Mikor érdemes elkezdeni a vízórák téliesítését?
A téli időszak sorozatosan visszatérő problémája a vízmérők, belső vezetékhálózatok elfagyása. Még a fagyok beköszönte előtt érdemes ellenőrizni a családi házakban, nyaralókban lévő vízmérőt, a hidegnek kitett vezetékszakaszokat. Fontos tudni azt, hogy egy 5 milliméteres résen naponta 32 m3, havonta 1000 m3 víz is elfolyhat.

Diós zsolt - alföldvíz zrt., diós zsolt, Békéscsaba, 20171220
Diós Zsolt
Azért is érdemes óvni és védeni ezeket a műtárgyakat, mert az ilyenkor elfolyt vizet, a mérőcsere költségeit és a szétfagyott, nem javítható mérőt is a fogyasztónak kell kifizetnie, mivel a vízmérőakna az ő kezelésében van. Ezek az esetek társaságunknak felesleges és elkerülhető munkát okoznak. A fagy okozta károk elkerülése tehát közös érdekünk.

Mire figyeljenek oda az emberek a téliesítéssel kapcsolatban?
A károk elkerülése érdekében gondoskodni kell a falakon kívüli, illetve a fagyhatárnál magasabban fektetett és nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok víztelenítéséről. Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyelni arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, amelyet érdemes hőszigeteléssel ellátni. Erre a legjobb módszer, ha egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzítünk.

Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, az a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, így a talajból felfelé áramló kevés hőt ott tartja. Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények védelmében a helyiség nyílászáróinak épségéről és a szükséges fűtésről gondoskodni kell, hogy megelőzzük az esetleges elfagyásból adódó károkat.

Milyen praktikus tanácsokat javasol a károk megelőzése érdekében?
Nagyon fontos, a vízmérő akna tetejét fedje be fóliával, hogy ne fújhasson be a szél a réseken keresztül az aknába. Ezután borítsuk be a vízmérőaknát valamilyen hőszigetelésre alkalmas anyaggal (hungarocell, nikecell, polifom, nádpalló). Vigyázzunk arra, hogy ez a hőszigetelés a vízmérő leolvasásakor károsodás nélkül eltávolítható, majd visszahelyezhető legyen. A vízmérőaknák fentiek szerinti védelme különösen fontos ott, ahol a vizet nem használják rendszeresen.

Vízóra, vízóra, Békéscsaba, 20171220
Szép kép
Abban az esetben, ha a vízmérő nem talajvizes aknában, vagy fagyveszélyes helyiségben van, magát a mérőt és a szabadon lévő csöveket is ajánlatos hőszigetelő anyaggal körbetekerni úgy, hogy a vízmérő számlapja szabadon maradjon.

Ha az ingatlan udvarán kifolyó van, annak víztelenítő föld alatti csapját az első fagy bekövetkezése előtt el kell zárni. Az elzárást követően mindig győződjünk meg arról, hogy a csapot teljesen, ütközésig elzártuk-e, mivel ha az nincs rendesen elzárva, a víz a víztelenítő nyíláson elfolyhat. A föld alatti csapot körülvevő védőcsövet lássuk el eltávolítható úgynevezett szigetelő dugóval. A csapszár és a védőcső közötti részt tömködjük be szigetelőanyaggal (például rongycsík, szivacs) oly módon, hogy tavasszal az kiszedhető legyen.

Ha tartósan nincs az ingatlanon vízfelhasználás (például üdülők, hétvégi házak, garázsok, zártkertek, lakatlan ingatlanok) vagy a vízmérő nem aknában, hanem fűtetlen helyiségben van, a fagyást csak úgy akadályozhatjuk meg teljes biztonsággal, ha az ingatlan belső vízhálózatának víztelenítését szakemberrel elvégeztetjük.

Fagyott vízórák, vízóra, Békéscsaba, 20120217
Csúnya kép
Mik a tapasztalatok?

Elmondhatjuk, hogy a szolgáltatási területünkön élő felhasználók egyre tudatosabbak és odafigyelnek az ingatlanjukon található vízmérőkre. Azonban egy az idei év januárjához hasonló orkán erejű széllel párosuló rendkívüli hideg időszak a szokottnál nagyobb odafigyelést igényel valamennyi fogyasztótól.

Az utóbbi időben mennyi elfagyás miatti csőtöréshez kellett kimennie az Alföldvíz Zrt. munkatársainak?
Az elmúlt néhány év tapasztalatából elmondhatjuk, hogy hideg tekintetében a tavalyi tél kiemelkedett. Leginkább a már említett, január első napjaiban beköszöntő, hóeséssel párosuló orkán erejű szél és a rendkívüli hideg okozott komoly károkat a közművekben, elsősorban a víziközművek esetében. Ebben az időszakban társaságunkhoz Békés megyéből több mint 1500 elfagyással kapcsolatos hibabejelentés érkezett. Január közepén enyhült az időjárás, nappal már pozitív tartományba kúszott a levegő hőmérséklete, ezért a korábban elfagyott, de nem észlelt hibák ekkor jelentek meg a felhasználóknál. Jellemző adat, hogy a kiolvadás első napján több száz hibabejelentés érkezett munkatársainkhoz.

E-on, e-on