sokkal nagyobb erővel, befolyással rendelkezhetne az egyesület.

Szarvas Város Barátainak Köre, Szarvas Város Barátainak Köre, Szarvas
A Baráti Kör vezetőségi tagjai (balról): Dr. Lipcseiné Czifra Magdolna, Dr. Molitorisz Pál, Tusjak Lászlóné, Pálos Béla, Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna, Bődi János, Győző Jánosné és id. Dankó Ervin.

– Nemrég tartották a jubileumi közgyűlést, melyen díszoklevéllel köszöntötték az egykori alapító tagokat. Mennyien voltak akkor és hogyan alakul most a taglétszám?

– Az egyesület 87 taggal alakult, az első elnök dr. Körösvalvi Pál volt. Jelenleg 350-en vagyunk. A létszám egyharmadát a budapesti tagozat teszi ki, amely szintén 35 éve aktívan működik. Azokat a Szarvasról elszármazottakat tömöríti, akik bár távol élnek, mégis erősen kötődnek a városhoz, s tenni is szeretnének érte.

– Melyek a Baráti Kör legfontosabb tevékenységei?

– Alapvetően három fő területre fókuszálunk. Az első a kultúra. Igyekszünk a magyarországi értékeket minél jobban megismertetni a szélesebb közönséggel is. Ennek érdekében felkutatjuk azokat az embereket, akik egy-egy előadás keretében érdekes és értékes ismereteket oszthatnak meg a szarvasiakkal.  A másik a hagyományőrzés. Ezen a téren a 24. órában vagyunk, lévén egyre idősödnek azok a szépkorúak, akik ezt a tudást, ezeket az értékeket át tudják adni nekünk. Idősebb tagjaink egyébként nagyon aktívak, sokszor erőn felül is igyekeznek részt venni a munkánkban. A harmadik terület a szociális segítés, ebbe a körbe tartozik például a jótékonysági vásár is.

Sazrvas Város Barátainak Köre, Szarvas Város Barátainak Köre, Sazrvas
Készülnek az adventi és karácsonyi díszek a klubfoglalkozáson.

– Hogyan készülnek erre az akcióra és kik részesülnek majd a befolyt adományokból?

– Az adománygyűjtés két vonalon zajlik. Egyrészt klubfoglalkozásainkon már október óta készítjük azokat a karácsonyi díszeket, melyeket az adventi időszakban a Kossuth téri karácsonyi vásár keretében bárki megvásárolhat a standunkon. Emellett használati tárgyakat, ajándéktárgyakat is gyűjtünk, melyekből december 16-án jótékonysági vásárt rendezünk a Cervinus Teátrumban. Végül a két forrásból befolyt összeg felhasználásával ajándékcsomagokat készítünk, s még Karácsony előtt el is juttatjuk azokat a városban élő idős, rászoruló emberekhez.

Úgy tudom, a Baráti Körben nagyon élénk az élet. Milyen gyakran találkoznak?

Szarvas Váro Barátainak Köre, Szarvas Város Barátainak Köre, Szarvas
Gombóckészítés, baráti körben.
– Minden szerdán klubfoglalkozást tartunk, havonta egyszer pedig klubestet rendezünk. A klubest programja szorosan kötődik az adott hónap eseményeihez, hagyományaihoz. Januárban az újévköszöntés, februárban a farsang, márciusban a nőnap kerül a középpontba és sorolhatnám tovább. Mindig hívunk egy előadót, aki segít az adott témával kapcsolatos ismereteink bővítésében. Fontosnak tartjuk a hagyományőrzést, amiről nemcsak beszélünk, hanem gyakoroljuk is, legyen szó tarhonyakészítésről, kolbásztöltésről, vagy akár pokrócszövésről.

– Ne feledkezzünk el arról sem, hogy minden évben megrendezik a Baráti Kör bálját, ahol elismeréseket adnak át azoknak, akik valamilyen téren jelentős eredményeket értek el, illetve sokat tettek a város hírnevének öregbítéséért.

– Ezen a rendezvényen arany, ezüst illetve bronz plaketteket adunk át. Igyekszünk nemcsak az itt élők eredményeit értékelni, hanem felkutatni azokat a távol élő szarvasiakat is, akik valamilyen téren jelentős eredményeket értek el. Emellett díjazzuk az országos versenyeken kiváló helyezést elérő diákokat is. Nagy örömünkre szolgált, hogy idén, a 35. évforduló alkalmából a mi munkánkat is elismerte a város önkormányzata és megkaptuk a „Szarvas Városért” kitüntetést.

Szarvas Váro Barátainak Köre, Szarvas Város Barátainak Köre, Szarvas
A "Szarvas Városért" kitüntetést júliusban, a városnapon vehette át az egyesület.