Az űrkutatás fellendülése óta nemcsak a földön van ünnep, hanem az égben, sőt, azontúl is. Az űrállomáson az utóbbi években az asztronauták nemcsak speciális karácsonyi menüt fogyaszthattak, de gyönyörködhettek a feldíszített, lebegő karácsonyfában is.

Az 1968-as első űrkarácsony története

Az Apollo–8 legénysége 1968 karácsonyán – Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders – éppen a Hold körül keringett. A NASA feljegyzései szerint nemcsak ebben voltak elsők, de ez volt az első alkalom is, hogy emberek az űrben töltötték a szeretet ünnepét. A küldetés további érdekességét az adta, hogy a jeles napon több millió amerikai nézte és hallgatta az asztronautákat, akiket a földi irányítóközpont arra figyelmeztetett, hogy válogassák meg a szavaikat. Az űrhajósok a Teremtés könyvéből idézve tisztelegtek az ünnep előtt. Lowell szerint azért, mert annak első tíz verse a világ számos vallásának alapját képezi, nem csak a kereszténységét. Üzenetüket karácsonyi üdvözléssel zárták.

Az Apollo–8 utazói soha nem léptek hűséges égi kísérőnkre. Az asztronauták december 21-én álltak Hold körüli pályára, szenteste tízszer kerülték azt meg. Aznap készítették el a mára ikonikussá vált „Föld-felkelte”-fotót. A Föld egészének megpillantása az űrből megható pillanat volt a legénységnek. Miközben céljuk a Hold feltérképezése volt, valójában anyabolygónkat fedezték fel. Küldetésük december 27-én ért véget, akkor landoltak a Csendes-óceánban.

Első karácsony az űrállomáson

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) speciális mikrogravitációs környezete különböző tudományos és technológiai kísérletek végzése, valamint az emberes hold- és marsutazás előkészítése céljából létesült. Kiépítésében közvetlenül tizennégy ország vett részt, köztük az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Kanada és több európai állam is. Az első modult 1998-ban szállították fel, és majd egy évtized kellett a közel teljes kiépítettség eléréséhez.

Az első karácsonyt 2000-ben ünnepelték az űrállomáson az első expedíció idején. Bill Shepherd, Jurij Gidzenko és Szergej Krikaljov meghitt ünneplést tartott ajándékbontással, és családtagjaikat is felhívták kihasználva a rendelkezésükre álló technikai háttér nyújtotta lehetőségeket. Rajtuk kívül két legénység – a 4-es és 6-os expedíció – ünnepelte még hasonlóan karácsonyát a fedélzeten. A 4-es expedíció tagjai pulykát és egyéb klasszikus karácsonyi fogásokat fogyasztottak, míg a 6-os expedíció lefagyasztott, nyalókára emlékeztető süteményt falatozott. Az ajándékokat a Mikulás szállította fel az űrsiklóval, a Szojuzzal és a Progresszel.

Az űrhajósokról sem feledkezik meg a Jézuska

Bár az űrállomás fedélzetén több kultúrájú és származású űrhajós is megfordul, immáron elfogadottá vált, hogy december 25-én mindenki kimenőt kap. A létfontosságú karbantartási munkákat ellátják, de a hangsúly e napon az együttléten, a közös vacsorán és a családtagokkal folytatott beszélgetéseken van.

Paolo Nespoli, az Európai Űrügynökség 2010-ben az űrállomáson szolgált asztronautája a BBC-nek adott korábbi interjúban beszámolt róla, mennyire meglepődött, amikor reggel felkelve, az alvófülke ajtaját kinyitva ajándékokkal megpakolt harisnyát talált a kilincsre felakasztva. Mint kiderült, mindenki kapott egy tűzálló anyagból készült harisnyát, és egyikük sem tudta, mikor és hogyan érkeztek az ajándékok a fedélzetre.

Az űrhivatal meglepetése rengeteg örömet szerzett és szerez ma is az űrhajósoknak. Sőt újabban a családtagoknak is van lehetősége arra, hogy teherűrhajó segítségével feljuttassák a szolgálatot teljesítő szeretteiknek az ajándékcsomagokat.

Nemzetközi  menü a terítéken

Az ünnepi vacsorának az orosz szervizmodul ad helyet az űrállomáson, amelyet a tárgyak rögzítéséhez tépőzárakkal is elláttak. A menü általában a földi karácsonyi étkek űrmegfelelője, úgymint szeletelt pulyka, burgonya vagy feldolgozott zöldségek. De egyre gyakoribb, hogy a különféle nemzetiségű űrhajósok a megszokott ízeket választják. Így az állomás asztalára került már tortellini, puding vagy szusi is. A nassolnivalókról sem kell lemondaniuk. Csokoládét, süteményt vagy magvakat fogyaszthatnak, viszont az alkohol tiltólistás.