Kelcsi Sarolta és lánya, Maja:

- Nálunk rendhagyó lesz az ünnep. Én ugyanis karácsonykor születtem és mivel most ünneplem a 40. születésnapomat, ezért idén nem a szüleinknél, hanem nálunk jön össze az egész család. Tizennyolcan üljük majd körbe az asztalt. Sokféle finomsággal készülünk: lesznek halételek, kacsa és töltött káposzta is. Ami az ajándékozást illeti, megbeszéltük, hogy a felnőttek csak apróságokkal lepik meg egymást. Mivel nekem a kézműveskedés a hobbim, így könnyű dolgom van: ékszereket, mézeskalácsokat és más meglepetéseket készítek. Pontosabban készítettem, mert már be is csomagoltam.

Kelcsi Sarolta és lánya, Maja, Kelcsi Sarolta és lánya, Szarvas
Kelcsi Sarolta és lánya, Maja már mindent előkészítettek a Karácsonyhoz, még az ajándékokat is becsomagolták. Fotók: Lipták Judit

- A szűk családon belül van egy szokásunk: Karácsony előtt legalább egy hónappal mindannyian lerajzoljuk, milyen ajándékokra vágyunk, aztán ezek közül választunk, így nincs csalódás. A lányom, Maja például idén szép ruhákat és társasjátékokat rajzolt. A társasjátékokat mindannyian szeretjük, nagyon jó családi szórakozás.

Lipcseiné Czifra Magdolna:

- Gyermekeink a fővárosban élnek, de Karácsonykor az unokákkal együtt mindig eljönnek hozzánk.  Nagyon szeretek sütni, a Karácsonyt el sem tudnám képzelni néhány tepsi finom zserbó nélkül. Sajnos Édesanyám idén februárban meghalt, így most már én készítem el majd az ős specialitását, a margarinos kiskiflit is.

Lipcseiné Czifra Magdolna, Lipcseiné Czifra Magdolna, Szarvas
Lipcseiné Czifra Magdolna idén is süt zserbót az unokáinak.

- Az ünnep természetesen nem a pénzről szól, de azért mindannyian kedveskedünk egymásnak valamilyen ajándékkal. A gyerekeknél folyamatosan változnak a divatos játékok. Úgy gondolom, a nagyszülőknek is haladniuk kell a korral, nem ragadhatnak le a „Piroska és a farkas”-nál. Bevallom, engem is ért már meglepetés, például amikor egyik unokám Thor-jelmezt kért ajándékba. Aztán utánanéztem az interneten és rájöttem, hogy egy Star Wars szereplőről van szó. Másik unokánk idén „Bebújós csajok”-at kért - emiatt is az interneten kellett kutakodnom. Nem baj, fejlődnünk kell nekünk is. Természetesen ajándékot kapni szintén nagy öröm, gyermekeink általában színházjeggyel, operajeggyel, vagy egy kedves ajándékcsomaggal lepnek meg bennünket.

Nemes Magdolna:

- Három gyermekemet egyedül nevelem, így mi négyesben ünnepeljük a Karácsonyt. Amióta néhány évvel ezelőtt Édesanyám meghalt, számomra ez egy szomorú ünnep. A gyerekek miatt természetesen igyekszek örömet, vidámságot vinni bele.

Nemes Magdolna és gyermekei, Nemes Magdolna és gyermekei, Szarvas
Nemes Magdolna és gyermekei - Alexandra, Marcsi és Dávid - négyesben ünnepelnek.

- Ajándékokat is veszek, erre mindig előre spórolok. Most egy kicsit szomorú vagyok amiatt, hogy a kisebbik lányom kívánságát nem sikerült teljesítenem. Ő ugyanis fodrász szeretne lenni, imád frizurákat készíteni, ehhez szeretett volna egy próbababa-fejet, de kiderült, hogy nagyon drága, ezért valami mást kell kitalálnunk. Ők is megkérdezték, hogy én mire vágyom. Azt mondtam, egy szívmedálra, amibe bele van gravírozva a gyermekeim neve. A fiam, Dávid most ezért dolgozik, szobafestő-mázolónak tanul és éppen gyakorlaton van. Az ünnepi asztalra nálunk mindig kerül töltött káposzta, Marcsi lányom pedig, aki cukrásznak tanul, megígérte, hogy idén már ő készíti a bejglit.

Lázár Zsolt, evangélikus lelkész:

- Számomra nagyon különleges ez az ünnep. A templomunkban, a gyülekezetünkben és az otthonunkban is minden évben ugyanazt a csodát éljük át. Ugyanazok az énekek, ugyanazok a szokások, ugyanazok a színek. Az asztalnál ugyanazok az ízek és illatok. Különös, de ezeket a dolgokat nem lehet megunni! Mi háromszor ünnepeljük a karácsonyt: 23-án odahaza, szűk családi körben, 24-én a feleségem szüleinél, 25-én pedig az én szüleimnél. Háromszor állunk meg a karácsonyfa mellett, s mindhárom alkalommal elénekeljük a „Mennyből az angyal”-t. Nekem ez az az igazi karácsonyi pillanat, amit várok!

Lázár Zsolt, Lázár Zsolt, Szarvas
Lázár Zsolt háromszor is elénekli a karácsonyfa mellett a "Mennyből az angyal"-t.

- A karácsonyhoz hozzátartozik a hálaadás azért, hogy a családdal, szüleinkkel, testvéreinkkel és az ő családjaikkal együtt ünnepelhetünk. Öröm, ha új családtagok érkeznek, akiket ilyenkor külön is meg szoktunk ünnepelni. Van, hogy az unokatesók a fa alá beállnak, megható pillanat ez a nagyszülők és a mi számunkra is. A gyerekek mindig levelet írnak a Jézuskának, abban mondják el, mit szeretnének Karácsonyra… igaz, ahogy idősebbek lesznek, ez a módszer már egyre nehezebben működik.